Puhtaat valkeat laatat

Jokin aika sitten Iltalehdessä uutisoitiin  Yksi kylpyhuone on nyt kaikkialla – ja niitä remontoidaan lisää. Meemi-näkökulmasta aihe tuntui mielenkiintoiselta – näin siitäkin huolimatta, ettei uutisessa tuotu esille tarkempia määriä ja suhteita.

Uutisessa hämmästeltiin todennäköisesti eniten sitä, kuinka sekä uudehkoissa linjasaneeratuissa huoneistoissa että uudiskohteisessa on laatoituksen osalta täysin samanlaiset kylpyhuoneet. Lattiat ovat harmaata 10×10-laattaa vaaleine saumoineen ja seinissä on vaakaan ladottu, hieman suurempi valkoinen laatta.

Haastatellun sisussuunnittelijan mukaan kyseessä eivät olisi enää trendien mukaiset ratkaisut. Kyseisiä rakenteita ja ratkaisuja kuitenkin halutaan, mikä tekee asiasta mielenkiintoisen. Tähän syynä voi olla valintojen tekemisen helppous, mutta myös ratkaisun sopivuus mahdollisimman moneen makuun. Myös sijoittajien sanottiin suosivan näitä ratkaisuja, sillä he eivät välttämättä halua tehdä kylpyhuoneistaan persoonallisia.

Olisikin mielenkiintoista tietää, millainen erotus hinnassa on persoonattoman ja persoonallisen kylpyhuoneen välillä, vai onko kyse enemmän siitä, että persoonattomaksi mielletty kylpyhuone menee helpommin kaupaksi ?

Mitä persoonallisuudella sitten tarkoitetaan, se voi olla astetta jännittävämpi aihepiiri pohdittavaksi. Yksin sanakirjan mukaan persoonallinen tarkoittaa yksilöllistä, henkilö-, omakohtaista; omaperäistä, mutta myös olentoa, joka on persoona.

Ajattelen persoonan idean liittyvän jollakin tapaa erillisyyteen, suhteessaoloon, jolla on oma mieli ja sitä kautta mieltymyksiä, joista hän pitää. Siten suhteessaolon luonteeseen liittyisi keskeisesti viihtyminen elämäntilanteessa.

Meemit eivät välttämättä kerro sitä, miksi tietyistä ratkaisuista tulee suosituimpia kuin toisista. Sen sijaan edellä kuvattu suhteessaolon käsitteen kautta saattaisi avautua mahdollisuus arvioida tätäkin kysymystä: kun taloyhtiössä mietitään sitä, mikä ratkaisu sopisi yhteiseksi ratkaisuksi parhaiten, siinä mielikuva omista mieltymyksistä ja mielikuva yhteisestä mieltymyksestä voivat joutua kilpailutilanteeseen. Kun kilpailussa arvioidaan monia puolia samanaikaisesti, ei liene ihme, jos asunnon arvon säilyttäminen tai nostaminen sijoittuisi arvottamisprosessissa korkealle.

Uskon, että niin persoonan kuin kulttuurin mieltymykset voivat muuttua. Sen myötä tulevaisuuden arviointi mm. sen suhteen, minkä väriset laatat ovat kulloinkin muotia, voi olla vaikeaa. Nykyisessä asunnossani edellinen kylpyhuoneremontti on tehty ennen vuosituhannen vaihdetta, ja laattana on helmeilevän sinertävä 10×10 laattaa suurempi laatta. Parin vuoden päässä siintävässä peruskorjauksessa kylpyhuoneen laatat saattavat saada uutisen mukaisen muodon ja värin. Mikään ei liene kuitenkaan niin varmaa kuin epävarmuus, ja voi hyvinkin käydä niin, että silloisen ratkaisun päättäjät ja suunnittelijat näkevät asian toisin.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *