Tarjolla tänään: sähköaita

Ajatellanpa nyt konkreettisia asioita konkreettisesti. Molekyyleihin syntyy atomien liikkuessa tai siirtyessä positiivisa tai negatiivisa sähkövarauksia, jotka… okei tunnustan, en tiedä asiasta mitään. Jopa Sinä tiedät enemmän (I don’t really know what anything means, i’m just happy i guess). Kuitenkin: fiksut ihmiset ovat keksineet joskus kauan sitten, kuinka valjastaa valtaviakin määriä energiaa ihmisten käyttöön. Siistiä, eikö?

Miten me voisimme hyödyntää tätä mahdollisttuua kohdentaa miltein rajattomia määriä sähkövirtaa haluamaamme kohteeseen? Rakennetaan sähköaitoja! Kyllä kyllä, tiedän toki, ettei sähköiset karja-aidat olleet mitään ensimmäisiä sähkölaitteita ja taas kärjistelen asioita, mutta miettikää nyt. Matti omistaa kaksikymmentäpäisen lauman lypsylehmiä (suurtilallinen kun hän onkin), jotka laiduntavat niityillä, metsissä ja hakamailla maisemanhoidon ja oman ruokailunsa nimissä. Jos olen oikein ymmärtänyt, laidunmaata pitäisi suosituksien mukaan olla kaksi hahtaaria per emälehmä + mahdolliset vasikat. Nyt voi tehdä pienen laskutoimituksen… herran isä. Se tietää Matille  40 fucking hehtaaria pelkkien lehmien laiduntamiselle.

Kun lehmillä on tarpeeksi tilaa, ne voivat chillailla rauhassa laitumellaan ja märehtiä ja ammua ja kaikkeä mitä lehmät nyt yleensä tekevätkin. Ne eivät kaipaa aidan toiselle puolelle alkuunkaan, sillä ruoho on jo kyllin vihreää aidan oikeallakin puolella. Jos puolestaan laidunmaassa on jonkinlaisia puutteita, lehmät pyrkivät poistumaan sieltä. Silloin pitää ottaa konsteja käyttöön (omg me alamme lähestyä itse aihetta)

Mikään riukuaita ei pidättele kettuuntunutta karjalaumaa. Sähköaita on käytännössä pelkkä naru, mutta se pitää nimensä mukaan sisällään jonkin verran sähkövirtaa. Lehmän kävellessä sitä päin, saa tämä korkeintaan 8 joulen tärskyn nahkoihinsa. Pääasiassa se vähän nipistää. Jos eläin kuitenkiin pelästyy, se voi sotkeutua aitaan sen ollessa huonossa kunnossa, jolloin tilanne on vaarallinen yhdelle sun toiselle. Kuvitelkaa paniikin vallassa oleva lehmä/hevonen, joka jouksentelee ympäriinsä kääriytyneenä verkkovirrassa kiinni olevaan lankaan. Siksi sähköaitojen harrastajien kannattaa pitää niitä hyvässä kunnossa

Itselläni ei ole ainakaan kauheasti henkilökohtaisia mielipiteitä aiheesta, kaupunkilainen kuin olen, mutta uskon tilallisten osaavan hommansa. Ovathan karjanomistajat olleet vastuullisia: maita ei ole pilattu Suomessa tähän mennessä, ja kyllä lehmät ovat tähän asti aina maitoa tuottaneet sekä … ryhtyneet lihaksi? Nytkin lihantuottaminen Suomessa on äärimmäisen kallista ja pientiloja menee konkurssiin kuin hipstereitä klubille.

Taas on tänään tullut jaariteltua muutaman kappaleen verran kamalasti kaikkea, mutta mitään ei ole tunnut sanottua. Propsit sinulle, joka olet käyttänyt pitkäperjantaistasi 2-8 minuuttia johonkin niin joutavaan, että melkein satuu :————–D

 

puheenaiheet ajattelin-tanaan sisustus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *