Superfoodia omalta pihalta

Tätä olen mielessäni hehkuttanut koko syksyn ja useasti on pitänyt tästä aiheesta jo kirjoittaa.

Nimittäin marja-aronia ! Meidän koko tonttia ympäröi marja-aronia pensasaita. Koskaan aiemmin en ole poiminut marjoja, eikä niitä koskaan aiemmin ole ollut niin paljon kuin tänä syksynä.

Tänä syksynä luin usemmankin artikkelin marja-aronian terveellisyydestä. Siitä, kuinka sen terveellisyys yltää jopa tyrnimarjaan asti. Marja-aronia kuuluu Suomen terveellisempien marjojen joukkoon. Mitä ihmettä? Ja meidän koko piha on sitä täynnä. Äkkiä keräsin kolme sankollista pakkaseen. Marjoja oli niin paljon, että monet vieraatkin kävivät niitä poimimassa.

Marja-aronian terveellisyys perustuu sen sisältämiin antioksidantteihin, antosyaniiniin, kversetiiniin, peinidiiniin, delfinidiiniin, petunidiiniin sekä malvidiiniin. Antioksidantteja marja-aroniassa on jopa enemmän kuin suosituissa, kalliissa goji ja acai marjoissa.

Marja-aroniat sisältävät myös runsaasti C-vitamiinia, folaattia, mangaania, magnesiumia sekä rautaa.

Marja-aronia on todellista super foodia. Se hidastaa ikääntymistä ja on todella yksi terveellisimmästä marjasta, jota maailmalla arvostetaan kovasti!

Mitä marja-aroniasta voi tehdä?

Monet tekevät marja-aroniasta mehua ja hilloa tai hyytelöä. Meillä ei juoda kovin paljoa mehua, eikä syödä hilloja. Pakastin marjat siis kokonaisina ja olen sujauttanut niitä smoothien joukkoon. Maku marjassa ei ole kovin hyvä, mutta banaanin, hunajan ja muiden marjojen seassa marja menee hyvin. Meillä koko perhe tykkää. Löysin hyvän ohjeen netistä ja tein myös omena marja-aronia piirakkaa, joka oli mielestäni tosi hyvää.

Marja-aronia omenapiirakka

150g voita

1 muna

3/4 dl sokeria

2dl karkeita vehnäjauhoja

1dl kaurahiutaleita

1tl leivinjauhetta

Päälle

4dl pakkasesta aronian marjoja/sosetta

omenan viipaleita

kanelia

2dl viiliä

1 muna

3/4 dl sokeria

Sekoita pohjan aineet keskenään.

Painele taikina piirakkavuokaan.

Laita kerros marjoja taikinan päälle ja marjojen päälle omena siivut .Ripottele kanelia omppujen pintaan.

Sekoita muna , viili ja sokeri keskenään, kaada omenien päälle.

Paista 200 asteessa puolisen tuntia

Tekisi mieli kokeilla tehdä myös  vispipuuroa, vaikka puolukan kanssa tai ihan pelkästä marja-aroniasta.

Marjan maku ei tosiaan päätä huimaa, mutta olen kuullut, että pakastuksen jälkeen maku hieman pehmentyy. Nyt siis jos vielä pensaissa komeilee marjoja, on hyvä aika kerätä ne pois. Pikku pakkanenkaan ei niitä pahenna, päinvastoin.

Meillä syödään koko talvi superfoodia!

Suvi

hyvinvointi terveys ruoka-ja-juoma