Joulunamit, osa 1.

Jouluun (ja joulun odotukseen) kuuluu ehdottomasti herkuttelu!  Joulumakeiset ovat myös suloinen itse tehty lahja. Fudgen valmistaminen on helppoa, mutta ehdoton apuväline on kunnon lämpömittari, koska jähmettymistä ei tapahdu ennen riittävää lämpötilaa.

Kinuski-karpalofudgeen (noin 30 kpl) tarvitset:

200 g valkosuklaata
2 dl sokeria
1 prk (2,5 dl) kinuskikermaa
50 g voita
½ tl suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita

Rouhi valkosuklaa ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan sokeri, kerma ja voi. Kuumenna hiljalleen sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut tasaisesti seokseen.

Jatka keittämistä miedolla lämmöllä, kunnes seos on 116-asteista, vältä sekoittamista.
Nosta kattila liedeltä. Lisää joukkoon valkosuklaa ja vatkaa muutaman min, kunnes seos jäähtyy hiukan ja kuohkeutuu. Sekoita vielä nopeasti joukkoon suola ja karpalot.

Kaada seos kelmulla tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (n. 12 x 25 cm)
Anna jähmettyä jääkaapissa peitettynä yön yli. Leikkaa paloiksi.

koti ruoka-ja-juoma ystavat-ja-perhe tapahtumat-ja-juhlat

Kotoilua ja korvapuusteja

Pullan valmistuksessa yksi vaikein asia on päättää mitä pullia leipoisi. Herkullisia vaihtoehtoja on niin monta pikkupullat, pusupullat, voisilmäpullat, kristallipullat…. Samasta peruspullataikinasta ne kaikki onnistuvat helposti vain pienellä tuunauksella.

Tänään päätin leipoa ehkä kuitenkin niitä kaikkein rakkaimpia, perinteisiä korvapuusteja. Tällä reseptillä niitä valmistuu koosta riippuen 20-30 kappaletta.

Peruspullataikinan ainekset:
5 dl maitoa
(1 kananmuna)
2 dl sokeria
1-2 rkl kaardemummaa
1 1/2 tl suolaa
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia (a 11 g) kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g pehmeää margariinia tai voita

Täytteeseen:
n. 100 g pehmeää voita tai margariinia
n. 1 dl sokeria
n. 3 rkl kanelia

Jos käytät tuorehiivaa kuumenna maito haaleaksi, jos taas kuivahiivaa maidon tulisi olla reilusti kädenlämpöinen. Sekoita hiiva maitoon ja lisää muna, sokeri, kaardemumma ja suola.

Aloita jauhojen lisääminen seokseen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina tuntuu paksulta velliltä kannattaa siirtyä alustamaan taikinaa käsin samalla jauhoja varovasti lisäten. Kova pullataikina tietää kuivia pullia. Lisää alustamisen loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu jäähtynyt rasva taikinaan. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Maitoallergiset voivat käyttää maidon tilalla vettä tai omenamehua ja rasvana margariinia tai öljyä. Kananmunalle allergiset voivat jättää taikinasta munan pois ja voidella pullat esim. voisulalla.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi, paksuus noin 0,5 cm. Levitä levyille rasvaa, kanelia ja sokeria. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi, jätä sauma pöytää vasten. Leikkaa rullasta vinoittain paloja, niin että toinen reuna on noin puolet kapeampi kuin toinen. Nosta palat pystyyn niin, että kapea puoli tulee ylöspäin. Paina peukaloilla pullan päältä taikinan pohjaan asti, jotta pulla saa korvapuustin muodon.

Kohota pullia liinan alla noin 30 min. Voitele sen jälkeen pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 225- asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

koti ruoka-ja-juoma suosittelen rakkaus