Kliseiden kilinää

Ihmissuhteet ovat kliseemagneetti. Haaveissa roikkuu kliseitä kuin silloissa rakkauslukkoja. Toisin kuin sillat, haaveet ovat sitkeitä kliseiden painosta huolimatta. Kenties hyvä niin. Minun siltani on jo romahtanut. Niin voi käydä, kun rakkaudettomia vuosia on enemmän kuin minne muisti jaksaa kantaa. Kliseitä olen kyllä kuullut niin paljon, että taidan tuntea jo ne kaikki niin hyvin, etteivät ne oikeastaan enää satuta. Uuvuttavat kyllä. On raskasta haudata yhä uudelleen toiveet elämän jakamisesta jonkun sellaisen kanssa, jolle se toisi iloa, ei häiriötä; nautintoa, ei vain tarpeiden tyydyttämistä. Luulen, että eniten uuvuttaa toisen ihmisen kylmyys. Se hetki, kun odottaa, että olisikohan tuo toinen iloinen minun näkemisestäni, haluaisikohan hän tehdä jotain minun kanssani, voisimmekohan rakentaa jonkin yhteisen jutun. Niin kuin minä haluaisin. Mutta vastaan tulee tyhjyys, poissaolo. Kliseet.

lukot.jpg

 

Eilen kuulin jälleen kerran, miten toinen haluaisi tavata ihmisen, johon rakastuisi. Jonka kanssa asuisi ja haluaisi perustaa perheen. Joskus myöhemmin. Ei tässä elämänvaiheessa. Tämä on vain tapailua, eikä hän ole valmis isäksi. Että sellaista ei ole vielä tullut vastaan. Että eihän tämä minustakaan voi olla sellainen suhde, jossa saataisiin lapsia, vaikka ihan kivaa onkin. Sanoja minun suuhuni. Ei minun sanojani. Haudattavat toiveet juuttuivat kurkkuun. Minä en jaksanut kysyä, miltä sen pitäisi tuntua, miksi sitten tapailla, mikä on se ero ja voiko tapailu muuttua joksikin muuksi. Vastaus olisi kuitenkin ”se jokin”, josta minä en saa kiinni. Seksi, joka on niin kovin kätevästi saatavilla.

Minä olen alkanut miettiä, mitä näiden kliseisten, optimoitujen, hallittujen haaveiden takana oikein on silloin, kun ihminen ei ole koskaan ollut tilanteessa, jossa ne voisivat toteutua. Jotta ne toteutuisivat, hänen itsensä täytyisi myös muuttua ihannekuvaksi itsestään, sellaiseksi, joka antaisi itsestään aikaa, panostaisi, huolehtisi, arvostaisi. Huomaavatko haaveilijat tämän eron nykyisen itsensä ja haavekuvansa välillä? Minun käsitykseni rakkaudesta on se, että rakkaus rakennetaan yhdessä. ”In love WITH”, kuten englanniksi sanotaan. Olemalla yhdessä, jakamalla asioita, rakentamalla yhteisiä asioita, muistoja, elämää vastavuoroisesti. Priorisoimalla toista ihmistä.

En tiedä, kuinka väärässä olen, sillä niin moni mies tuntuu ajattelevan, että rakkaus tipahtaa taivaasta, jostain ulkopuolelta. Jos minä joustan, teen asioita mahdolliseksi, järjestän aikaa, ne otetaan kyllä vastaan annettuina etuina, näppärästi saatavilla, kenties jopa vähättelemällä työtäni, joka mahdollistaa joustamisen, mutta vastavuoroisuutta minä en juurikaan ole kokenut. Pitäisikö sitä sitten vaatia, siitäkö tässä on kyse, avuttomista prinsessoista? Niin monet parisuhteessa olevat naiset ottavat annettuna sen, että miehet hoitavat sen ja tämän ja tuon ja ovat taloudellisessa vastuussa. Minä en ole koskaan pyytänyt sellaista, enkä ole koskaan saanutkaan.

Uusi klisee toki oli, että raskauden pitäisi olla iloinen yllätys, jotta sen voisi ottaa vastaan. Puun takaa tulevat asiat eivät aina ole, jos ne eivät ole haaveiden mukaisia. Sitä seurasi uskomaton kommentti siitä, että emme voi jatkaa tapailua näin, jos päätän pitää yhteisen lapsemme. No shit, Sherlock. Meni lähes vuorokausi ymmärtää, miten älyttömästi se onkaan sanottu. Lapsi, jolle olisin maailman paras äiti, vs. mies, joka heittää minut syrjään paremman löytyessä. Niin-pä.

Suhteet Oma elämä Rakkaus Raskaus ja synnytys

Lahja elämältä

Vaihtoehtojen ja optimoinnin maailmassa elämä harvoin heittää noppia niin, että valinta on lopullinen. Peruuttamaton. Elämän mittainen. Ja siinä se on: viiden euron virtsatestin kaksi viivaa. Ei voi palauttaa apteekkiin, ei reklamoida valmistajalle. Otan varmuuden vuoksi kuvan, sillä aivot kieltäytyvät uskomasta silmiä.

Testi lojuu kaksi päivää pyykinpesukoneen päällä. Kaksi viivaa on ja pysyy, vaikka lukuaika oli vain puoli tuntia. Ensimmäiselle kaverille sanon vain, että kuukautiset ovat myöhässä, ettei asia muutu todelliseksi ihan vielä. Kaveri nauraa, että elämä voi yllättää. Illalla tunnustan toiselle kaverille viestillä, että nyt taitaa olla tosi kyseessä. Isälle en kerro vielä, sillä uumoilen, ettei hän halua lasta. Olemme tunteneet vasta pari kuukautta. Minä haluan tehdä päätökseni ensin. Hän päättää, onko mukana vai ei.

Haluanko minä? Olen 37-vuotias, viime vuoden aikana vähitellen hyväksynyt, että pullantuoksuinen perheidylli menee minun kohdaltani ohi. Toisinaan suren, etten minä saanut koskaan kokea odotusta ja äitiyttä, puolison tukea, hengähtää hetkeksi vetovastuusta. Miksi en saanut? Minä en tiedä. Miehet tuntuvat etsivän täydellisyyttä, rakkautta ensi silmäyksellä, sitä oikeaa ja sitä oikeaa hetkeä. Sitä ”jotakin”. Moni ei tiedä, ”haluaako koskaan lapsia”. Minä olen ”hauskaa seuraa” ja ”hyvä sängyssä”. Mutta suhteesta minun kanssani puuttuu ”se jokin”. Ei tyttöystävä-, vaimo- saati äitityyppiä.

Paitsi että kehoni biologia on eri mieltä. Kaksi viivaa yrittämättä, haluamatta, suunnittelematta. Yön unettomina tunteina luen tutkimuksesta, jonka mukaan jopa 80 – 90 prosenttia 38-vuotiaiden naisten hedelmöittyneistä munasoluista menee kesken ennen kuin äiti edes on tietoinen raskaudesta. Kohdussani on siis selviytyjä, joka ei vähempää voisi välittää todennäköisyyksistä ja keskiarvoista. Selvästi tullut minuun. Hämmennykseen sekoittuu toisaalta ylpeyttä siitä, että treenattu kehoni pystyy vielä uhmaamaan ikääni, toisaalta syyllisyyttä siitä, että tämä kävi niin helposti. Toiset suunnittelevat, yrittävät ja saavat lapsettomuushoitoja turhaan. 

FullSizeRenderpieni.jpg

Mutta en minä vienyt kenenkään nallekarkkeja. Miksi vain parisuhteessa olevat saisivat iloita lapsesta, haluta lasta, surra lapsettomuutta ja yrittää? Helsingin Sanomien lapsettomuudesta kertovan jutun mukaan ”tahattomasti lapsettomat” määritellään niiksi, jotka ovat ”yrittäneet lasta tuloksetta”. Mitä jos ei ole koskaan ollut mahdollisuutta yrittää? Se ryhmä vasta laaja ja heterogeeninen (pun intended) onkin, vaikka hiljainen, kategorisesti vaiennettu. Minun ryhmäni. Paitsi että tässä on mahdollisuuteni.

Minä voin ajatella lasta lahjana elämältä, jonka joko otan vastaan tai en. Leikittelen ajatuksella, että en, ettei minkään tarvitse muuttua, tai ehkä lähtisin ulkomaille, opiskelisin, mutta todellisuudessa kehoni on jo tehnyt päätöksen. Side syntymättömään lapseen muodostuu hyvin äkkiä. Pienet tuntemukset vatsassa, tunteiden kirjo, väsymys. Tietoisuus. Aikaperspektiivi kasvaa nykyhetkestä yhdeksään kuukauteen, kadut täyttyvät vaunuista, aurinkokin paistaa. Tuntematon ja kaikki riskit pelottavat, enkä vielä uskalla antaa ilon tulla. Mutta jos kaikki menee hyvin, meistä kahdesta tulee tiimi. Tiimi Selviytyjät.

Suhteet Oma elämä Raskaus ja synnytys Vanhemmuus