Päiväkoti vai perhepäivähoito

Aloitan työt kuukauden päästä ja pikkuhiljaa ajatus alkaa olla jo uudessa arjessa. Pojat jäävät kesäksi vielä kotiin mieheni kanssa. Mieheni pitää kuusi viikkoa isyyslomaa. Pari viikkoa tämän jälkeen mennään meidän läheisten hoitoavulla ja elokuun alusta alkaen olen hakenut pojille hoitopaikkaa.

Taas jouduin pähkäilyjen eteen, päiväkoti vai perhepäivähoito. Kuopuksemme on hoidon aloittaessa vasta 1v 1kk. Aika pieni siis. Punnitsin vaihtoehtoja molempien poikien kannalta. Kuopukselle hoidon aloitus pienessä ryhmässä olisi varmasti hyvä. Taas kolme vuotias esikoinen kaipaisi varmasti ikäistään seuraa sekä paljon aktiviteettejä. Tietysti haluan pojat samaan paikkaan arjen helpotuksen vuoksi sekä myös heidän itsensä takia.

Ajatuksia päiväkodin plussista ja miinuksista minulla on paljon. Plussaa on yleensä lapselle samanikäiset kaverit, ryhmäytymisen oppiminen, paljon erilaisia aktiviteetteja, monta hoitajaa sekä isot tilat joka luo paljon erilaisia leikkitilanteita. Miinusta taas mielestäni ovat isot ryhmät, isoista ryhmistä johtuva tautien tarttuminen lapsista toisiin sekä tietynlainen laitosmaisuus varsinkin isoissa päiväkodeissa. Tähän voisin mainita myös joissakin tiloissa sisäilmaongelmat.

Ajatuksia perhepäivähoidon plussista ja miinuksista. Positiivisena voisin mainita, kodinomaisuus, kotiruoka, pieni idyllinen ryhmä sekä kiihtyminen yhteen aikuiseen. Negatiivista mielestäni on mahdollisesti eri-ikäiset lapset ryhmässä sekä yksi hoitaja JOS kemiat eivät kohtaa.

Minulla on kummastakin vaihtoehdosta kokemuksia. Tietysti paljon olen myös kuullut molemmista vaihtoehdoista, sekä positiivista, että myös valitettavasti negatiivista. Itse olin koko lapsuuteni perhepäivähoidossa ja sen voin sanoa että siellä sain olla kuin kotonani. Aivan ihana hoitaja ja paikka. Läheisilläni on valitettavasti myös yksi aivan päinvastainen kokemus perhepäivähoidosta. Siirto akuutisti toiseen hoitopaikkaan saa ajatukset pysähtymään.

Päiväkodista minulla on itselläni vain hyviä kokemuksia. Esikoisemme oli ennen kuopuksen syntymää vajaan vuoden päiväkodissa. Ja taas voin vain kehua. Aivan ihana paikka, ympäristö ja etenkin hoitajat. Esikoinen oli hoidon aloittaessaan 1v 2kk ikäinen taapero. Hän ei edes vielä kävellyt tuolloin. Kaikki meni aloituksessa ja tämän vajaan vuoden aikana niin hyvin kuin vain voi mennä. Olimme todella tyytyväisiä tähän ratkaisuun.

Päiväkodeista olen tietysti kuullut myös paljon negatiivista. Tälläkin hetkellä mediassa pyörivät negatiiviset jutut varsinkin yksityisien päiväkotien arjesta herättävät ajatuksia. Silti haluan ajatella niiden olevan vain yksittäisiä juttuja eikä asioita voi mielestäni yleistää.

Ajatuksena yksikin negatiivinen kokemus perhepäivähoidosta kalvaa vaan harmi kyllä mielen syövereissä. Päiväkodeissa on useita hoitajia, joten varmasti edes jonkun hoitajan kanssa lapsella kemiat kohtaavat jos jonkun hoitajan kanssa ei menekään hyvin. Perhepäivähoitajan  luona aikuisia on vain se yksi ja ainut. Hänen kanssaan täytyisi sitten lapsen tulla toimeen.

Enkä halua asettaa perhepäivähoitajia millään tavalla huonoon valoon. Aivan varmasti suurin osa hoitajista ovat maailman ihanimpia ja tekevät työtään suurella sydämellä. Jos tietäisimme tai tuntisimme varmasti hyvän hoitajan, olisimme aivan varmasti harkinneet lapsille myös perhepäivähoitoa. Jotenkin vain hieno kokemus oman lapsen hoitopaikasta on mielessä ja se painaa aika paljon tässä asiassa.

Olemme siis tulleet siihen tulokseen, että meidän pojat menevät päiväkotiin. Paikkakunnallemme on rakentumassa yksityinen päiväkoti Norlandia. Haimme hoitopaikkoja pojille sinne. Päiväkoti aukaisee ovensa 1.8 ja siihen aloitukseen olen myös paikkoja pojille hakenut. Tällä hetkellä paikat on jo varattu pojille. Aluksihan olimme ajatelleet jos hoitaisimme poikia kotona ja kävisimme töissä ns. vuorotellen. Tultiin kuitenkin siihen tulokseen, että se kävisi aivan liian raskaaksi ja yhteistä aikaa koko perheelle jäisi liian vähän.

Minua houkuttaa juuri tässä päiväkodissa uudet, sisäilmaltaan puhtaat tilat sekä päiväkodin miellyttävä teema, luonto. Lisäksi päiväkotiin on suunnitteilla sisarusryhmä. Olisi aivan mahtavaa jos pojat pääsisivät ainakin alussa samaan ryhmään. Se voisi helpottaa todella paljon varsinkin kuopuksen päivähoidon aloitusta. Positiivista on myös se, että ystäväni lapset ovat menossa samaan päiväkotiin ja ilmeisesti samaan ryhmäänkin. Ystäväni pojat ovat samanikäisiä kuin meidän pojat ja olisi ihanaa kun hoidossa olisi jo muutama tuttu lapsi. Näiden lisäksi yksityisessä päiväkodissa etuna on se, ettei loma-aikoina lapsia tarvitse viedä varahoitoon, niinkuin kunnallisessa päivähoidossa.

Varmasti olisin hakenut poikia päiväkotiin, jossa esikoisemme oli hoidossa, mutta se oli valitettavasti vain 1-3 vuotiaille lapsille.

Avoimin mielin olen kuitenkin viemässä poikia uuteen päiväkotiin. Ja olenkin ajatellut, että jos se ei ole meille oikea ratkaisu, niin nopeasti pojat saa sieltä pois. Uskon ja toivon kuitenkin, että näin on hyvä. Onneksi pojat saavat olla vielä kuitenkin lähes koko kesän kotona ja saamme totutella uuden arjen ajatukseen. Sillä tuleehan se arki muuttumaan ja olemaan sitten aivan erilaista.

Suvi

perhe vanhemmuus lapset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *