Ystäväni, Minestrone / Minestrone, my friend
Olen tainnut blogata minestronen ohjeen ainakin kahdesti – kolmas kerta toden sanoo vai mites se nyt meni. Tämä keitto on mahtava, koska se muotoutuu sesonkien mukaan, vaatii vain silppuamista ja keittämistä ja on täynnä makua. Olen tehnyt tätä soppaa niin monta vuotta että se on muodostunut henkilökohtaiseksi lohturuoakseni. Ja opin taas jotain uutta: jos heität parmesaanin kannikan mukaan, se tuo makuun ihan mahtavaa syvyyttä. Kikan opin (anteeksi taas) mistäs muualta kuin herra Slaterilta.
Käytin keittoon tällä kertaa lehtikaalia, mutta lisää toki omat lempikasviksesi liemeen. Purjo, perunat ja erilaiset pavut ovat esimerkiksi kokeilemisen arvoisia. Minestroneen voi myös lisätä pancettaa tai pekonia, ne tuovat keittoon lihaisuutta. Minä päädyn tosin aika usein pelkkään kasvisversioon.
Minestrone (4-6 hengelle, riippuan nälästä, tai kahdelle moneksi lohtulounaaksi)
(Pekonia tai pancettaa halutessasi)
Pari kuivattua peperoncinoa / tuoretta chiliä maun mukaan
Oliiviöljyä
Kukkurainen teelusikka oreganoa
1 sipuli
Pari valkosipulinkynttä
Pari vartta lehtiselleriä
1- 1 ja 1/2 litraa vettä / kasvislientä / kanalientä
Tölkki kuorittuja tomaatteja / muutama kypsä tomaatti
Parmesaanijuuston kannikka
Ainakin pari reilua kourallista lehtikaalia / tavallista kaalia
1 tölkki cannellini-papuja / papuja joista tykkäät
2-3 porkkanaa
1 suippopaprika
Kourallinen haluamaasi pastaa
Suolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
Tarjoiluun raastettua parmesaania ja lehtisellerin varsitupsuja. Ekstrahyvää kun päälle tipauttaa hyvää pestoa. Nauti reilun maalaisleivän kanssa.
Kuullota sipulit, peperoncinot ja oregano yhdessä oliiviöljyn kanssa keskilämmöllä, varo käristämästä. Heitä sekaan pieniksi palasiksi leikatut lehtisellerit ja porkkanat, sekoita muutaman kerran ja lisää päälle vettä. Minä lisään usein reilusti vettä, koska liemi on tämän keiton parhaimpia puolia. Ja lopussa pasta imee osan vedestä itseensä, mutta voit lisätä vettä tarpeen ja oman mieltymyksen mukaan.
Kaada kuoritut tomaatit / palasiksi leikatut tuoreet tomaatit mukaan liemeen ja heitä mukaan parmesaanin kannikka. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Suikaloi mukaan paprikat ja anna porista kunnes ainekset ovat melkein kypsiä. Lisää mukaan haluamasi pasta ja suikaloitu lehtikaali. Anna porista vielä hetken kunnes pastassa on vielä hiukan purutuntumaa. Kaada mukaan huuhdellut ja valutetut pavut, sekoittele ja odota pari minuuttia että pavut lämpenevät liemessä, Tarkista suola ja lisää jos on tarvetta.
Annostele höyryävä keitto kulhoihin, lisää haluamasi höysteet ja lusikoi ihanasta suuta lämmittävä soppa alas kurkusta.
Making minestrone. I love minestrone, it’s my comfort food.