Lisää sitruunaa! / Lemon love

 

He ovat täällä! Säilötyt sitruunat ovat saaneet kelliä purkissaan vähän vahingossa jo hiukan yli kuukauden, tämän keskustelun myötä en enää pystynyt odottamaan ja korkkasin purkin tänään auki. Pelkäsin hometta tai epämiellyttävää makua, mutta ihastuin jo tuoksusta. Säilötyt sitruunat tuoksuvat ja maistuvat, jos mahdollista, vielä enemmän sitruunalta itseltään: raikkaalta, skarpilta ja tietyllä lailla sitruunasoodamaiselta. 

Testasin sitruunoita jo heti kukkakaalin kanssa salaatissa. Tein mokan ja lisäsin salaattiin fetaa, jota se ei olisi kaivannut, koska sitruunat itsessään ovat varsin suolaisia. Joskin suolaa voi huuhtaista pois sitruunasta ja jättää käyttämättä hedelmälihan, johon suurin suolan maku kerääntyy. Yleensä säilötyistä sitruunoista taidetaankin käyttää lähinnä kuoret. Seuraavaksi paahdan kukkakaalin, skippaan fetan ja teen kastikkeen tahinista.

En meinaa nyt millään malttaa olla käyttämättä sitruunoita joka paikassa. Kävin jopa haukkailemassa niitä salaatin seasta. Jos pidät sitruunaun mausta, suosittelen lämpimästi ostamaan kaupasta kasan sitruunoita ja nappaamaan mukaan merisuolapaketin, valmistus on supersimppeliä. 

Säilöessäni sitruunoita, yksi innokas sitruuna yritti koko ajan tulla nesteen yläpuolelle, joten täytin puhtaan pussin suolalla ja työnsin mukaan purkkiin, jotta hometta ei vahingossakaan muodostuisi nesteen yläpuolella olevaan sitruunaan. Kun käytät valmiita sitruunoita, nouki ne purkista haarukalla, äläkä sormilla. Sitruunat pysyvät hyvinä jääkaapissa kuukausia, kunhan pidät ne nesteen peitossa. 

*

My preserved lemons are ready! And as I am an avid lemon lover, they were simply wonderful. 

 

 

Kommentit

annemi

Ooooh! herahti vesi kielelle näistä kuvista ja ihan vaan siitä ajatuksesta että jos saisi just nyt säilöttyjä sitruunoita <3 

Suvi sur le vif

Mies kommentoi meillä juuri, että jos vähän rauhottuisin sitruunamaniani kanssa, niitä on nyt syöty joka ruoassa. Mutta kun se maku on vaan niin loistava! :) Pitänee käydä kaupassa hakemassa lisää sitruunoita, ettei vaan lopu tuon purkin jälkeen.. 

Riia Meikkipää

Ooh, näyttää ihanalle! Testaan ehdottomasti.

Suvi sur le vif

Suosittelen! Ja kunhan vaan muistaa säilömisessä tarkan steriilinä pitämisen, sitruunoiden tekeminen on ihan älyttömän yksinkertaista. Ja varsinkin kesää kohden ne kyllä ovat piste iin päällä monessa ruoassa. 

Reetta V. (Ei varmistettu) http://reettavee.com

Nam! Oon ihan hulluna sitruunoihin, joten tätä on ehkä pakko testata.

Suvi sur le vif

Toivottavasti testaat! Ja näitä pitäisi tosiaan saada etnisestä ihan valmiina, jos haluaa heti päästä testaamaan, eikä kuukauden päästä kun omat valmistuvat. :) 

uukoo (Ei varmistettu)

hiphei, sitruunat valmistuivat ja ovat kyllä hyviä!
tosin saatoin laittaa liikaa suolaa, aika ärtsyjä ovat - paljoa näitä ei tee mieli syödä.

pitää varmaan laittaa seuraava satsi jo tulemaan.

Suvi sur le vif

Jee, että sain sinutkin säilömään! Yllätyin itsekin suolan määrästä, huuhtelen aina kuoren ennen kuin käytän sen, jotta suurimmat suolat jäävät pois sapuskasta. Ja yleensä sitruunoiden suola riittää maustamaan vielä koko ruoan.

Kommentoi