Talo sai siiven

Hahmotellessani pohjapiirrosta mieleeni tuli talon laajennettavuus. Idea ei liene tavanomainen, sillä harvempi haluaa ryhtyä uutta taloaan heti laajentamaan. Selailin joitakin sivustoja ja lopputöitä aiheeseen liittyen. Usein talon laajennushankkeet saavat tuulta siipien alle perheen kasvaessa, elämäntilanteen muuttuessa tai taloudellisen tilanteen kohentuessa.

Maaseudulla asuessani laajennettuihin taloihin liitettiin usein em. siipi. Monet rintamamiestalot alkoivat saada 1970-luvulta lähtien kylkeensä ns. elintasosiipiä, joihin rakennettiin sauna- ja peseytymistilat sekä WC. Ajan hengen mukaisesti lisäsiivet olivat joko loivia harjakattoja tai selkeästi tasakattoja.

Vuosien varrella minua on kiinnostanut kysymys, mistä elintasosiipi käsitteenä on voinut saada virikkeensä? Elintasosiiven perusmerkitys ei välttämättä ole myönteinen, vaan jollain tapaa halveksiva tms. Liittyykö se taloudelliseen eriarvoisuuteen tai johonkin muuhun hankalaksi koettuun seikkaan, sitä koetan seuraavassa pohtia hieman tarkemmin.

Minua on kiinnostanut pidempään symmetria ja keskiarvoisuus. Sellainen ajatus tuli ensimmäisenä mieleeni, kuinka yhden siiven rakentaminen voi muuttaa talon visuaalista hahmoa toispuoleiseksi. Kun aikaisemmin suurin osa, ehkä kaikki rintamamiestalot ovat hahmoltaan olleet suht yhdenmukaisia, poikkeamat ryhtyvät määrittämään perushahmon ideaa toiseksi. Tällöin voi seurata vastustusta niiden puolelta, jotka haluavat pitää hahmon samanlaisena.

Lisäsiiven rakentamiseen johtavia syitä on todennäköisesti useita. Ehkä merkittävin syy on se, että halutaan jatkaa elämää tutussa paikassa, eikä uutta kotia haluta ryhtyä etsimään. Eletyn elämän myötä laajennusosassa on todennäköisesti onnistuttu huomioimaan myös luontevimmat ja parhaimmat ratkaisut. Lisäosan tarjoamia mahdollisuuksia on ehditty sulatella tarpeeksi pitkään. Kääntöpuolena voi olla se, ettei viimeisimpiä virikkeitä välttämättä voida toteuttaa vanhemmissa taloissa helposti.

Laajentamisen pohdinta muutti talohahmotelmaani. Tuntui luontevalta ajatella talon laajenemista aluksi ylöspäin, näin siitäkin huolimatta, että olin ajatellut pitäytyä 1-kerroksisten rakennusten ideoissa. Tämän kehittelyyn saatan palata myöhemmin. Aikaisempaa kylpyhuonetta laajentamalla sain muodostettua lisäsiiven, johon sijoitin saunan, kylpy- sekä kodinhoitohuoneen. Tilojen  kalustaminen tosin jäi tällä erää silleen.

Eniten yllätyin seinärakenteen paksuuden merkityksestä talon muodolle: ulokkeiden, sisäänvetojen tms. suunnittelu ei puolen metrin seinävahvuudella käy helposti. Ehkä tästä syystä kontin tai suorakaiteen muotoiset muodot palvelevat nykyrakentamisessa parhaiten. Toinen vaihtoehto voi löytyä talon koon kasvattamisesta.

Siiven myötä avautui tilaa keittiön (lasi)seinän taakse; siihen voisi sijoittaa liukuovien taakse syys-, viher-, tms. huoneen, joka yhdistää siiven jälleen suorakaiteen hahmoon.

T. Jari

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *