Porkkanasoppa / Carrot soup

porkkanasoppa_suvisurlevif.jpg

 

Ystäväni tarjoili tätä porkkanakeittoa minulle ja olin alkuun hiukan epäileväinen, koska kyseinen soppa ei ole ikinä kuulunut suosikkiruokiini. Porkkanakeitto on jotenkin ylimakeaa ja samalla suolaista joka hämää minua – mikään määrä mausteita ei ole saanut siitä suuhuni sopivaa. Mutta tässä keitossa olikin kuminaa. Ja kuminaa näköjään tarvitaan jotta minäkin tykkään porkkanakeitosta. Tästä taitaa muuten lähteä into kokeilla kuminaa muihinkin porkkanaruokiin.

Selvyyden vuoksi muuten: kuminalla voidaan tarkoittaa joko erityisesti pohjoismaissa ja slaavilaisessa keittiössä käytettävää kuminaa (engl. caraway) tai sitten varsinkin intialaisessa keittössä käytettävää roomankuminaa, toisilta nimiltään jeera tai juustokumina (engl. cumin.) Tässä reseptissä viittaan siis ensiksimainittuun kuminaan. Kumina vivahtaa anikseen ja se aniksen maku jotenkin huijaa ainakin minua ja häivyttää porkkanan makeutta. Pidän tämän keiton kanssa välttämättömänä myös kunnon lusikallista hapanta, pehmeää turkkilaista jogurttia.

Alkuperäinen resepti on Koti ja Keittiö -lehdestä, minä koin keittoa valmistellessa, että 3 ruokalusikallista sokeria oli ainakin omien porkkanoideni makeuden takia aivan liikaa. Ja minulla ei myöskään ollut ruskeaa sokeria joten ajattelin luovasti ja lurautin aavistuksen tummaa siirappia mukaan. Laitoin myös vain yhden kasvisliemikuution ja maustoin keittoa loppuvaiheessa suolalla. Kehoitankin malttamaan sokerin ja suolan kanssa, maistamaan melkein valmista keittoa ja maustamaan vasta lopussa. Alla siis resepti omilla muunnelmillani.

Mausteinen porkkanasosekeitto

1 kg porkkanoita
2–3 sipulia

1 1/2 tl kuminansiemeniä
2 rkl oliiviöljyä
1/2 tl chilirouhetta
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio tai vastaava määrä kasvisfondia
Maun mukaan suolaa ja ruokokidesokeria tai vaikka tummaa siirappia
Loraus kermaa

Tarjoiluun paksua, turkkilaista jogurttia

Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuori ja hienonna sipulit. Paahda kuminansiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla hetki. Jos et halua kokonaisia kuminansiemeniä hampaisiin, voit murjoa siemenet hienoksi morttelissa. Minä henkilökohtaisesti tykkään niistä pienistä anispommeista keiton seassa.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää porkkanat ja sipulit ja kääntele hetki. Lisää chilirouhe ja kuminansiemenet. Kääntele hetki. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä, kunnes porkkanat ovat kypsiä, noin 15–20 minuuttia. Leikkasin itse porkkanakuutiot hiukan reilun kokoisiksi ja järkevä ihminen olisi pitänyt kannen päällä jottei vesi pääse haihtumaan. Lisäsin loppuvaiheessa noin puoli desiä ruokakermaa lisänesteeksi ja pyöristämään makuja.

 Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kuumenna keitto (jos se pääsee jäähtymään) ja tarjoa ranskankerman tai luonnonjogurtin kera.

*

My friend made this carrot soup and I loved it instantly, though I usually do not prefer soup made of carrots. My mind was turned because there was toasted caraway seeds in the soup. The seeds cut off the sweetness of carrots really nicely and made the soup taste rich. A big lump of creamy and sour yogurt on top and it’s a really nice, winter dish.

Kommentit (13)
  1. Pirita: kivaa että tykkäsitte! Netistä olen viimeaikoina bongaillut porkkanakeittoa johon on sekoitettu pehmeää vuohenjuustoa. Kirpsakka juusto voisi myös olla aika kiva porkkanan sokerin taittaja 🙂

  2. Piti vielä tulla kommentoimaan, että tuo porkkanakeitto on nyt testattu ja erittäin hyväksi havaittu! Oli todella hyvää, raikkaan raejuuston kanssa nautittiin. 🙂 Tämä pääsee reseptivihkoon, kiitos! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *