Herkullista Runebergin päivää!
Nämä Runebergin tortut leivotaan muffinivuokiin ja koristellaan perinteisesti vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella. Reseptillä valmistuu noin 25 torttua.
2 dl (n.80g) mantelijauhoa
2 dl kaurakeksejä, jauhettuna
200 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
3/4 dl kevytkermaa
vadelmahilloa
Pinnalle:
vadelmahilloa
Tomusokerikuorrutus:
1 dl tomusokeria
n. 2 tl vettä
Murskaa keksit. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Lisää keksimurut ja kerma.
Laita taikinaan muffinvuokiin. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Laita jokaiseen koloon noin 1/2 tl vadelmahilloa. Paista 200 asteessa noin 15min, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Irrota jäähtyneet tortut vuuista. Lisää torttujen keskelle vielä 1tl vadelmahilloa. Sekoita tomusokeriin pieni määrä vettä vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille.
Voit kostuttaa tortut halutessasi rommi- tai sokerivedellä ennen koristelua, kostutus ei kuitenkaan ole välttämätön.