Maailman paras ja helpoin pataleipä

Jo ennen esikoisen syntymää innostuin tekemään pataleipiä. Niitä on niin helppo tehdä ja ovat tosi hyviä. Ostinpa jopa ”pataleipää” kirjan, jossa on monipuolisesti erilaisten pataleipien ohjeita. Pataleivät ovat siitä hyviä, että yleensä aina kaapista löytyy tarvittavat ainekset.

CEACD5BE-E25F-404D-B9B1-0A21481B7B41.jpeg

Tällä kertaa tein pataleivän kotivinkin ohjeella. 

Tähän tarvitset

4dl vehnäjauhoja

3dl hiivaleipäjauhoja

2tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa

3 1/2dl vettä

Lisäksi

rypsiöljyä

EA972909-DA9E-40C4-A79A-320646D4AC8C.jpeg

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata.

F4686A64-ACC5-45CB-B108-6D4198BC8230.jpeg

Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.

29B7EEF0-C3EA-4902-9D94-6211D5800E16.jpeg

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

9BD94FA7-6C96-43AD-A3D0-8A8CF7DE5146.jpeg

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen, 2–3 litran uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

9F64DB0C-0C53-4D18-A37A-97898E512461.jpeg

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti.

Tämän tekemiseen aktiivista aikaa kuluu yhteensä vain vaivaiset 15min. 

Suosittelen kokeilemaan! 

Suvi

koti ruoka-ja-juoma