Huonekorkeuden ja katon jyrkkyyden pohdintaa

Pohjapiirroksen valmistuttua ryhtyivät mielessä pyörimään ajatukset huonekorkeudesta ja katon jyrkkyydestä. Olin omaksunut tietyt ideat Arkkityyppi-talosta, mutten ollut katsonut sen poikkileikkauskuvia tarkemmin. Siinä huonekorkeus on alakerrassa on 3000 mm ja yläkerrassa korkeimmalla kohdalla 3600 mm. Katon harja ulottuu 8650 mmm korkeuteen ja piipun yläreuna 9750 mm. Piipun hattu voi hyvinkin olla 10 metrin korkeudella. Rintamamiestaloksi rakennus lienee tavanomaista korkeampi.

Aikaisempaan talosuunnitelmaan saattoi tulla piirrettyä sellaiset portaat, etteivät ne toimi tai mahdu halutunlaiseen kokonaisuuteen. Koetin hahmotella niitä alimpana olevaan kuvaan. Välitasanteella varustetut portaat voisivat toimia hyvin Arkkityyppitalossa, mutta sellainen ei ollut nyt tavoitteena.

Vuoden 1941 omakotitalossa kattokulma oli suhteellisen loiva (Talon poikkileikkaus Malli A, sivu 26) ja huonekorkeus 2700 mm.

Tavoitteena oli  jyrkentää kattokulmaa, muttei liiaksi, ettei se ryhtyisi muistuttamaan keskiaikaista kivikirkkoa tai vastaavanlaisia jyrkän harjakaton omaavia kirkkorakennuksia. Tällainen siitä alustavasti tuli. Huonekorkeus alakerrassa on (vielä) 2700 mm, mutta sen korottaminen 3000 mm saattaisi avartaa tilan ohella portaikkoa, mikä siten voisi olla parempi ratkaisu. Myös yläkerran korottaminen ja kattokulman säätö sen myötä olisi yksi vaihtoehto.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *