Höyry- ja muita pienvoimaloita taloissa

Yle uutisoi eilen omakotitalojen yhteyteen rakennettujen pienvoimaloiden kaupan kasvusta, joiden avulla on mahdollista tavoitella säästöä mm. sähkölaskussa. Pienvoimala tarkoitti tässä yhteydessä talon katolle asennettavia aurinkopaneeleja ja invertterilaitteistoa, jolla sähkö muunnetaan normaalia verkkovirtaa vastaavaksi. Uutisessa tuotiin esille sekin, kuinka sähköä voi tuottaa itse muillakin tavoilla, mutta näihin vaihtoehtoihin ei tässä uutisessa keskitytty.

Sähköauto ja aurinkovoimala sopivat hyvin yhteen; auton akkuihin pystyy varastoimaan suurin piirtein yhtä paljon sähköä kuin voimala vuorokaudessa tuottaa. Tässä ratkaisussa on  puolensa, pystyn helposti kuvittelemaan sähköautolla tehdyt leppoisat kesälomareissut. Talvi on aurinkosähkön tuoton kannalta kuitenkin hankalampaa aikaa. Uutisessa tuotiin esille sekin, kuinka eräässä ratkaisussa aurinkovoimalan yhteyteen oli liitetty aggregaatti, mutta käytön myötä havaittiin, ettei vajaan viiden kilowatin aurinkovoimala ja apuvoimana oleva aggregaatti ole taloudellisesti kannattavia läpi vuoden.

Vuosia, ehkä yli 10 vuotta sitten, kävin tutustumassa Paraisilla sijaitsevaan Villa Höyrylinnaan. Tuolloin minua kiinnosti savi rakennusmateriaalina, mutta ajatus höyrykoneesta sähkön ja lämmön tuottaja ei vielä tuolloin herättänyt niin suurta mielenkiintoa kuin nyt. Toivottavasti voimala on saatu toimimaan, käyntihetkellä se oli vielä rakenteilla.

Voimalan toimintaperiaate on selitetty talon kotisivuilla. Kun pimeän ajan pituus on maassamme  suht pitkä, tuntuisi järkevältä hakea em. kaltaista ratkaisua sähkö- ja lämmöntuotantoon, etenkin haja-asutusalueilla.

Ilmastonmuutoksen myötä nykyisissä vuodenaikojen piirteissä tapahtuu monenlaista muutosta: mm. lumipeiteaika lyhenee, pilvisyys lisääntyy ja  auringonpaiste vähenee. Erityisesti talvet saattavat muuttua nykyistä synkemmiksi – tai mikä nyt olisikaan oikeampi ilmaisu tässä yhteydessä.  Jos höyryvoimalaan yhdistäisi viihtyvyyttä ja valoa tuottavia ominaisuuksia mahdollisimman monipuolisesti ja samaan aikaan päästöt pysyisivät riittävän pieninä, kyseinen ratkaisu voisi olla toimiva läpi vuoden. Ja tämän pihan sähköauto kulkisi silloin höyryllä.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *