Elämän suola ja tarkoitus

Pyrkimys tikkujen järjestämiseen pohjapiirroksen kulmikkaisiin muotoihin vei ajatukset vanhoihin sanontoihin ja meemeihin. Pohdinta sai alkunsa, kun hahmottelin tikkuja mielessäni kuution muotoon. Kyseinen kidemuoto on tyypillinen suolalle.

Sanonta elämän suola pitänee monella sisällään ajatuksen meille tärkeistä ja mieluisista asioista. Saatan viedä ajatusta mielessäni kuitenkin astetta pidemmälle, jolloin siihen sisältyisi jonkinasteinen ajatus myös elämän tarkoituksesta.

Elämän tarkoitus sanoina ei ole painoarvoltaan vähäinen kulttuurimme piirissä; hakukone Google antoi niillä 16400000 osumaa. Aihepiiri on kiinnostunut monia ja tiettävästi myös meemi- käsitteen kehittäjä Richard Dawkinsilla on ollut sanottavaa aiheesta.  Tällä hetkellä minulla ei kuitenkaan ole käytettävissä Geenin itsekkyys-kirjaa, josta voisi käydä läpi sitä, miten ja missä viitekehyksessä hän on asiaa käsitellyt.

Jos elämää ja sen tarkoitusta katsoo meemien ja niiden kopioitumisen näkökulmasta, mielenkiintoista voisi olla mm. se, kuinka kyseiset sanat ovat runsastuneet yksin internetin piirissä. Siten voisi ajatella, että elämän tarkoitus, ainakin osittain, opitaan jäljittelemällä.

Toisaalta sanakirjan tarjoamat määritelmät antavat viitteitä myös siitä,  kuinka sanat elämä ja tarkoitus voidaan ymmärtää niin monella eri tavalla.  Vaikuttaisi siltä, että vasta käyttöyhteys antaisi kyseisille sanoille omanlaisensa merkityksen.

Elämän tarkoituksen merkitys on omissa pohdinnoissa keskeinen ja muutoksenalainen: yhteydet voivat jäsentyä elämäntilanteen  muutoksen myötä uuteen järjestykseen ja sen myötä elämän tarkoituskin voi muuttua. Tarkoituksen nähnee  parhaiten vasta jälkikäteen, riittävän pitkän ajan jälkeen.

Elämäntilannetta määrittelevät yksilön ohella myös sen muut tekijät: toiset ihmiset, työ, arvot ja arvostukset, ympäristön muutokset ja olosuhteet, kohtalonomaiset tekijät, kuten onnettomuudet ja sairaudet, mutta myös suotuisat tai onnekkaat tapahtumat.

Toinen huomionarvoinen seikka liittyy ajankohtaiseen mittakaavakysymykseen. En pitäisi mahdottomana ajatusta, jossa mittakaavan tarkastelun muutos muuttaa myös elämän tarkoituksen merkitystä. Elämän tarkoituksen analysointi maailmankaikkeuden mittakaavassa voi antaa hyvinkin toisenlaisia vastauksia kuin tilanteessa, jossa on mietittävä sitä, mihin suuntaa elämässään seuraavaksi?

Kiinnostuksen suuntaaminen voi antaa uutta näkökulmaa myös pienoismallin kanssa puuhastelulle. Etukäteen ei voi varmasti tietää, mitä tuleman pitää. Se on tämän homman, ehkä laajemmin myös koko elämän, suola.

T. Jari

elämä:1. eläminen, elintoiminnot biologis-psyykkisenä ilmiönä; elossa olo.2. (ihmis)yksilön elinaika, elossa olo kokonaisuutena, elämänvaiheet.3. ihmisyksilön elämisen eri puolista t. laadusta; elintavoista.4. kaikki ne ilmiöt, joiden keskellä ihminen elää, elämänilmiöt, elämänmeno; ihmistä ympäröivä todellisuus kaikkineen.5. yhteisöjen toiminnan eri puolista; olot, olosuhteet.6. eloisuus, pirteä toiminta, hyörinä, vilske; melu, meteli, metakka, melske, mökä, rähinä, elämöinti.

tarkoitus:1. aikomus, aie, suunnitelma. 2. tavoite, tarkoitusperä, päämäärä. 3. käyttö, tehtävä, funktio.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *