Auran merkitys

Kuvalähde: Pixabay.com

Palasin lapsuuden maisemiin. Pihapiirissä oli vanha kyntöaura hautautumassa kyljelleen heinikkoon. Aura on painava. Se ei hievahtunutkaan kun koetin nostaa sitä pystyyn. Kulttuurihistoriallisessa viitekehyksessä auran merkitys on sekin ’painava’: se voi hyvinkin olla yksi ihmiskunnan tärkeimmistä keksinnöistä.

Käen kukkuessa ajatukset harhautuivat pohtimaan hetkeksi aura-sanan syntyä. Mieleen nousi latinan kielen sana aurum, joka tarkoittaa kultaa (Au). Syntyi mielleyhtymä kypsyneen viljapellon kullan kaltaisen värin  ja auran välille. Tiedä sitten, miten oikea tulkinta on.

Aura on tärkeä työväline peltoviljelyssä. Tässä artikkelissa kyntämisestä ja aurasta on todennäköisesti sanottu lähes kaikki mahdollinen. Kyntö on tärkein työvaihe saatettaessa maa kylvökuntoon. Sen onnistuminen vaikuttaa mm. pitkälti muun muokkauksen onnistumiseen sekä kasvin satoon tulevaisuudessa.

Auralle ja kyntämiselle on kulttuurissamme kehkeytynyt myös vertauskuvallisia merkityksiä. Monet aurojen ja kyntämisen kielikuvista tulevat Raamatusta; yhtäällä todetaan Niin taotaan miekat auran teriksi ja keihäät vesureiksi (Jes. 2:4), toisaalla todetaan myös Takokaa auranne miekoiksi ja vesurinne keihäiksi (Joel 4:10). Kalevalassa, sen yhdeksännessätoista luvussa, Ilmarinen kyntää kyisen pellon.  Vanhan sanonnan mukaan ”Joka härillä kyntää, se häristä haastaa.

Meemi-viitekehyksessä kyntäminen voisi tarkoittaa eri-ikäisten ideakerrostumien tuomista tarkastelun kohteeksi tähän hetkeen. ’Kyntöaurana’ voi toimia päiväkirja, blogi, valokuvat tms. arkistomateriaali. Muitakin menetelmiä varmasti on. Järjestelemällä aineisto ajan suhteen järjestykseen voi avautua mahdollisuus tehdä havaintoja mm. siitä, mitkä ideat ja ajatukset ovat olleet milläkin hetkellä pinnalla? Mikä on koettu tärkeäksi, mikä taas vähemmän tärkeäksi?  Mikä on jätetty vaille huomiota? Tällä tavoin voidaan tulla tietoisemmaksi aikaisemmista arvostuksista ja toiveista, jotka on helpompi huomioida/jättää huomiotta uusissa suunnitelmissa.

Kyntöauran nosto jäi tällä erää silleen. Tarvitaan traktoria tai useampi henkilö laitteen nostoon. Aihepiirin käsittely saattoi kuitenkin olla hyödyllinen kokemus itselle. Kun nuorempana olin innostunut kaksi-, jopa kolmikerroksisten talojen suunnittelusta, päätin jättää nämä pohdinnat auran tavoin siihen paikkaan. Ne ovat olleet hyödyllisiä aikanaan, mutta tällä hetkellä sellaisille ei ole tarvetta. Jatkossa on parempi keskittyä tiettyihin ideoihin ja niiden kehittelyyn.

Auran nostoyrityksen jälkeen tuntui keveimmältä pitäytyä yksikerroksisen talon ideoissa. Edelleen open concept tuntui käsitteenä liian avoimelta; tässä ratkaisussa tilat ikään kuin liukuivat toisiksi vailla seinien tuomia rajoituksia. Jatkossa esimerkiksi keittiö voisi olla oma erityinen tilansa. Myöskään saunaa ei tulisi talon yhteyteen.  Sen sijaan toiveissa on syys- ja kylpyhuoneen lisäksi puutarha sekä taloon sopivat terassit. Talon julkisivun värityksessä lähdetään mustasta.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *