Joulusibulat / Pickled red onions
Tekaisin marinoituja punasipuleita tällä David Lebovitzin ohjeella. Ne muistuttavat minua mummuni säilykkeistä, koska hän käytti maustepippuria ja neilikkaa säilöessään. Edellämainituista mausteista tulee mukava, kevyen jouluinen tuntu, mutta ei liian piparkakkumainen fiilis. Söin kerran kanelilla maustettuja punasipuleita, joita en vaan voinut ymmärtää.
Marinoidut sipulit ovat herkullisia esimerkiksi kinkun, kalkkunan tai kalojen kumppanina, meillä ne pääsivät aamupalabageleiden kylkeen. Sipulit sopivat erityisen hyvin lohen ja tuorejuuston kainaloon, tuosta miehen kinkkuversiosta en osaa tosin sanoa.
Ohessa ohje, jota muuntelin hiukan sopivaksi desimittoihin ja aavistuksen isommaksi satsiksi. Lisäsin myös aavistuksen sokeria, jotta sipulit eivät olisi niin ärhäköitä. Tästä tulee sopiva määrä sipulia pariin tarjoamiseen. Tykkään itse tehdä pieniä satseja joulusäilykkeitä, koska jääkaappi pullistelee muutenkin kaikesta tarjottavasta, ja joulun jälkeen on mukava olla syömättä puolta vuotta samaa kauraa.
Marinoidut punasipulit
3 dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria (jos karsastat, käytä mustapippuria)
5 neilikkaa
1 kuivattu pieni chili tai 1/2 – 1 tuore, riippuen omasta maustasi
3-4 keskikokoista punasipulia
Lisää etikka ja mausteet metalliseen kattilaan ja kiehauta. Kuori ja viipaloi tällä välin punasipulit ohuiksi renkaiksi. Terävä veitsi tekee ohutta viipaletta ja säästää itkemistä. Lisää sipulirenkaat kiehuvaan nesteeseen ja napsauta lämpö pois, anna sipulien ja kattilan olla levyllä 30 sekuntia. Nosta kattila pois levyltä ja anna jäähtyä. Purkita sipulit puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Marinoidut sipulit säilyvät jääkaapissa kuukausia, mutta ne muuttuvat pitkällä säilytysajalla hurrrrrjan etikkaisiksi, älä siis jemmaa sipuleita, vaan syö ne parin viikon aikana.
*
I made pickled red onions with this recipe from David Lebovitz. They are especially good with a morning bagel, together with salmon and cream cheese.