Joulunamit, osa 3.

Joulu ja kermatoffee sopivat ehdottomasti yhteen. Sokeriset ja pehmoiset itse tehdyt toffeet voi kääräistä vielä tänä yönä viimeisiin paketteihin tai säästää itselle viltin alla herkuteltaviksi. 

2 dl kuohukermaa
1 ½ dl sokeria
½ dl tummaa siirappia
25 g voita

Sekoita ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Anna seoksen kiehua poreillen 15 – 20 min. Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan.

Kun toffee alkaa saostua, tipauta seosta kylmään veteen n. ½ tl. Anna jäähtyä hetken. Mikäli seos jähmettyy vedessä niin, että voit muotoilla sen palloksi, on toffeeseos valmista.

Kaada seos n. 17 x 17 cm:n vuokaan, jossa on leivinpaperi. Anna kovettua. Leikkaa paloiksi. Toffee leikkautuu parhaiten, kun se on täysin jäähtynyttä.

perhe ruoka-ja-juoma tapahtumat-ja-juhlat ystavat-ja-perhe

Joulunamit, osa 2.

Joulunamit 2 ovat pehmeät kermakaramellit. Ne ovat varmasti lasten ykköset! Ne käytännössä sulavat suussa ja tämän makeampaa herkkua on vaikea keksiä.

1 dl kuohukermaa
1 ½ dl täysmaitoa
450 g sokeria
75 g voita
2 rkl glukoosisiirappia
½ tl vaniljasokeria

Voitele uunipannun kokoinen leivinpaperi voilla. Mittaa kerma, maito ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna hämmentäen, kunnes sokeri sulaa. Lisää voi ja glukoosi.

Keitä seosta, kunnes se muuttuu vaaleanruskehtavaksi. Lämpötila on oikea (120 astetta), kun pienestä, kylmään veteen pudotetusta tipasta voi muodostaa pallon sormien välissä. Nosta kattila levyltä ja jäähdytä sekoittaen. Lisää vaniljasokeri.

Kun seos alkaa olla sakeahkoa, kaada se leivinpaperille suorakaiteen muotoon. Leikkaa hieman kovettuneeseen levyyn kevyesti pitkällä veitsellä ruudukko. Kun levy on kovettunut, leikkaa palat irti toisistaan. Säilytä lasipurkissa.

koti ruoka-ja-juoma tapahtumat-ja-juhlat hopsoa