Täydellinen lusikanpesä!

Lusikkaleipien veikeä nimi tulee tietenkin niiden valmistustavasta. Pikkuleivät muotoillaan lusikanpesässä ja paistamisen jälkeen kaksi pikkuleipää liitetään yhteen hillon tai marmeladin avulla. Lusikkaleipiin tarvittavat ainekset ovat edulliset, mutta niiden valmistaminen vaatii hiukan enemmän käsityötä ja aikaa. 

En voi vastustaa kiusausta tutkia ja tunnustella kirpputoreja kiertäessään vanhoja lusikoita… aina joskus löydän täydellisen muotoisen ja kokoisen lusikanpesän, joka on pakko hankkia juuri tähän tarkoitukseen.

Tällä luottoreseptilläni leivot noin 40 lusikkapikkuleipää.

200 g voita
1,5 dl sokeria (130 g)
4 dl vehnäjauhoja (noin 260 g)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Haluamaasi hilloa tai marmeladia

Kuumenna voi ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä 4-5 min. välillä sekoittaen. Kun vaahto alkaa laskeutua ja voi muuttuu vaaleanruskeaksi, ota kattila liedeltä. Vältä rasvan liiallista ruskistamista, sillä se muuttaa helposti pikkuleipien makua.

Anna rasvan jäähtyä hetki, mutta vielä kun se on kuumaa lisää joukkoon sokeri. Anna seoksen sen jälkeen jäähtyä kunnolla. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Painele massa tiiviisti lusikan pesään ja aseta muotoiltu pikkuleipä leivinpaperilla päällystetylle pellille kupera puoli ylöspäin. Paista pikkuleipiä 180 asteisessa uunissa noin 10-12 min.

Täytä jäähtyneet pikkuleivät valitsemallasi hillolla tai marmeladilla ja kierittele ne lopuksi sokerissa.

koti ruoka-ja-juoma kirppisloydot tapahtumat-ja-juhlat

Kakku joka ei jätä kylmäksi!

Oli juhlien aihe tai sankari mikä tai kuka tahansa, varmaa on vain että tämä kakku vie suuren osan vieraiden huomiosta! Tähän kakkuun ei tule lainkaan liivatetta. Pehmeän ja lämpimän makunsa kakku se saa tulisesta Sambal oelek-chilitahnasta.

Pohja:

135g kaurakeksimuruja
15g kaakaojauhetta
20g sokeria
55g voita

Täyte:

200g tummaa Fazer Premium 70% suklaata
4 kananmunan keltuaista
80g tomusokeria
25g Sambal oelek-tahnaa (tulinen chilitahna)
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g kuohukermaa
koristeluun 150-300g tummaa Fazer Premium 70% suklaata ja kaakaojauhetta

Murskaa keksit pieniksi muruiksi. Lisää kaakaojauhe, sokeri ja sulatettu voi murujen sekaan. Painele massa tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperilla peitetyt irtopohjavuoan pohjalle.
Sulata suklaa ja vaahdota keltuaiset, sokeri ja chilitahna. Lisää vaahtoon varovasti käännellen sulatettu suklaa, tuorejuusto ja lopuksi kerma, joka on vispattu kiinteäksi vaahdoksi.

Kaada massa vuokaan, peitä kelmulla ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa. Suklaakakun koristeiden viimeistely kannattaa tehdä vasta ennen tarjoilua. Voit koristella kakkun esimerkiksi sulatetulla suklaalla tai sihdin läpi tomutetulla tummalla kaakaojauheella. 

perhe ruoka-ja-juoma oma-elama trendit