Ruka – aktiivinen kesälomakohde

Ruka ei ole se kaikkein tavallisin kesälomakohde, mutta jos kaipaat kohdetta aktiiviselle kesälomareissulle, Ruka on loisto valinta! Rukalla on paljon tarjontaa majoituksessa, palvelut lähellä ja ennen kaikkea upea luonto. Rukan luonnossa vasta riittääkin kokemista ja näkemistä! Kaksi kansallispuistoa sijaitsee lyhyen matkan päässä, jotka puhuu omasta puolestaan luonnon kauneudesta. Jylhiä tuntureita, korkeita mäkiä, kuohuvia koskia ja peilityyntä järvimaisemaa.

Me varattiin vähän extempore majoitus Rukalta paria päivää ennen lähtöä. Selattiin Instagramia ja Googlea, yritettiin muistella ollaanko nähty jotain potentiaalista siihen hetkeen sopivaa majoitusta. Kriteereinä oli oma rauha, mahdollisuus aktivitetteihin ja rentoutumiseen. Rannikolta löytyi muutama kiva vaihtoehto, mutta tottakai kaikki oli jo varattu paria päivää ennen lähtöä. Vihdoin Mika löysi sattumalta majoituksen Rukalta. Eikä minkä tahansa majoituksen, vaan lasikattoisen ja -seinäisen mökin! Sellaisen, josta oltiin monesti puhuttu ja sovittu menevämme joskus. Piilopaikan, jossa voi ihailla keskiyön aurinkoa ja nauttia omasta rauhasta. Äkkiä puhelinsoitto majoituspaikkaan, varaus perjantaista sunnuntaihin ja miettimään mitä tulee pakata mukaan.

Perjantaina kuuden tunnin ajon jälkeen saavuttiin perille Rukalle. Majoituksen saisi vasta neljältä ja oltiin jo kahdentoista maissa perillä. Me käytettiin ylimääräinen aika haahuilemalla vähän Myllykosken päivätuvan lähistöllä Oulangan kansallispuistossa. Myllykosken tuvan edustalla virtavaassa koskessa meni pari veneellistä koskenlaskijoita. Meno näytti aika hurjalta ja samalla sovittiin että koskenlasku on meillä todellakin TO DO-listalla tulevaisuudessa.

Meidän majapaikka oli Rukalla sijaitseva Iisakki Glass Village. Mehän ei siis käytännössä tiedetty mitä nyt oltiin varattu ja mitä kaikkea perillä odottaisi, sillä informaatiota ei löytynyt niin selkeästi kuin monista muista paikoista. Iisakki Village kuitenkin ylitti meidän odotukset. Me oltiin niin innoissamme, kun saavuttiin paikalle, parempaa mitä odotettiin! Iisakki Villagen alueella oli lasimökkien lisäksi muita majoitusvaihtoehtoja esim. mökkejä, aitta sekä leirintäalue. Meidän lasimökin hintaan kuului aamupala, vapaa käyttö polkupyörille, kajakeille, kanootille, sup-laudoille ja soutuveneelle. Alueelta löytyi nuotiopaikkoja sekä kota, johon sai mennä halutessaan grillailemaan tai ihan vaan fiilistelemään. Rantasauna, miesten ja naisten vuoroilla kuului hintaan, mutta sitä me ei hyödynnetty. Me oltais haluttu varata viereisestä rantasaunasta vuoro, mutta kaikki vuorot oli jo varattu meidän saapuessa. Iisakki Villagen alueella sijaitsi myös heidän oma ravintola, josta sai mm. perinteistä poronkäristystä. Me ei tiedetty etukäteen ravintolasta ja oltiin ehditty ostamaan ruoat jo juhannuksen ajaksi, joten sen testaaminen jäi toiseen kertaan.

Me lähdettiin vielä samana yönä melomaan kanootilla Rukajärvelle, jonka rannalla Iisakki Village sijaitsee. Järveen heijastui kaunis keskiyön auringon silta. Meitä ympäröi vain luonnon äänet, lintujen laulu ja veden liplatus kanoottia vasten. Sama hiljaisuus jatkui, kun palattiin rantaan Iisakki Villagen alueelle. Hiljaisuus ja rauha oli erikoista, sillä olihan juhannusaatto. Ehkä kaikki muutkin ihmiset olivat tulleet tänne vain rentoutumaan.

Ilmastoidussa mökissä hyvin nukutun yön jälkeen suunnattiin Pienelle Karhunkierrokselle Oulangan kansallispuistoon. Me lähdettiin matkaan Basecamp Oulangan luota, jonne auto oli helppo pysäköidä. Pieni Karhunkierros on yksi Suomen suosituimmista päiväreiteistä ja puolen päivän jälkeen alkoikin ilmestyä paljon muitakin retkeilijöitä reitille. Pienen Karhunkierroksen reitti oli leveä ja helppokulkuinen korkeuseroista huolimatta. Luonto vaihteli reitinvarrella paljon, oli kaunista järvimaisemaa, pitkospuita, riippusiltoja, kuivaa kangasmetsää ja korkealta aukeavia metsämaisemia. Meillä meni aikaa 12 kilometrin pituisella Pienellä Karhunkierroksella noin 2,5 tuntia. Me yllätyttiin kuinka nopeasti matka taittui, vaikka pysähdyttiin katselemaan ympärille ja kuvailemaan usein. Jos haluaisit retkeilemään ja Pieni Karhunkierros tuntuu liian pitkältä, oli sen lisäksi myös muutamia lyhyempiä reittivaihtoehtoja! Noista reiteistä on hyvät kuvaukset ja infot luontoon.fi -sivustolla.

Pienen Karhunkierroksen ja vaatteiden vaihdon jälkeen suunnattiin Rukan keskustaan. Rukan keskustasta pääsee Rukatunturin huipulle kävellen tai hisseillä pientä maksua vastaan. Me valittiin kävellä Rukatunturin huipulle loivia rappusia pitkin. Huipulta avautui upeat vehreät näkymät silmänkantamattomiin saakka. Rukatunturin huipulta lähti kourua pitkin menevällä kelkalla mäenlasku alas. Mäenlasku näytti hauskalta, mutta me ei jaksettu jäädä jonottamaan. Nyt jälkeenpäin ehkä vähän harmittaa, sillä oishan se nyt varmasti ollut aika hauskaa.Tunturin huipulta laskeutumisen jälkeen ajeltiin takaisin mökille ja katseltiin samalla auton vieressä kulkevia poroja. Toinen ja samalla meidän viimeinen ilta Rukalla me vietettiin meidän majapaikassa ja sen pihapiirissä. Käytiin pelaamassa vanhassa hirsirakennuksessa pöytätennistä, tuttavallisemmin pinkiponkia, ja grillattiin kodassa hodareita. Oli ihana mennä aktiivisen päivän jälkeen painamaan pää pehmeään tyynyyn mukavassa sängyssä ja siirtyä kohti unten maita. 

Ruka kesäaikaan oli todella kaunis ja tarjosi paljon mahdollisuuksia moniin aktiviteetteihin, maksullisiin ja maksuttomiin. Samalla iso suositus Iisakki Villagelle! Meidän molempien majoitus kahdelta yöltä yhteensä kustansi 278 euroa. Meidän mielestä tosi kohtuullinen hinta, sillä hintaan sisältyi kaikki yllämainitut ja puitteet olivat loistavat! Juuri mitään ei olisi voinut mennä paremmin tämän reissun osalta. Vain yksi!! ”ohoh” kävi matkan aikana Mikalle, kun hän tiputti aerosoli hyttysmyrkyn maahan ja siihen tuli reikä. No sinne meni hyttysmyrkky, mutta ei onneksi ollut paljon hyttysiä muutenkaan. Oi ihana kesä Ruka, menkää ihmeessä kokemaan!

Ootko käynyt Rukalla kesäaikaan? Mitkä on sun suosikki aktiviteetit tai paikat Rukalla?

//Heini & Mika

kulttuuri matkat suosittelen
Kommentit (2)
  1. Moi! Ihanat kuvat, etenkin tuo riippusilta näytti mahtavalta. Oon joskus teininä käynyt syksyllä Rukalla, mut nyt kiehtoisi kyllä mennä uudelleen. Kaikki ulkoilu ja vaeltaminen on alkanut näin aikuisena kiinnostaa vähän enemmän.

    1. Moikka! Kiitos kovasti 🙂 Sinne vaan ja hyvät eväät mukaan retkelle! Täällä myös käynyt samalla tavalla, ennen rauhallinen viikonloppu Rukalla taikka luonnossa retkeily ei olisi ollut se ensimmäinen vaihtoehto viikonlopun viettoon. Mukavaa alkavaa viikkoa sinne! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *