Parasta lasissa just nyt /Rhubarb syrup

raparperisiirappi1_suvisurlevif.jpg

 

Ylhäällä kuvassa on mitä mainioin alkukesän juoma eli alkoholiton spritzer raparperisiirapista. Sitä varten tarvitaan raparperisiirappia, vichyä ja pari tippaa ruusuvettä, joskin ruusuvesi on valinnainen mutta maistuva lisä. Tein siirappia pari satsia jo viime vuonna ja odotin tänä vuonna alkukesän raparperia kuin kuuta nousevaa. Raparperia voi toki pakastaa ja valmistaa siirappia myös muina vuodenaikoina mutta niistä ensimmäisistä tehty ja nautittu vaaleanpunerva juoma näissä lämpimissä keleissä – se on vaan jotain niin ihanaa.

Voit muuten toki sekoittaa siirapin myös alkoholilliseen drinkkiin tai vaikka kesäiseen booliin. Raparperisiirappi sopisi myös esimerkiksi loroteltuna pehmeän vuohenjuuston päälle, kreikkalaisen jogurtin ja pinjansiementen kanssa tarjoiltuna aamulla tai pavlovan kera jälkkärinä.

Alkukesän punertavat raparperin varret tekevät siirappiin sen punaisen värin joten mitä enemmän punertavaa vartta, sen intensiivisempi väri.

Raparperisiirappi

Raparperia – ainakin 500 gr
1 sitruunan mehu
Vettä
Sokeria

Huuhdo ja paloittele raparperi kuorineen palasiksi kattilaan. Lisää mukaan 1dl vettä ja rutista sitruunan mehu mukaan. Vettä tarvitaan vain vähän jotta saadaan nestettä alkuun pannulle, mitä enemmän itse lisättyä vettä, sen miedompi raparperin maku itse siirapissa. Kuumenna keskilämmöllä kunnes raparperi-vesiseos kiehuu, sekoittele pari kertaa ja vähennä lämpöä. Aseta kansi kattilan päälle ja anna porista hiljalleen puolisen tuntia.

Siivilöi raparperimuhju ja liemi toisistaan tiheän siivilän* läpi (muista runtata muhjusta kaikki mehu) ja mittaa mehu: sokeria lisätään 40 grammaa per 1dl raparperimehua. (Yksi desilitra sokeria painaa noin 85 grammaa joten puolisen desiä sokeria niskaan peri mehudesi).

Lisää raparperimehu ja sokeri kattilaan, kuumenna ja anna kiehua kevyesti noin 5 minuuttia, kunnes kaikki sokeri on liuennut mehuun ja seos tuntuu siirappimaiselta.

Jäähdytä valmis siirappi ja pullota se puhtaaseen lasipulloon tai vaikka puhtaaseen lasitölkkiin. Valmis siirappi säilyy jääkaapissa muutaman kuukauden.

* Jos halajat siirapista kirkasta, siivilöi raparperimehu harsokankaan läpi

*

Spritzer with rosewater and rhubarb syrup is a perfect drink for these early summer nights. Do splash some alcohol in as well if you wish.
 

raparperit_suvisurlevif.jpg

 

 

Kommentit (7)
  1. Kuulostaa IHANALTA tuo raparperi-juoma!!

  2. Taidankin keräillä illan kuluksi muutamat raparperit pihalta ja keittää siirapin! Just kun mietin, mihin paria ylimääräistä lasipulloakin käyttäisin! 🙂 

    1. Siirappi on minusta ehdottomasti tosiaan kauneimmillaan lasipullossa. Vielä oikein sellaisessa kylmän huurteisessa. Me käytimme jo koko siirapin, tarttee tehdä lisää että riittäisi vielä kesäkeleihin ja kylmiin juotaviin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *