Miksi ihminen masentuu?

Jos napostelee jatkuvasti eikä pese hampaitaan, niin hampaisiin voi tulla reikiä. Jos polttaa tupakkaa, voi tulla keuhkosyöpä. Jos syö tolkuttomasti suolaa, niin voi tulla korkea verenpaine. Mutta toisille tulee reikiä ja keuhkosyöpää, vaikka kuinka on kuurattu hampaita tai oltu tupakoimatta, ja toisilla nousee verenpaineet vähemmälläkin suolan syönnillä ja jotkut röökimuijat porskuttavat koko elämänsä ilman keuhkosyöpää. Yhtä lailla voi sairastua masennukseen, vaikka ”periaatteessa kaikki on ihan hyvin”. Hankala elämä ja vastoinkäymiset, mutta ennen kaikkea kyvyttömyys käsitellä niitä, voi johtaa masennukseen. Lienee oma osansa myös geeneillä, toisten välittäjäaineet tuntuvat olevan mukavampia kuin toisten.

photo-256889_640.jpg

Masennuksessa syyt ja seuraukset ovat välillä hirvittävän hankalia. Klassinen esimerkki on tietenkin päihdeongelma ja masennus; kumpi tahansa voi olla toisen syy (vaikka terveydenhuollossa usein kieltäydytään hoitamasta mielenterveysongelmia ennen kuin päihdeongelmat on hoidettu, mikä sinänsä on hullua, jos masennus on vaikkapa juomisen syy). Yksinäisyys voi masentaa, mutta masentunut voi myös eristäytyä muista ja huomata eräänä päivänä olevansa yksinäinen. Työttömyys ja köyhyys masentaa, mutta ei masentunut välttämättä jaksa edes kysyä jatkoa määräaikaiselle hommalle ja raha-asiatkin voivat olla rempallaan. Syyt ja seuraukset ovat monimutkaisia etenkin silloin, kun masennus on pitkäaikainen tai toistuva vieras.

Kyllä minulla aina on ollut ”syy” masennukselle: hankalat kotiolot, liian pitkään kestänyt stressi tai puolison kuolema. Mutta siihen saattaa jäädä märehtimään. Aivan kuin ei muuta voisikaan kuin olla masentunut. Ei niitä tapahtumia voi oikeasti syyttää. Ulkoiset tapahtumat tekevät meidät surullisiksi tai vihaisiksi, mutta masennus syntyy minussa. Masennus on minussa. Ulkoiset seikat, ihmiset ja tapahtumat, voivat auttaa masentumaan ja voivat auttaa parantumaan. Mutta masennus ja parantuminen syntyy minussa. Ihan vain minussa.

 

 

 

suhteet oma-elama mieli syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *