Arki ja työ – kuinka ne yhdistetään pienten lasten kanssa

Viikko on nyt vierähtänyt töiden parissa ja tuntuu taas kun poissa ei olisi ollutkaan. Päivät rullaa kivasti ja tuntuu aivan mahtavalta olla taas ihmisten kanssa tekemisissä. Lapsilla on mennyt tosi kivasti isin kanssa kotona ja pahimmilta äiti ikäviltä ja kiukkuilloiltakin ollaan säästytty. Pienempi on iltaisin aika läheisyysriippuvainen, mutta mikä olisikaan ihanampaa työpäivän jälkeen kun pienen sylittely.

Kuinka sitten yhdistetään työ ja arki kahden pienen lapsen kanssa niin, että päivät olisivat sujuvia ja aikaa jäisi myös niille elämän tärkeimmille. Hyvät yöunet, säännöllinen ruokailu ja turhan stressailun lopettaminen ovat avain tähän niinkuin moneen muuhunkin asiaan. Avain läsnäolevaan vanhemmuuteen. Sen olen huomannut.

Vaikka työpäivä vie suurimman osan päivästä, haluan olla läsnä niin paljon kuin mahdollista lasten päivissä. Aamuisin hellitellään ja syödään aamiainen yhdessä. Iltaisin heti kotiintultuani haluan touhuta lasten kanssa, enkä halua lasten näkevän minun väsymystä. Haluan antaa kaikkeni heille. Aurinko, valo ja pitkät päivät ovat osaltaan auttaneet läsnäoloa. Voimme tehdä iltaisin lasten kanssa vielä paljon ja iloita lämmöstä. Olemmekin ulkoilleet, käyneet veneilemässä ja syöneet hyvin. Turha asioiden stressaaminen täytyy nyt jättää taka-alalle. Myös kännykät ja muut häiriötekijät täytyy jättää. Iltaisin lasten mentyä nukkumaan pohditaan ja stressataan jos sikseen menee ja silloin otetaan ne kännykät esiin jos tarve vaatii.

Ensimmäisten työpäivien jälkeen olo tuntui väsyneeltä. Olihan arki taas aivan erilaista. Univelka tuli vasta silloin kuvioihin, silloin sen vasta huomasi. Lasten kanssa sitä on vaan porskuttanut eteenpäin liiemmin nukkumista ajatellen. Nyt kuitenkin kun päivisin täytyy oikeasti olla täysillä olla mukana ja aivot joutuvat erilaiseen työhön, väsymys tuli kuvioihin. Ensimmäisinä iltoina menin nukkumaan lasten kanssa samaan aikaan ja nukuin kaikki univelat pois. Nyt jo olo alkaa olla myös iltaisin virkeämpi ja univelat tuntuvat olevan kuitattu. Uni on osoittautunut ihan oikeasti yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä. Myös säännöllinen ruokailu ja veden juominen varsinkin näin helteellä pitää olon hyvänä ja energisenä. Kotiin on kiva tulla kun päivä on ollut kiva ja tietää että energiaa jää vielä iltaankin perheen kanssa touhuamiseen.

Myös pienet lepohetket ovat suotuja ja niitä täytyy vaan antaa itselleen. Sillä silloin kun vanhemmat voivat hyvin, voivat myös lapset hyvin. Niinhän se vaan menee.

Viikonlopuista ja vapaapäivistä täytyykin nauttia täysillä. Antaa lapsille aikaa, tehdä ihan normaaleja juttuja, olla yhdessä perheellä. Ottaa tietysti välillä myös hetki omaa aikaa. Se hetki voi olla vaikka hetki saunassa, hetki terassilla lasten mentyä nukkumaan, hetki lehden tai television parissa iltaisin. Lapsille haluan tehdä vapaapäivistä mukavia päiviä, sillä ovathan ne heidänkin vapaapäiviä. Vapaapäiviä yhdessä vanhempien kanssa.

Mukavaa viikonloppua

Suvi

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *