Rakkaudesta ruokaan (+ ammattilaisen pizzavinkit)

pizzarium3_suvisurlevif_0.jpg

pizzarium7_suvisurlevif.jpg

pizzarium8_suvisurlevif.jpg

pizzarium14_suvisurlevif.jpg

 

Aloitin vuoden alussa työskentelyn omalla toiminimellä ja eräs mielenkiintoisimmista töistä tähän asti on ollut päästä dokumentoimaan Pizzariumin tuotteiden valmistuksen eri vaiheita. Pizzariumin artesaanipizzat ovat mielestäni yksi parhaimmista syistä asua Turussa – en ole nimittäin koskaan saanut yhtä hyvää, aitoa italialaista pizzaa Suomessa. Jaksan hehkuttaa heidän tuotteitaan jokaiselle, joka joutuu kuuloetäisyydellä ja nyt tekin saatte oman osanne tästä hehkutuksesta. Mutta täysin ansaitusta sellaisesta!

Pizzariumista saa siis pähkinänkuoressa pizzapaloja mukaan tai paikalla syötäväksi (italiaksi palapizza on pizza al taglio), sekä iltapäivällä ja illalla pyöreitä pizzoja tilauksesta. Pizzarium löytyy Turun Kultatalon 3. kerroksesta, Hansa Food Courtista.

 

pizzarium1_suvisurlevif_0.jpg

pizzarium15_suvisurlevif.jpg

pizzarium16_suvisurlevif.jpg

 

Omistajat Salla ja Luca ovat huipputyyppejä ja Pizzariumissa valmistetaankin tuotteet rakkaudella, taidolla ja kärsivällisyydellä. Esimerkiksi suuri osa pizzoihin käytettävistä kasviksista haetaan vieressä sijaitsevalta Turun kauppatorilta ja ne valmistellaan huolella pizzojen raaka-aineeksi. Nyt ei siis tosiaan puhuta valmiiksi silputuista, pakastetuista kasvisvalmisteista, pussiin raastetuista pizzajuustoista tai suolakurkusta pizzassa.

Monet raaka-aineista tuodaan suoraan Italiasta, kuten pizzajauhot, leikkeleet, juustot ja oliiviöljy. Pizzojen maut ja yhdistelmät ovat harkittuja ja yksinkertaisia, mutta sitäkin parempia. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita ja homma hallussa, pizzan päälle ei tarvitse änkeä lihavuorta, purkkiananasta ja älytöntä kasaa juustoa, jotta saadaan makua. Pizzariumin pizzoista voi löytää täytteinä esimerkiksi itsetehtyä kurpitsapyreetä, italialaista tuoremakkaraa, herkkutatteja, tryffelitahnaa, mozzarella di bufalaa, tuoretta parsaa, gorgonzolaa tai saksanpähkinöitä.

Turusta löytyy myös ihan kelpoa (tosin minusta ei kyllä ihan niin hyvää) pizzaa muualta, mutta ystävällinen ja asiakkaista aidosti kiinnostunut palvelu on Pizzariumissa omasta mielestäni huikean paljon parempaa. Joka kerta pizzaa hakiessa jää hyvä mieli ja se on minulle todella tärkeää. Asiakaspalvelu on taitolaji: jos ruoka on hyvää mutta palvelu ikävää, kokemus jää auttamatta negatiiviseksi.

 

 

pizzarium2_suvisurlevif_0.jpg

pizzarium12_suvisurlevif.jpg

pizzarium13_suvisurlevif.jpg

 

Oma suosikkini on perinteinen margherita (tomaattikastiketta, basilikaa ja mozzarellaa), vaikka tarjolla on aina monia, toinen toistaan houkuttelevampia makuja. Mutta yksinkertaiset täytteet jättävät tilaa sille parhaimmalle asialle, joka on minusta heidän pizzapohjansa. Pizzariumin pizza valmistetaan taikinajuureen ja taikinaa kohotetaan jopa 70 tuntia, jolloin pohjasta tulee kevyt, rapsakka ja helposti sulava. Ja voi luoja, että se on hyvää! Tarjolla on myös esimerkiksi erinomaista, rapeaa leipää, sekä italialaisia arancineja, eli risotosta valmistettuja, rapeaksi paistettuja pyörylöitä, joissa on sisällä esimerkiksi juustoa ja kinkkua. Meillä mies on erityisen perso arancineille.

 

 

pizzarium9_suvisurlevif.jpg
pizzarium4_suvisurlevif_0.jpg

 

Sain Lucalta ja Sallalta (sanoinhan, että he ovat huippuja!) myös jaettavaksi hyviä pizzavinkkejä kotikeittiöön:

5 + 1 vinkkiä parempaan kotipizzaan:

1. Käytä puhtaita, jauhoparanteettomia vehnäjauhoja. Suomessa on paljon laadukkaita luomujauhoja, mutta jos löydät italialaisia 00-jauhoja, ne ovat parhaita. 00-jauhot ovat hienompia ja sisältävät enemmän gluteenia, joten taikinasta tulee elastisempi.

2. Laita taikinaan vain vähän hiivaa ja kohota sitä yön yli jääkaapissa. Sopiva määrä kuivahiivaa on seitsemän grammaa jauhokiloa kohden. Sekoita hiiva ensin pieneen tilkkaan vettä ja jauhoja, lisää suola vasta sitten kun taikina on jo aluillaan. Suola vaikeuttaa hiivan toimintaa, sen takia se tulisi lisätä jälkeenpäin.

3. Käytä vain laadukasta extraneitsytoliiviöljyä koska se antaa makua, väriä ja joustavuutta taikinalle. Rypsiöljy ei maistu miltään.

4. Älä missään nimessä kaulitse valmista taikinaa. Se tappaa kaikki ilmakuplat taikinasta, eikä pizzasta enää tule helposti sulavaa ja kevyttä. Oikea tapa levittää taikina on painella sitä päättäväisesti, mutta hellästi sormenpäillä.

5. Paista pizza uunin alatasolla, mahdollisimman kuumassa lämpötilassa.

++ Jos teet margheritaa, valmista tomaattikastike kokonaisista kuorituista tomaateista (tomaattimurska on liian vetistä) ja käytä vain tuoretta mozzarellaa. Parasta on lisätä tuore mozzarella vasta paistamisen loppuvaiheessa, jotta se ei kastele vielä kypsentyvää taikinaa.

Muista myös, että pizzoja on niin monenlaisia kuin sen tekijöitäkin. Italiassa napolilaiset pizzat ovat tunnettuja korkeista reunoistaan, roomalaiset pizzat taas ohuesta pohjastaan. Pizza al taglio puolestaan on kehitetty leipätaikinan pohjalta, koska sen pitää kestää tuoreena pitkään.

Oma vinkkini: Jos asut Turussa, Pizzariumista saa ostaa italialaisia 00-pizzajauhoja ja he antavat vielä sähköpostitse hyvän pizzaohjeen. Aika loistavaa palvelua sanon minä. Eli menkää ihmeessä pistäytymään, ja muistakaa sanoa terkkuja!

 

pizzarium17_suvisurlevif.jpg

pizzarium5_suvisurlevif.jpg

pizzarium6_suvisurlevif.jpg

pizzarium10_suvisurlevif.jpg

pizzarium_suvisurlevif.jpg

 

 

 

Kommentit (27)
  1. Kaikki superlatiivit täysin ansaittuja. Tuotteet, maut, innovatiivisuus, palvelu. Ja se pohja!!!

  2. Hei nyt tiedänkin, missä poijeta ensi viikolla Turun reissun yhteydessä! Kiitos sekä Pizzerium että pizzavinkeistä (ai että sitä pitää painella!).

    1. No hyvä, että tämä suositus menee heti käyttöön. 🙂 Ja tosiaan olen aina itse kaulinnut pizzataikinani, nyt painelin ja se jäi paljon kuohkeammaksi. Ei tullut sellaista kovaa lituskaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *