Pimeiden iltojen pelastus
Pehmeä, lempeä ja ystävällinen. Siinä ovat sopivimmat synonyymit purjoperunasosekeitolle.
Toiset uskovat kanakeiton parantaviin voimiin, kun taas minä uskon tähän keittoon. Ehkä äidin hoiva ja lempeys yhdistyy muistoihin tämän suhteen, mutta maku ei koskaan petä! Lisäksi keitto on niin ällistyttävän helppo tehdä, että kuka vaan onnistuu.
Tänään äiti täyttää upeat 62 vuotta, jonka kunniaksi ajattelin tehdä maailman helpointa ja maistuvinta lohturuokaa. Lohturuokaa siksi, koska tosiaan opiskelen 400km päässä kotikaupungistani. Mutta niin, itse asiaan, eli:
Tarvitset (suurehkoon kattilalliseen):
– 5 kpl keskikokoisia perunoita (jauhoisia)
– 300g vaaleita juureksia, esimerkiksi palsternakkaa ja juuriselleriä
– 1 kpl iso purjo, mahdollisimman paljon vaaleaa osaa
– 2 kpl kanaliemikuutioita
– Joko kermaa tai crème fraîche:ä (ei tule kuin vajaa desi/muutama lusikallinen, joten kerma on helpompi jatkokäyttää)
– Sitruunaa
– 2-3 kpl valkosipulin kynsiä, oman maun mukaan
– Timjamia (kuivattu käy myös)
– 2 kpl laakerinlehtiä
– Mustapippuria, rouheena
– Tuoretta persiljaa
Tee näin:
Pese perunat, kuori ne, mikäli ovat todella multaisia. Täytä kattila noin puoleen väliin vedellä, pistä kiehumaan. Lisää veteen 2kpl kanaliemikuutioita. Paloittele perunat suhteellisen pieniksi paloiksi (nopeuttaa keiton valmistumista!), sekä muut juurekset suunnilleen saman kokoisiksi ja sekaan vaan. Tässä kohtaa voi myös valkosipulin kynnet sekä kuivatut mausteet heittää joukkoon. Paloittele purjosta valkoinen osa ja lisää keittoon. Anna kiehua hetki. Kun perunat ovat kypsiä, voi kattilan ottaa pois liedeltä.
Ota laakerinlehdet pois keitosta. Sitten lisää sitruuna, leikkaan yleensä reilun päädyn ja puristan siitä mehut, eli kai se vastaa noin lohkollista. Lisää crème fraîchea noin kaksi ruokalusikallista, kolme jos huvittaa! Leikkaa joukkoon tuoretta persiljaa, oman maun mukaan. Itse laitan melko paljon, aina. Suristele sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä desi kerrallaan jos keitto vaikuttaa liian paksulta makuusi, mutta muista, että kyseessä on sosekeitto. Sen kuuluu olla melko paksua.
Lopuksi tarkista maku! Jos suola on ainoa mitä jäit kaipaamaan, ei kannata hätiköidä. Kokeilin eilen ensimmäistä kertaa jotain, mitä olen tämän keiton suhteen ajatellut jo kauan. Paahdoin ja suolasin kevyesti auringonkukan- sekä kurpitsansiemeniä ja ripottelin niitä keiton pinnalle. Sopi kuin nenä päähän ja toi mukavaa tekstuuria keittoon. Pinnalle ripottelin vielä persiljaa.
Voilà! Siinä se oli. Melko helppo, eikö? Ja niin hyvää. Mikäli siemenistä ei tykkää, voi ne tietysti jättää pois. Kotona tätä keittoa syöttiin useimmiten happaman leivän ja voimakkaan juuston kera.
Tämän reseptin mukaisesti tehtynä (yht. noin 5 annosta) yksi annos maksaisi noin 0,95€.
Mukavaa viikonloppua!
Mlle Tfm