Perustamis- ja maan tavoista.

Eduskuntatalon portailla oli näin hiljaista ja pysähtynyttä aamulla 25.8.2020.

Edellisen postauksen kuvassa esiintyvä Kirkkoparkin suunnannäyttäjä osoitti kohden aihepiiriä, johon voi sisältyä yllättävän paljon asiaa: jos haluaa rakentaa suht esteettömän talon, ja jossa mm. sisäänkäynti on maantasossa, millainen perustamisratkaisu taloon tällöin tulee?

Muistikuvat lapsuudenaikaisista rintamamiestaloista toivat mieleen ulkoportaat. Portaat olivat useimmiten jykevää tekoa, betoniakin, ja niihin saattoi sisältyä useita askelmia. Lämpiminä kesäiltoina portaat tarjosivat mukavan ajanviettopaikan ja päivisin tilaa pienten askareiden tekemiseen. Monikäyttöisyydestä huolimatta moniaskelmaiset portaat  ulko-oven edessä eivät ole kovin esteetön ratkaisu tämän päivän mittapuulla mitattuna.

Esteettömyysohjeet pyörähdysympyröineen eivät vaikuttaisi ottavan kantaa siihen, kuinka talo tulisi perustaa? Liekö syynä missä määrin se, että rakentamismääräykset saattavat osaltaan vaikeuttaa esteettömyyspyrkimysten toteuttamista.  Tästä päättelin, ettei esteettömyys välttämättä ole maan tapa ajatella.

Portaat tai sen kaltaiset rakenteet ovat monessa julkisessa rakennuksessa ja tilaisuudessa näkyvästi  esillä. Eduskuntatalon edessä olevaan portaikkoon sisältyy 46 askelmaa. Saman verran askelmia on myös  Tuomiokirkon edessä olevissa portaissa. Urheilussa voittaja nousee korkeimmalle korokkeelle.

Toivomani perustusaihepiiriä  esittävä poikkileikkauskuva löytyi tämän blogin yhteydestä. Kuvia ja vaiheita työn etenemisestä löytyy samasta blogista.

Omissa mielikuvissa huomasin ajatelleeni talolle itsestään selvästi pilariperustusta, mutta esteettömyyspohdinnat veivät ajatukset jälleen uusille urille. Uutta oli myös se, kuinka pihakin kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa esteettömäksi.

***

Kerrostalon ikkunasta pihalle katsellessa talohaave ryhtyi vähitellen etääntymään mielessä aikaisempaa kauemmaksi. Ikään kuin olisin pullahtanut talokuplan tai -sfäärin ulkopuolelle. Tähän saattoi olla syynä se, että nykyinen asunto täyttää niin esteettömyys- kuin monet muutkin kriteerit suht hyvin jo valmiiksi. Osin sekin, ettei tällä hetkellä ollut resursseja viedä hanketta tämän pidemmälle. Tämä ratkaisu tuntui lopulta itsestäkin sopusointuisimmalta, aihepiiri, jota pohdin luonnonmukaisen rakentamista käsittelevän blogin yhteydessä.

Ehkä joku päivä tilanne on toinen. Talotoiveen tarkastelussa mielenkiintoisimmaksi koin prosessin siitä, millaisen talon maallikkona pystyisin suunnittelemaan?  Huomioonotettavia seikkoja talohankkeessa vaikuttaisi olevan hämmentävän suuri määrä: kirjoituksiin valikoitui vain joitakin itseä kiinnostavia aiheita. Meemit saattoivat tehdä näkyväksi sitä puolta asiassa, jotka tavalla tai toisella liittyvät arvostuksiin. Niiden myötä muotoutui pari suunnitelmaa: yksitasoinen ratkaisu sekä erään rintamamiestalon mittoihin sovitettu hahmotelma.

Vuosien varrella on voinut huomata, ettei etukäteen voi varmasti tietää, miten meemit puhuttelevat erilaisissa elämäntilanteissa? Talosta, elämäntilanteesta laajemminkin, tulee valintojen tai niiden tekemättä jättämisen myötä omanlainen. Olen osa tätä arvoihin, ’hengissä säilymiseen’ ja kilpailuun perustuvaa verkostoa, jossa tapahtuneet muutokset vievät mukanaan. Siinä samalla niin muodit kuin trenditkin muuttuvat vähitellen toisiksi. Suosituimmissa meemeissä on todennäköisesti onnistuttu ilmaisemaan lyhyesti ja tiivistetysti jotakin oleellista sen hetkisen kulttuurin tilasta.

Taloaihepiirissä meemi voisi valottaa erityisesti kysymystä, miltä tuntuu nykyajan talo tässä hetkessä?  Veikkaukseni on, että talojen nykyaikaan  tulevaisuudessa sisältyvät aikaisempaa pienemmät neliöt, esteettömyys, terveellisyys sekä avaruusteema teknologian (esim. aerogeeli) ja jopa liikkuvuudenkin muodossa. Ehkä Futuron kaltainen hiihtomaja/talo lentää joku päivä vielä droonin tavoin (kuva otettu EMMAn pihalla Espoossa 11.8.2021).

T. Jari

koti sisustus trendit
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *