Vaivaamaton eli vaivaton pataleipä
Hemmottelen itseäni ja läheisiäni viikonloppuaamuisin tällä reseptillä, tai jollain sen monista variaatioista, leivotulla pataleivällä. Pataleipä on helppo ja se onnistuu takuuvarmasti joka kerta. Yllätyn joka kerta miten täydellisen rapeakuorinen ja sisältä ihanan sitkeä pataleipä onkaan. Tätä leipää ei turhaan tunnetaan nimellä ”No knead bread”, vaivaamaton leipä (vaivaton leipä). Jaan tänään blogissa kanssanne puolukkaisen pataleipän reseptin.
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
1 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
5 dl vettä
1/2 dl pakastepuolukoita
Yhdistä aineet ja lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Peitä kelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli, noin 12 tuntia.
Siirrä kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja lämmitä uunia puoli tuntia 225 asteessa. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kaada päälle puoliksi sulaneet puolukat. Kääntele nopeasti pyöreäksi leiväksi ja anna kohota liinalla peitettynä puoli tuntia.
Siirrä leipä kuumaan pataan ja peitä kannella. Paista 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.