Oodi yksinkertaisuudelle / Superb tomato sauce

tomaattikastike_suvisurlevif.jpg

 

Tämä klassinen Marcella Hazanin ohje tomaattikastikkeelle on nauttinut suosiota ulkomaisten ruokabloggaajien postauksissa viimeisten vuosien aikana – omat silmäni eksyivät tähän reseptiin kuitenkin vasta nyt. Ja onneksi eksyivät, en vieläkään ymmärrä, miten kolmesta raaka-aineesta voi muodostua jotain näin jumalaista. Kun yleensä teen tomaattikastiketta, minun on aina vaikea saada siihen tarpeeksi makua ja syvyyttä ja onnistun upottamaan kastikkeeseeni ihan uskomattoman määrän aineksia ja vaivaa, punaviinistä ja isosta kasasta yrttejä lähtien. Yksinkertaisuus ja puhtaat maut – se on mantra joka pitäisi aina muistaa kun alkaa mättämään tavaraa kattilaan.

Tähän reseptiin tarvitset ohjeen mukaan 800 grammaa kokonaisia tomaatteja tölkistä. Mielellään italialaisia luumutomaatteja (San Marzano).En suosittele tomaattimurskaaa, sen ohut ja metallinen maku ei toimi tässä. Joissain versioissa käytetään myös tuoreita tomaatteja ja koska hyvä tuoreita tomaatteja tuntuu vielä riittävän, minä käytin tähän aimo satsin erilaisia tomaatteja. Mutta tomaattisesongin ulkopuolella kannattaa kääntyä tölkkitomaattien pariin.

Tarvitset tomaattien lisäksi myös yhden sipulin, suolaa ja 70 grammaa voita. Siinä se.

Valmis kastike on makeaa, täyteläistä ja uskomattoman herkullista, ihan täydellistä kylmään syysiltaan.

Marcella Hazanin tomaattikastike

800 grammaa (parisen tölkkiä) kokonaisia tölkkitomaatteja
70 grammaa voita
1 keskikokoinen sipuli kuorittuna ja halkaistuna
Suolaa

Kuori sipuli ja halkaise se kahtia. Laita sipuli, tomaatit liemineen ja voi paksupohjaiseen kattilaan ja napsauta levy keskilämmölle. Kun keitos alkaa vähitellen kuplia, sekoita kastiketta kevyesti ja anna sen porista hiljalleen noin 45 minuuttia. Sekoittele välillä ja murskaa tomaatteja hellästi pienemmäksi kauhalla.

Nappaa sipuli lopuksi pois keitoksesta* maista ja mausta suolalla tarpeen mukaan.

Tarjoile lempipastasi ja parmesaanin kera.

Kastiketta voi toki käyttää myös muuhun; sitä voi sekoittaa lasagneen tai paistoksiin, tarjota gnocchien kera, tai kastikkeen mukaan voi sekoittaa mukaan grillattuja kasviksia ja tarjota lihan/kalan/kanan lisäkkeenä.

* Me kyllä söimme sen sipulin erikseen, emme hennonneet heittää pehmeäksi hautunutta herkkua pois

 

*

 

I made Marcella Hazan’s tomato sauce with butter and onion for the first time. And it was the best thing that I’ve had in weeks. I originally found the recipe from Orangette, though the recipe has had praises in many food blogs for years. You can find the english recipe for this recipe in this Orangette’s post.

 

 

Kommentit (13)
  1. Käsittelitkö tuoreita tomaatteja mitenkään vai heititkö kattilaan kuorineen päivineen?

    1. En, sinne menivät kuorineen ja sisuksineen päivineen. Jaksan harvoin kaltata tomaatteja ja minusta kuoret eivät haittaa jos ruoan on tarkoitus olla hiukan robustia. Usein otan kyllä sisukset pois mutta nämä olivat niin tuoreita ja makeita yksilöitä, että en hennonnut heittää pois mitään.

  2. Kuullostaa ihan sairaan hyvälle! Onko säilyvyydestä mitään hajua vai onko herkku tullut nauttittua aina yhdeltä istumalta…? 😉

    1. Olen miettinyt tätä itsekin; muutaman päivän säilyy varmasti hyvänä jääkaapissa mutta en tiedä mitä tapahtuu jos heittää pakkaseen, koska kastikkeessa on sen verran voita. Tosin voi kestää kyllä pakastamisen mutta en tiedä mitä se tekee maulle. Pitänee testata!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *