Kaunis ja onnellinen

Olen miettinyt miten kirjoittaisin havainnoistani hyvinvointini suhteen kuulostamatta ihan sietämättömältä huruakalta. En koskaan ole kokenut olevani erityisen henkinen ihminen, mutta tämä prosessi on tuonut senkin puolen esille minusta. Olen viettänyt paljon aikaa netissä googlaten sanoja raittius, henkinen hyvinvointi, onnellisuus, alkoholi, masennus, voimattomuus, kauneus, uni ja niin edelleen. En vielä ole löytänyt selityksiä kaikille havainnoilleni, mutta tiedän aika paljon enemmän alkoholin haitoista ja olen koko ajan hämmästyneempi siitä kuinka silkkihansikkain alkoholia kohdellaan päihteenä.

UNI

Selkein ja konkreettisin vaikutus, jonka olen huomannut alkoholin jättämisen jälkeen on unen paraneminen ja siitä seuraava energian lisääntyminen. Kun ei ole katkonaisia, huonosti nukuttuja öitä lainkaan, vireystilani on koko ajan suht sama ja jaksan tehdä enemmän asioita. En peru jumppia viime hetkellä ja jaksan lähteä lasten kanssa töiden jälkeen touhuamaan. Herään myös aika jämptisti samaan aikaan joka aamu ilman herätyskelloa, virkeänä.

Alkuun ihmettelin sitä, miten paljon täysi raittius vaikutti minuun, kun en kuitenkaan ollut käyttänyt alkoholia päivittäin, aina edes viikoittain. Mutta huonosti nukutun yön vaikutus kumuloituu ja vaikuttaa minuun vielä monta päivää humputtelun jälkeen.

”Alkoholin vaikutus uneen riippuu monista tekijöistä, kuten käytetystä alkoholimäärästä ja yksilöllisistä tekijöistä. Joillakin ihmisillä yhden tai korkeintaan kahden ravintola-annoksen ajoittainen nauttiminen illalla voi rentouttaa ja helpottaa nukahtamista. Toisilla pienikin määrä alkoholia vaikuttaa uneen heikentävästi. Suuri määrä alkoholia rikkoo unen rakenteen ja lamaa keskushermostoa. Alkoholi veltostuttaa ylähengitysteiden lihaksia aiheuttaen kuorsausta ja lisäten riskiä unen aikaisiin hengityskatkoksiin (uniapneaan). … Alkoholin juominen vähentää ”unennäkö”- eli REM-unta. Veren alkoholipitoisuuden vähentyessä 3-5 tunnin nukkumisen jälkeen REM-unen määrä lisääntyy, jolloin siihen voi liittyä painajaisia, hikoilua ja levottomuutta. Ihminen voi herätä aamuyöstä saamatta enää unta.” – Alkoholi ja uni/ Päihdelinkki 

PEILIKUVA

Välillä tuijottelen kriittisesti peiliin ja olen ilokseni huomannut että ihoni on terveemmän näköinen enkä tarvitse niin usein kasvorasvaa. Silmäni ovat mielestäni myös jotenkin kirkkaammat, ja hiukseni kasvavat nopeammin kuin vuosiin. Olen etsinyt netistä jotain faktaa tukemaan näitä huomioita, ja paras veikkaukseni tällä hetkellä on, että elimistössäni on enemmän vettä koska alkoholi on diureetti ja kuivattaa. Ja ehkä tämä vaikuttaisi noihin yllä mainittuihin asioihin? Varmasti myös paremmin nukutut yöt kirkastavat katsetta ja ihoa.

Alkoholin palaminen maksassa synnyttää asetaldehydi-nimistä kemikaalia, joka on voimakas karsinogeeni. Asetaldehydi myös kuivattaa, mutta sen tutkitut vaikutukset liittyvät eri syöpiin eikä niinkään ulkonäköseikkoihin. Siitä enemmän täällä: Ilman syöpää

ONNELLISUUS

Olen myös huomannut jonkinlaisen näkökulman muutoksen itsessäni, näen useammin asioiden valoisan puolen ja tunnen selviäväni paremmin vastoinkäymisistä. Olen siis onnellisempi, enkä osaa eritellä sen syytä, mitään merkittävää muutosta ei elämässäni ole tapahtunut. Tunne-elämäni on rikkaampaa, ja koen jotenkin syvempää kiitollisuutta ja rakkautta läheisiäni kohtaan. Tämä menee ihan sinne huuhaaosastolle, mutta en valita vaikka en syytä tiedäkään. Osa on varmasti paremmasta vireystilasta johtuvaa, mutta onhan alkoholi myös voimakas depressantti. Kun juo, aivot vapauttavat hurjat määrät dopamiinia ja varastojen täydentäminen vie aikaa. Googlettaessa neurologisia vaikutuksia tuli vaan mieleen, että mikä hiton pyhä lehmä alkoholi on meille? Alkoholi ja aivot/ Päihdelinkki

VYÖTÄRÖ

Minulla on ollut jo vuosia selvittämättömiä vatsavaivoja, jotka ovat ajoittain jopa vaatineet vahvaa lääkitystä jotta pystyin toimimaan normaalisti. Mitään syytä niille ei ole löytynyt ja ne vaivaavat edelleen silloin tällöin, mutta harvemmin. Alkoholi vaikuttaa elimistössä niin, että juodessa koko kroppa keskittyy alkoholin polttamiseen ja muut, ei niin tärkeät elintoiminnot, kuten ruoansulatus hidastuvat tai pysähtyvät odottamaan alkoholin palamista. Voisi olla, että vatsani on säännöllisemmän ruoansulatukseni vuoksi harvemmin kipeä? Oloni on myös sutjakampi, vatsani ei ole aikoihin ollut turvoksissa. Tähänkin tietysti vaikuttaa se, että pirteämpänä jaksan harrastaa liikuntaa useammin.

AIKA

Viikonloput tuntuvat pidemmiltä ja ehdin tehdä niiden aikana enemmän asioita. Baarissa vietetyn ja perheeltä pois lasketun ajan määrä tuntuu absurdilta nyt kun sitä katsoo etäämpää. Istuin perjantaina töiden jälkeen kavereiden kanssa pöydän ääreen ja seuraavan kerran olin läsnä lauantaina? Ja kankkuslauantait menivät usein ihan pelastusarmeijalle. Eli yksi baarireissu vei puolet viikonlopusta. Siihen päälle puolison ulkoilut niin eipä siinä montaa hetkeä jäänyt perhe-elämälle.

Alkoholin jättäminen tuntuu siis tuoneen itselleni lisää aikaa viikkoihin, ja uusimman tiedon mukaan raittius voi lisätä myös vuosia elämään. Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan jo 100 grammaa alkoholia eli kahdeksan pulloa keskiolutta viikossa lyhentää eliniän odotetta, eikä mikään määrä alkoholia ole terveydelle edullista. Lähde The Lancet

Suomeksi ylläolevasta tutkimuksesta Helsingin Yliopiston sivulla

Näiden lisäksi on vielä taloudellinen puoli. Säästöä tulee itse juomista, mutta myös myöhäisillan taksikyydeistä ja seuraavan päivän mieliteoista.

Osa vaikutuksista on siis hyvinkin hienovaraisia ja osa merkittäviä. Yhteenlaskettu hyvinvointiani lisäävä vaikutus on mullistava, en olisi uskonut kuinka suuri, ellen olisi itse kokeillut. Ihan 5/5, suosittelen lämpimästi.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa