
Tämä on ollut hedelmäpitoinen syksy, ennen klementiinien saapumista söin kilokaupalla luumuja. Syön niitä sellaisenaan, kun ne ovat vielä vähän kovia ja sopivan kirpeitä. Jos luumut jäävät pyörimään pöydälle ja kypsyvät makuuni liikaa, keitän niistä mausteiden kanssa puurolle kaverin. Vähän niin kuin perinteisen sekametelisopan, mutta vähemmällä nesteellä, erilaisilla mausteilla ja tuoreilla luumuilla.
Luumut värjäävät hunajan ja veden huikean punaiseksi, inkivääriltä ja luumuilta maistuvaksi nektariksi. Voisin tehdä tätä jo pelkästään liemen takia.
Haudutetut luumut
5-7 tuoretta, kypsää luumua
2 dl vettä
1 dl hunajaa
5 cm pala tuoretta inkivääriä
1 laakerinlehti
1 sitruunan kuoret
Huuhdo ja puolita luumut, nappaa halutessasi kivet pois. Jos ne ovat tiukassa, kivet on helppo nyppiä pois kun luumut ovat pehmeitä liemestä. Kaada vesi ja hunaja kattilaan, lisää joukkoon luumut, paloiteltu ja kuorittu inkivääri, laakerinlehti ja sitruunan kuoret. Kiehauta luumut ja neste nopeasti ja väännä sitten lämpö hiljaiselle, antaen seoksen muhia 10-15 minuuttia tai kunnes luumut ovat pehmeitä. Maista ja lisää tarvittaessa hunajaa, jos pidät ekstramakeasta.
Tarjoa luumut lämpimänä tai kylmänä, puuron tai jogurtin kera. Tai tähän tyyliin ricottan kanssa leivällä.
*
Stewed fresh plums with lemon, ginger and bay.