Puolittaisia todellisuusvaikutelmia

Näkymä Töölönlahdelle 20.7.2020.

Mielessä oli ollut toinenkin lomareissu, nyt Töölönlahdelle, ja se toteutuikin eilen. Edellisessä postauksessa olin toivonut jotain uutta ideaa ja sellaisen sainkin Finlandia-talon myötä.

Olin tietoinen Finlandia-taloon kuuluvan harmaan osan ja Kansallismuseon tornin sopivuudesta toisiinsa. Koetin hakea sellaista kuvakulmaa, jossa harmaa osa ja torni olisivat olleet samassa linjassa, mutta lopulta onnistuin saamaan vain yhden sivun samaan linjaan.

Syntyvä illuusio on mielenkiintoinen: ikään kuin Kansallismuseon torni kuuluisi osaksi rakennusta tai päinvastoin.

Sanakirjan mukaan illuusio on havaintoharha, harhakuvitelma, mutta myös taideteoksen, esityksen tms. synnyttämä todellisuusvaikutelma.

Viimeksi mainittu merkitysyhteys tuntui juuri siltä, mitä olin kaivannut. Joskus kyse on vain sanasta, joka avaa uuden perspektiivin elämäntilanteeseen. Edellisessä postauksessa käsittelyssä olleet vaikeasti myytävät kohteet voisivat nekin todennäköisesti saada uutta valaistusta todellisuusvaikutelmasta. Kyse ei välttämättä ole rahasta, kuten arvelin viime viikolla asianlaidan olevan, vaan siitä, millaisen vaikutelman kohde antaa tässä hetkessä?

Jonkinlaisesta sopivuudesta tai sovittamisesta todellisuusvaikutelmasta voisi myös olla kyse: kuinka yhdistää eri aikakausien ratkaisut toimivaksi kokonaisuudeksi yhteen? Tämä voisi olla kysymyksistä niitä oleellisempia kun mietitään rakentamista erilaisiin kulttuuriympäristöihin. Todellisuusvaikutelmat voivat liittyä meemeihinkin, jopa paikan henkeen.

Teoreettisesti voisi ajatella, että paikan henki, jonka synonyymiksi todellisuusvaikutelma ainakin omissa pohdinnoissa sopii hyvin, määrittelisi sitä, millainen talo tontille kannattaa rakentaa ja sitäkin, millaiseksi paikan henki tulevaisuudessa kehittyy?

Jonkinlaisesta kokonaistaideteoksesta talonrakentamisen kohdalla voisi siten olla kyse.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *