6kk täysimetystä – äidinmaito, tuo ihme aine

F9E80EDE-22F4-4E0E-8A4F-51BD3B087229.jpeg

49027FFB-8328-478A-BFA7-D718BF7F59B9.jpeg

Huomenta ja ihanaa jouluaatto aamua!

Tämä päivä on erityinen. Erityinen, koska onhan jouluaatto. Tämä on kuopukseni ensimmäinen joulu. Tämä päivä on minulle erityinen myös sen vuoksi, koska pieni vauvani täyttää tänään puoli vuotta ja istuu ensimmäistä kertaa syöttötuolissa. Hän myös maistaa ensimmäistä kertaa tänään kiinteää ruokaa. Olen niin onnellinen ja ylpeä itsestäni ja meistä. Vain minä ja vauva. Meidän kahden välinen, meille niin tärkeä täysimetys onnistui täydellisesti ja kesti 6kk.

Tänään vauvani maistaa perunaa. Kun kiinteät aloitetaan puolivuotiaana, uusia makuja voi antaa jokatoinen päivä. Seuraavaksi meinasin kokeilla antaa vauvalle jotain hedelmää. Olen hetken jo huomannut vauvan olevan kiinnostunut meidän syömästä ruoasta, joten luulen että Emiel on nyt todella valmis ruokailemaan. Toisaalta ihanaa kun arkeen tulee uusi asia, mutta toisaalta tuntuu haikealta kun vauva on jo niin iso ja tuohan se arkeen uusia haasteita ja työtä. 

Mutta kuinka ihmeellistä tuo äidinmaito onkaan! Tuntuu hassulta, että ainoastaan sillä lapseni ovat kumpikin kasvaneet puoli vuotta ja tulleet oikein jänteviksi, isoiksi pojiksi. 

Äidinmaidosta on myös moneksi muuksi. Sillä voisi hoitaa lähestulkoon mitä vain. Itse olen hoitanut sillä viimeisimmäksi poikani lievän silmätulehduksen. Puhdistin silmät keitetyllä vedellä ja sen jälkeen silmiin lypsettyä tuoretta maitoa. Alkava silmätulehdus hävisi näillä keinoin. Olen myös avannut nuhaisen vauvan tukkoisen nenän maidolla. Taas tuoretta rintamaitoa sieraimeen ja tämä toimi samoin tavoin kuin suolaliuos tipat. 

Äidinmaidolla voi hyvin hoitaa myös ihottumaa, kuivaa ihoa ja haavaumia, myös nänneistä. 

Olen käyttänyt äidinmaitoa lisäksi vauvan ruokiin. Nyt kun meidän vauva alkaa syödä kiinteitä, ajattelin taas tehdä ruoat itse. Soseisiin esikoiselle lisäsin usein hieman rintamaitoa lisää makua antamaan. Sillä saa ruokiin myös hieman erilaisen rakenteen, perunasta muussimaisen jne. 

Äidinmaidosta pystyy nykyisin teettämään koruja muistoksi imetyksestä. Usein olen nähnyt myös taiteellisia maalauksia imetyksestä äidin ja lapsen omasta kuvasta. Tällainen olisi hieno muisto äidin ja vauvan välisestä imetystaipaleesta. 

Suvi

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *