Lisää sitruunaa! / Lemon love

sailotytsitruunat_suvisurlevif.jpg

 

He ovat täällä! Säilötyt sitruunat ovat saaneet kelliä purkissaan vähän vahingossa jo hiukan yli kuukauden, tämän keskustelun myötä en enää pystynyt odottamaan ja korkkasin purkin tänään auki. Pelkäsin hometta tai epämiellyttävää makua, mutta ihastuin jo tuoksusta. Säilötyt sitruunat tuoksuvat ja maistuvat, jos mahdollista, vielä enemmän sitruunalta itseltään: raikkaalta, skarpilta ja tietyllä lailla sitruunasoodamaiselta. 

Testasin sitruunoita jo heti kukkakaalin kanssa salaatissa. Tein mokan ja lisäsin salaattiin fetaa, jota se ei olisi kaivannut, koska sitruunat itsessään ovat varsin suolaisia. Joskin suolaa voi huuhtaista pois sitruunasta ja jättää käyttämättä hedelmälihan, johon suurin suolan maku kerääntyy. Yleensä säilötyistä sitruunoista taidetaankin käyttää lähinnä kuoret. Seuraavaksi paahdan kukkakaalin, skippaan fetan ja teen kastikkeen tahinista.

En meinaa nyt millään malttaa olla käyttämättä sitruunoita joka paikassa. Kävin jopa haukkailemassa niitä salaatin seasta. Jos pidät sitruunaun mausta, suosittelen lämpimästi ostamaan kaupasta kasan sitruunoita ja nappaamaan mukaan merisuolapaketin, valmistus on supersimppeliä. 

Säilöessäni sitruunoita, yksi innokas sitruuna yritti koko ajan tulla nesteen yläpuolelle, joten täytin puhtaan pussin suolalla ja työnsin mukaan purkkiin, jotta hometta ei vahingossakaan muodostuisi nesteen yläpuolella olevaan sitruunaan. Kun käytät valmiita sitruunoita, nouki ne purkista haarukalla, äläkä sormilla. Sitruunat pysyvät hyvinä jääkaapissa kuukausia, kunhan pidät ne nesteen peitossa. 

*

My preserved lemons are ready! And as I am an avid lemon lover, they were simply wonderful. 

 

kukkakaali3_suvisurlevif.jpg

 

Kommentit (8)
  1. Jee, että sain sinutkin säilömään! Yllätyin itsekin suolan määrästä, huuhtelen aina kuoren ennen kuin käytän sen, jotta suurimmat suolat jäävät pois sapuskasta. Ja yleensä sitruunoiden suola riittää maustamaan vielä koko ruoan.

  2. hiphei, sitruunat valmistuivat ja ovat kyllä hyviä!
    tosin saatoin laittaa liikaa suolaa, aika ärtsyjä ovat – paljoa näitä ei tee mieli syödä.

    pitää varmaan laittaa seuraava satsi jo tulemaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *