mmmmm… Makeaa hunajaa….
Eli asiaa makeutuksesta, tai omia aatteita.. Olen koittanut jättää valkoisen sokerin käytön minimiin, ja oikeastaan tällä hetkellä käytän sitä vain ja ainoastaan , jos olen kyläilemässä , ja siellä on jotain perinteistä imelää kahvin kylkeen.. Tai jos tulee joskus eksyttyä kahvilaan…
Kotikäytössä pääasiallinen makeutus, jos on tarpeen tulee hunajasta.
Olen myös kokeillut stevia-makeuttajia eri muodoissa , sekä erytritolia, mutta molempien viileä, metallinen ja ikävä jälkimaku ei vain mene läpi, tai sitten jää makeuttamatta.
Joten yksi ylitse muoden suosikki on De Traay:n espanjalainen timjami hunaja, maku on ihana, ja tuoksu myös!
Myös Tahi:n manuka hunajaa olen nyt käyttänyt.. Maku ei ole lähellekkään niin hyvä , kuin tuossa timjami hunajassa. Tämä on myös jähmeämpää , timjami hunaja on täysin juoksevaa , joten helppo sekoittaa esim. Jugurttiin.
Manuka hunaja kiehtoo sen lääkinnällisyyden vuoksi. Nimi tulee Manuka-pensaasta , jonka valkoisten kukkien nektaria mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy ainoastaan Uudessa-Seelannissa , ja se kuuluu tea tree ryhmään, jonka lajeilla on antibakteerisia ominaisuuksia, ja tämä yhdistettynä mehiläisen entsyymeihin antaa hunajalle erityslaatuisia antibakteerisia ominaisuuksia.
Kaikki manuka hunajat ei ole yhtä vahvoja , vahvuus määritellään laboratoriossa , ja sertifioidaan asteikolla 5+-30+. Mitä korkeampi luku on , sitä vahvempi lääkinnällinen vaikutus.
Manuka hunajan huono puoli on sen erittäin korkea hinta , joten tätä ei kyllä henno käyttää mihinkään kasvohoitoihin.. Mutta maistuu tietysti ihan vain vaikka siltään teelusikallinen päivässä!
Onkos manuka jo tuttua?
-A-