Perustamis- ja maan tavoista.

Eduskuntatalon portailla oli näin hiljaista ja pysähtynyttä aamulla 25.8.2020.

Edellisen postauksen kuvassa esiintyvä Kirkkoparkin suunnannäyttäjä osoitti kohden aihepiiriä, johon voi sisältyä yllättävän paljon asiaa: jos haluaa rakentaa suht esteettömän talon, ja jossa mm. sisäänkäynti on maantasossa, millainen perustamisratkaisu taloon tällöin tulee?

Muistikuvat lapsuudenaikaisista rintamamiestaloista toivat mieleen ulkoportaat. Portaat olivat useimmiten jykevää tekoa, betoniakin, ja niihin saattoi sisältyä useita askelmia. Kesäiltoina portailla saatettiin istua ja päivän kuluessa tehdä niillä istuen pieniä askareitakin. Monikäyttöisyydestä huolimatta moniaskelmaiset portaat  ulko-oven edessä eivät ole kovin esteetön ratkaisu tämän päivän mittapuulla mitattuna.

Esteettömyysohjeet pyörähdysympyröineen eivät vaikuttaisi ottavan kantaa siihen, kuinka talo tulisi perustaa? Liekö syynä missä määrin se, että rakentamismääräykset saattavat osaltaan vaikeuttaa esteettömyyspyrkimysten toteuttamista.  Tästä päättelin, ettei esteettömyys välttämättä ole maan tapa ajatella.

Portaat tai sen kaltaiset rakenteet ovat monessa julkisessa rakennuksessa ja tilaisuudessa näkyvästi  esillä. Eduskuntatalon edessä olevaan portaikkoon sisältyy 46 askelmaa. Saman verran askelmia on myös  Tuomiokirkon edessä olevissa portaissa. Urheilussa voittaja nousee korkeimmalle korokkeelle.

Toivomani perustusaihepiiriä  esittävä poikkileikkauskuva löytyi tämän blogin yhteydestä. Kuvia ja vaiheita työn etenemisestä löytyy samasta blogista.

Omissa mielikuvissa huomasin ajatelleeni talolle itsestään selvästi pilariperustusta, mutta esteettömyyspohdinnat veivät ajatukset jälleen uusille urille. Uutta oli myös se, kuinka pihakin kannattaa miettiä jo suunnitteluvaiheessa esteettömäksi.

***

Kerrostalon ikkunasta pihalle katsellessa talohaave ryhtyi vähitellen etääntymään aikaisempaa kauemmaksi. Ikään kuin olisin pullahtanut talokuplan tai -sfäärin ulkopuolelle. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun näin kävi. Yhtenä osasyynä syntyneelle kokemukselle saattoi olla sekin, että nykyinen asunto täyttää niin esteettömyys- kuin monet muutkin kriteerit suht hyvin jo valmiiksi. Ratkaisu voi olla lähellä luonnonmukaista* rakentamistakin siinä mielessä, ettei haaveen edistämisellä tarpeettomasti kuormiteta ympäristöä.

Talohaaveessa kiinnostavimmaksi koin prosessin siitä, millaisen talon maallikkona pystyisin suunnittelemaan?  Huomioonotettavia seikkoja talohankkeessa on paljon: todennäköisesti kirjoituksiin pääsi mukaan vain pieni osa niistä. Meemit saattoivat tehdä näkyväksi sitä puolta asiassa, jotka liittyvät tavalla tai toisella arvostuksiin. Oppi suosituimmuudesta voisi olla meemi-teorian ytimessä. Tämä käsitys syntyi kirjoitusten varrella. Kirjoitusten ohessa muotoutui myös pari talohahmotelmaa: yksitasoinen ratkaisu sekä erään rintamamiestalon mittoihin soviteltu ratkaisu.

Vuosien varrella on voinut huomata, ettei etukäteen voi varmasti tietää, miten meemit puhuttelevat erilaisissa elämäntilanteissa? Talosta, elämäntilanteesta laajemminkin, tulee valintojen tai niiden tekemättä jättämisen myötä omanlainen. Suosituimmuuden voimasuhteita pidän lopputuloksen kannalta erityisessä asemassa. Olen osa tätä arvoihin, ’hengissä säilymiseen’ ja kilpailuun perustuvaa verkostoa, jossa tapahtuneet muutokset vievät mukanaan. Siinä samalla niin muodit kuin trenditkin muuttuvat vähitellen toisiksi. Pyydyksessä voi liikkua meemejäkin: tämä vertauskuva voisi selittää yhtäältä suomalaisen kuha-meemin suosituimmuutta, toisaalta meemejä laajemminkin. Suosituimmissa meemeissä on todennäköisesti onnistuttu ilmaisemaan lyhyesti ja tiivistetysti jotakin oleellista sen hetkisen kulttuurin tilasta.

T. Jari

* Luonnonmukaisista rakentamismateriaaleista kerättiin tietoa mm. ProNatMat-projektin kuluessa. Englanninkielisen loppuraportin voi ladata ilmaiseksi täältä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *