Open-concept ja plan

Jatkoin pohjapiirroksen kehittelyä ja sen myötä tilat jäsentyivät hieman eri tavoin kuin edellisessä postauksessa. Poistin hahmotelmasta aluksi takan ja vaihdoin kylpyhuoneen ja kodinhoitotilan paikkaa. Pienensin kodinhoitohuoneen tällä sivustolla ilmoitettujen mittojen kokoon, jonka seurauksena tilaa vapautui siinä määrin, että alakerran huonetta saattoi isontaa ja sen yhtä seinää siirtää 60 cm.

Tilat vaikuttivat nyt jotenkin avarammilta. Mieleen tuli televisiossa pyörivä kanadalainen lifestyle-ohjelma, jossa talot pääsääntöisesti remontoidaan open-concept-tyyliin. Ohjelman kuluessa perheet pohtivat, kannattaako rahat laittaa nykyisen asunnon täysremonttiin vai hankkia ihan uusi asunto.

Open-concept termi kuulostaa mielenkiintoiselta, sillä sen suora käännös voisi hyvin tarkoittaa avointa käsitettä/konseptia*. Käyttämäni sanakirja määrittelee sen seuraavasti: mainly Canadian (in a house or office) having few or no internal walls or partitions: Also called (in Britain and certain other countries): open-plan.

Sisä- ja väliseinien määrä tässä ratkaisussa on vähäinen tai niitä ei ole. Ohjelman perusteella kyseinen ratkaisu muistuttaa jo meemiä, eli se vaikuttaisi kopioituvan kulttuurin piirissä. On pyrkimys vähentää väliseinien määrää. Käsite herätti pohtimaan rakennuksen toimintoja sen historian valossa: kun aikaisemmin on ollut tarpeen rakentaa väliseiniä eri toiminnoille, nyt niitä halutaan purkaa tiloja yhdistämällä. Ilmiö on myös käsitteellisesti haastava: häviääkö aikaisemman tilan nimitys, ja jos häviää, tulisiko uuden tilan kohdalla puhua uusilla termeillä tyyliin open-concept-keittiö, -olohuone, -makuuhuone jne.?

Ehkä joskus on ajateltu, että enemmän tiloja/seiniä on enemmän. Se on voinut olla arvostuksen/hinnan perusta aikaisempiin ratkaisuihin verrattuna. Open-conceptin myötä tilojen avaruus, valoisuus, huonekalujen paikat ja harmonia vaikuttaisivat olevan tavoiteltuja ja arvostettuja meemejä.

Syitä open-conceptin yleistymiseen en kuitenkaan tunne, mutta sellainen tuli ensimmäisenä mieleen, voisiko kulttuurin piirissä olla jo niin paljon erilaisia virikkeitä, että oma koti halutaan rajata tietynlaiseksi ja ennen kaikkea yhtenäiseksi tilaksi? On tarve hahmottaa tilan ideat kerralla katsomalla. Kokemuksen voisi ajatella olevan mieltä rauhoittava. Yllätyksiä, kuten liikaa tavaraa, ei olemattomien seinien takaa voi tässä konseptissa paljastua.

Hahmotin olohuoneen ja ruokailutilan jakajaksi kolmi-ikkunatakkaa sekä pientä, mahdollisesti matalaa, seinänpätkää, jotka yhdessä muodostaisivat uudenlaisen aukon avoimeen tilaan. Ympyrä lattialla ei ole 1500 mm pyörähdysympyrä, vaan pöydän paikka. 1500 mm pyörähdysympyrän tavoin sen kokoinen pöytä voisi olla sopivan kokoinen tähän tilaan. Sohvan, samoin kuin television kalusteineen, voisi myös kääntää toiselle seinustalle. Näin voisi avautua avarammat näkymät vaikkapa luontoon tai viherhuoneeseen.

T. Jari

*Konsepti sanan merkityksiä:

1. kirjallisen työn luonnos, puhtaaksi kirjoitettava kappale. Artikkelin, puheen konsepti.
2. kuv., vars. mon. suunnitelmat, ennakkolaskelmat, aikomukset, piirustukset. Kaikki sujui konseptien mukaan.
Erik. hämillään olemisesta, hämilleen joutumisesta. Hänellä on konseptit sekaisin. Häneltä menivät konseptit sekaisin. Menettää konseptinsa.
3. (yrityksen) toiminta-ajatus; tuoteidea. Myymälät ovat kauppaketjun uuden konseptin mukaisia. Tuotteen konseptia kehitellään edelleen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *