Punainen salaatti / Radicchio salad

sikurisalaatti_suvisurlevif.jpg

 

En ole tainnut tätä edes vielä blogissa mainita, mutta talon oston myötä muutimme pois ihanasta Turusta. Siirryimme lähemmäs kotikontuja, eli Uuteenkaupunkiin. Ei paha valinta, sillä tämä kaupunki on meren rannassa ja vielä täynnä järviä, eli sielu ja ruumis lepäävä täällä enemmän kuin mainiosti.

Täytyy kuitenkin myöntää, että olen asunut isommissa kaupungeissa jo sen verran monta vuotta, että olen muuttunut aavistuksen hemmotelluksi tarjonnan suhteen. Turussa pikkuruisesta lähikaupastani sai lempiespressoani (joka on siis perushalpaa italialaista, ei edes mitään erikoista) ja totuin etnisten kauppojen ja Stockmannin läheisyyden valikoimiin. Olen kuitenkin kotoisin kylästä, jossa oli yksi ainut pieni lähikauppa. Äkkiä se ihminen vaan mukautuu, ehkä en kohta kaipaa enää mitään sen erikoisempia juttuja. Tosin olen kyllä varmasti päässyt liiaksi kaiken hyvän makuun. Takaisin on hankalaa palata, kun tietää mitä menettää. 

Ramppaan Turussa kuitenkin yhtenään työkuvioiden puolesta ja tällä viikolla riehaannuin valikoimista ihan täysin. Ostin esimerkiksi jumalaista kreetalaista oreganoa Ruohonjuuresta. Oreganoa on minusta muuten kahta lajia: joko todella hyvää, tai sitten todella pahaa ja vanhanmakuista. Keräsin ahneena koriin vielä ensimmäiset veriappelsiinit (!), vuohenmaitofetaa ja punasikuria. Ja sitten improvisoin raaka-aineista salaattia lautaselle, joka ei kyllä ole vaikeaa maistuvilla raaka-aineilla. Mutta jos lähikaupasta ei löydy edellämainittuja raaka-aineita, nappaisin mukaan perusfetaa, ottaisin hyllyltä salaattisekoituspussin (jossa on hyvällä tuurilla punasikuria) ja yrittäisin valkata painavimmat ja kauneimmat appelsiinit. 

Tarvitset kahdelle kimpaleen fetajuustoa, pari veriappelsiinia ja puolikkaan punasikurin. Napsauta uuni 225C asteeseen, lorauta uunivuoan pohjalle oliiviöljyä ja iske feta öljyn päälle. Ripauta mukaan kunnolla oreganoa ja lisää pari halkaistua valkosipulinkynttä öljyyn.

Odottaessasi uunin kuumentumista voit rakentaa salaattipedin. Paahda kourallinen auringonkukansiemeniä (tai esimerkiksi manteleita tai pinjansiemeniä) kuivalla pannulla, mausta ripauksella suolaa. Huuhdo, kuivaa ja revi punasikuri suuhun sopiviksi paloiksi. Leikkaa veriappelsiinista viipaleet pois päistä ja veistä kuoret irti terävällä pienellä veitsellä niin, että valkoista osaa ei jää hedelmälihaan. Viipaloi appelsiini ohuiksi ympyrän muotoisiksi siivuiksi. Voit myös kuoria appelsiinin tavallisesti ja hakkeloida palasiksi.

Kippaa sikurit, appelsiinit ja appelsiinien mehu kulhoon tai lautaselle, sekoita. Kun uuni on kuuma, lykkää feta sinne 10-15 minuutiksi tai kunnes valkosipuli ja oregano alkavat tuoksua (tai feta näyttää pahaenteisen sulavalta).

Ota feta pois uunista, anna jäähtyä viitisen minuuttia ja siirrä palasina salaatin joukkoon. Varo kuumaa öljyä! Lusikoi osa öljystä salaatin mukaan, lisää auringonkukansiemenet mukaan ja sekoita. Loput öljyt ja fetan murenet kannattaa kalastaa paahdetulla leivällä pois vuoasta. 

*

This very, very good salad consists of blood oranges, radicchio and goat feta cheese roasted with oregano and garlic.

Pour some olive oil into a oven pan, put your feta block on top of the oil, sprinkle generously with dried oregano and add 1-3 peeled and halved garlic gloves. Roast in a hot oven about 10-15 minutes or until the oregano and garlic are scenting the air (or the feta is starting to melt alarmingly).

Wash, dry and chop up the radicchio. Peel the blood oranges with a sharp, tiny knife so that you peel off all the white pith. Slice into rounds and mix up with radicchio slices, make sure that you also use the liquid that comes from the blood oranges.

When the feta is ready, mix it in while being cautious with the hot oil. Add some oil in too, it is very good. And dunk some toasted bread in the leftover oil and feta crumbles, it is extra delicious. For two you need a couple blood oranges, half from a medium sized radicchio and one block of feta cheese. 

 

sikurisalaatti1_suvisurlevif.jpg

sikurisalaatti2_suvisurlevif.jpg

sikurisalaatti3_suvisurlevif.jpg

 

Kommentit (15)
  1. Mehevännököinen raikas salaatti! Laakealla vadilla jopa vierasvaraa.

    1. Olen melkein sitä mieltä, että salaatti kuin salaatti on oiva vierasvara, kun sen läväyttää laakealle, isolle lautaselle ja miettii hiukan esillepanoa. 🙂 

  2. Kiitos upeasta blogistasi. <3 Mikä on tuon mainitsemasi espresson merkki? Olen vasta aloittelija espresso-hommissa ja perushalpa italialainen kuulostaa pieneen budjettiin sopivalta!

    1. Juon arkena Lavazzaa, se on sellainen musta pahvipakkaus. 🙂 Opin juomaan mokkapannulla keitettyä kahvia Italiassa, jossa käytimme muistaakseni aina sinipunaista Lavazzan crema e gustoa. Näistä tehty espresso on varsin pehmeää ja saatankin usein tehdä vähän liian tujun kupillisen. Mutta jos haluaisin oikein pirun hyvää kahvia, kääntyisin varmaankin esimerkiksi Turun kahvipaahtimon puoleen ja nappaisin juuri jauhettuja kahvilaatuja. Ne ovat ihan käsittämättömän hyviä! 

      1. Kiitos kattavasta vastauksesta. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *