Chia-puuro

chia-puuro.jpg

Näitä chia-siemeniä on meidän perheessä käytetty säännöllisesti jo muutaman kuukauden. Mulla oli joskus aiemmin tapana tehdä pellavansiemenistä geeli joka aamu ja juoda se mutta nykyäänhän tiedetään että pellavansiemenissä on myrkkyjä, mm. kadmiumia ja syaanivetyä. Varsinkin nyt raskaana ollessa pellavaa täytyy välttää mutta en usko palaavani sen käyttäjäksi muutenkaan enää, vaikka vatsan se sai toimimaan oikein hyvin:)

Olenkin nyt tosi iloinen löydettyäni tämän chian joka toimii samalla periaatteella vatsan toiminnan hyväksi ja onhan se muutenkin aika super! Ja suositellaan käytettäväksi erityisesti raskaana ollessa!

Täällä sanotaan mm. näin:

”Chiaa viljellään nykyään myös Kaakkois-Aasiassa ja Meksikossa. Vanhat kulttuurit varsinkin Guatemalassa ja Meksikossa ovat käyttäneet chia-siemeniä peruselintarvikkeena. Kasvi kasvaa luonnollisesti etenkin Meksikon ja Guatemalan keski- ja eteläosissa.

Chia siemenillä on pitkä historia ihmisravintona, alkaen muinaisesta Meksikosta n. 2600eaa. Amarantti, pavut, chia ja maissi muodostivat pääosan Atsteekkien ja Mayojen ruokavaliosta kun Columbus saapui Uuteen Maailmaan. Vielä nykyäänkin sitä käytetään ’chia fresca’ juomassa joka on käytössä Meksikossa, Keski-Amerikassa, Kaliforniassa ja Arizonassa. 

Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa.

Chia siemenet kannattaa kuitenkin aina geeliyttää nesteeseen ennen nauttimista sen nesteensitomiskyvyn takia! Muuten voi tulla masu kipeäksi…

Tässä resepti puuroon mitä teen aamiaiseksi melko usein. Lisukkeita voi vaihdella mielensä mukaan! Kuvassa on puuron päällä aprikoosia, mansikoita ja mulperimarjoja.

 

Chia-puuro yhdelle

2dl luomu-kauramaito (tms.)

2rkl chiasiemen

vaniljajauhetta

1 pieni luomubanaani

Ainekset sekoitetaan ja laitetaan yön yli jääkaappiin. Sekoittele aluksi muutaman kerran että siemenet menevät tasaisesti maidon joukkoon. Aamulla on puuro valmiina. Muussaa bansku ja sekoita puuron joukkoon. Lisää mieleisesi lisukkeet päälle. Nam!

 

Koti Ruoka ja juoma

Proteiinipatukat

 

006.jpg

009.jpg

Kokeilin tehdä tällaisia proteiinipatukoita. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Muokkasin sitä vähän koska katsoin vaan mitä aineksia kaapista löytyy jo valmiiksi.
 

Proteiinipatukat

125g heraproteiinijauhe (mulla maustamaton Fast hera 80, voit käyttää myös maustettua)

175g luomukaurahiutale

100g luomumanteli

100g saksanpähkinä

25g hasselpähkinä

25g kurpitsansiemen

25g kookossokeri

hippu ruususuolaa

1rkl seesaminsiemen

40ml kookosöljy

75g luomu mantelivoi

vaniljajauhe

2dl kookosmaito

100-200g tumma suklaa

Rouhi mantelit, pähkinät ja kurpitsansiemenet ja sekoita ne herajauheen, sokerin, vaniljajauheen, seesaminsiementen ja suolan kanssa sekaisin.

Sulata vesihauteessa kookosöljy ja mantelivoi sekaisin. Sekoita seos kookosmaidon kanssa sekaisin.

Yhdistä kookosmaitoseos kuiviin aineisiin  ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Taputtele taikina tasaiseksi neliön tai suorakaiteen muotoiseen silikonivuokaan. Itse vuorasin leivinpaperilla lasivuuan kunnen tuollaista silikonista omista 🙂

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja valuta taikinan päälle. Mulla ei ollut kaapissa kuin 100 g 70% suklaata, mutta voit laittaa siis enemmänkin jos haluat! Mietin että jos oikein haluaa hifistellä niin voishan tähän päälle tehdä raakasuklaamassankin, ei varmaan ois pöllömpi.

Tein raakasuklaatakin tänään , tämä voisi toimia noiden patukoidenkin päälle (ilman mulpereita):

100g kaakaomassa

0,5dl kookosöljy

vajaa 0,5 dl raakakaakojauhe

1rkl hunajaa

ripaus vaniljajauhetta

mulpereita

Vesihauteessa sulatellaan massa ja öljy ja sekoitetaan muut aineet sekaan. Seos silikonivuokaan ja pakkaseen tai jääkaappiin jähmetymään.

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY