Chia-puuro

chia-puuro.jpg

Näitä chia-siemeniä on meidän perheessä käytetty säännöllisesti jo muutaman kuukauden. Mulla oli joskus aiemmin tapana tehdä pellavansiemenistä geeli joka aamu ja juoda se mutta nykyäänhän tiedetään että pellavansiemenissä on myrkkyjä, mm. kadmiumia ja syaanivetyä. Varsinkin nyt raskaana ollessa pellavaa täytyy välttää mutta en usko palaavani sen käyttäjäksi muutenkaan enää, vaikka vatsan se sai toimimaan oikein hyvin:)

Olenkin nyt tosi iloinen löydettyäni tämän chian joka toimii samalla periaatteella vatsan toiminnan hyväksi ja onhan se muutenkin aika super! Ja suositellaan käytettäväksi erityisesti raskaana ollessa!

Täällä sanotaan mm. näin:

”Chiaa viljellään nykyään myös Kaakkois-Aasiassa ja Meksikossa. Vanhat kulttuurit varsinkin Guatemalassa ja Meksikossa ovat käyttäneet chia-siemeniä peruselintarvikkeena. Kasvi kasvaa luonnollisesti etenkin Meksikon ja Guatemalan keski- ja eteläosissa.

Chia siemenillä on pitkä historia ihmisravintona, alkaen muinaisesta Meksikosta n. 2600eaa. Amarantti, pavut, chia ja maissi muodostivat pääosan Atsteekkien ja Mayojen ruokavaliosta kun Columbus saapui Uuteen Maailmaan. Vielä nykyäänkin sitä käytetään ’chia fresca’ juomassa joka on käytössä Meksikossa, Keski-Amerikassa, Kaliforniassa ja Arizonassa. 

Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki yms. Tuotteen tärkein ominaisuus on sen sisältämän öljyn Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Toinen hieno ominaisuus on Chia siemenen sisältämät ravintokuidut. Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja). Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymis- ominaisuus (10 kertaa oman painona verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa.

Chia siemenet kannattaa kuitenkin aina geeliyttää nesteeseen ennen nauttimista sen nesteensitomiskyvyn takia! Muuten voi tulla masu kipeäksi…

Tässä resepti puuroon mitä teen aamiaiseksi melko usein. Lisukkeita voi vaihdella mielensä mukaan! Kuvassa on puuron päällä aprikoosia, mansikoita ja mulperimarjoja.

 

Chia-puuro yhdelle

2dl luomu-kauramaito (tms.)

2rkl chiasiemen

vaniljajauhetta

1 pieni luomubanaani

Ainekset sekoitetaan ja laitetaan yön yli jääkaappiin. Sekoittele aluksi muutaman kerran että siemenet menevät tasaisesti maidon joukkoon. Aamulla on puuro valmiina. Muussaa bansku ja sekoita puuron joukkoon. Lisää mieleisesi lisukkeet päälle. Nam!

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (1)
  1. Chia Puuro | Jari Sillanpää Uutiset
    16.11.2020, 02:49

    […] Chia-puuro – Sweet Rocking Mama | Lily – Chia-puuro yhdelle. 2dl luomu-kauramaito (tms.) 2rkl chiasiemen. vaniljajauhetta. 1 pieni luomubanaani. Ainekset sekoitetaan ja laitetaan yön yli jääkaappiin. Sekoittele aluksi muutaman kerran että siemenet menevät tasaisesti maidon joukkoon. Aamulla on puuro valmiina. Muussaa bansku ja sekoita puuron joukkoon. Lisää mieleisesi lisukkeet. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *