Tähtisadetta ja lämpimiä villasukkia
Salokankaan arkkitehtuuria Korvanrannassa, Rovaniemellä.
Kuva: Lapin Maakuntamuseo.
Tervetuloa Blogiini,
jonka nimi perustuu Ferdinand Salokankaan (ent. Snäll, 1903-1981) arkkitehtuuriin. Salokangas johti 90 prosenttisesti sodassa tuhoutuneen Rovaniemen kauppalan jälleenrakennusta vuosina 1945-1948. Unohdetun arkkitehdin nosti uudelleentunnetuksi viehättävä ranskankielen opettajani, mademoiselle Charlotte Malaprade. Ranskalaissyntyinen taidehistorioitsija ihastui Rovaniemelle asettuessaan Salokankaan tähtiornamenttiparvekkeisiin ja teki opinnäytetyönsä aiheesta. Tiedekeskus Arktikumissa järjestettiin työhön pohjautuva näyttely Tähtiä kauppalassa – Salokankaan arkkitehtuuria Rovaniemellä (2008). Rovaniemen harmaassa elementtirakennuskuvassa Salokankaan suunnittelemat rakennukset ovat kiehtova poikkeus. Minulle parvekkeet ovat kuin arktisia Julian parvekkeita! Onnekseni olen saanut asua yllä olevassa, Kemijoen rannalla sijaitsevassa Korvanrannan talossa. Paitsi parveke, myös asunnossa oleva takka oli koristeltu tähtikuvioin, ja parvekkeen ikkunalasin muodot kuin Alvar Aallon maljakosta!
Se nauraa, jok’ ei haavaa tunne. – – Pois voinko mennä, kun jää sydän tänne?
– Shakespeare: Romeo ja Julia.
Salokankaan kiehtovuutta lisää se, että hän johti asemasodan vuosina 1942–1943 talvisodassa vaurioituneiden Sortavalan ja Käkisalmen jälleenrakennusta. Tietoa Salokankaan karun koristeellisesta arkkitehtuurista Rovaniemeltä on melko paljon, mutta lieneekö rajan takaisesta Karjalasta juuri lainkaan? Löytyykö Sortavalasta ja Käkisalmestakin tähtiparvekkeita?! Onko rakennuksista vielä jotain jäljellä?
Blogissani tulen tarkastelemaan kiehtovia ilmiöitä ja inspiroivia ihmisiä mm. taiteen, kirjallisuuden, kulttuurin ja historian alalta.
Lähde: Malaprade, Charlotte: Ferdinand Salokankaan arkkitehtuuria Rovaniemellä. Suom. Sari Ylipulli. Totto XIX.