Tarvitaanko erillistä mökötyshuonetta?

Seuraavaksi pieni pohdinta boudoirista. En ollut kyseisestä termistä aikaisemmin kuullut, saati oikeaa boudoiria nähnyt, mutta ehkä juuri tästä syystä ajattelin perehtyä aihepiiriin hieman. Taustalla ovat pohdinnat talon vaatekaapeista ja -huoneista: mikä niistä olisi sopivin ratkaisu suunnitteilla olevaan taloon?

Olen tähän asti ollut vaatekaappien kannalla. Niihin on vain tottunut. Eivät ne täysin käteviä ole, sillä taaimmaisten vaatteiden ottaminen kiinteiltä hyllyiltä esille voi olla hankalaa. Lisäksi jos tilat ovat pienet, vaatekaappien seinät, hyllylevyt ja ovet vievät yllättävän paljon tilaa.

Aiempi pohjapiirros  tarjoaa mahdollisuuden vaatehuoneen kehittelylle. Nykyisin siitä kuulee käytettävän myös  walk-in closet -termiä*, joka tarkoittaa kaappia, jonka sisällä voi pyörähtää.

Boudoir tarkoittanee useimmiten pientä huonetta tai salonkia, jossa nainen viimeistelee pukeutumistaan tai ottaa vastaan lähimpiä ystäviään. Nykyään siitä saatettaisiin kutsua pukeutumishuoneeksi. Mielenkiintoista kyllä, sana sanotaan johdetun verbistä bouder, joka tarkoittaisi huonolla tuulella olemista, mököttämistä.

Boudoiria ei mielestäni pidä ajatella sukupuolittuneesti, eikä varsinkaan huoneena, johon voi mennä mököttömään. Kyseessä voisi pikemminkin olla omanlainen (mielen)tila, jossa valmistaudutaan yötä ja tulevaa päivää varten. Pidän mahdollisena sitäkin, että boudoir-kuvien tapaan katsomisella voi tässä tilassa olla erityinen merkitys.

Boudoirille ehkä luontevin sijoituspaikka voisi edellä sanotusta huolimatta olla makuuhuoneen yhteydessä. Boudoir voisi olla suht avara tila, jopa eräänlainen avokammari. Kuvien perusteella sinne on sijoitettu usein myös pöytä, peili ja tuoli. Talvi- tai työvaatteet saati urheiluvarusteet eivät näyttäisi kuuluvan boudoiriin.

Taannoisessa postauksessa olin pienentynyt talon pinta-alaa yli 20 neliötä, jonka seurauksena muodostui kaksi suht samankokoista ja kapeahkoa tilaa.  Boudoiria varten tilaa tarvitaan todennäköisesti nykyistä enemmän: etenkin jos sängyn viereen sijoittaa yöpöydät ja kulku tilaan käy molemmilta puolin sänkyä. Tilan tarve riippuu myös sängyn ja yöpöytien koosta. Miten sitä ajatteleekin, että 80 cm olisi ainoa oikea sängyn leveys. Yöpöytien koossa voi myös olla yllättävän paljon vaihtelua.

Laajensin taloa 7,42 neliöllä. Makuuhuone yhdessä boudoirin kanssa lähentyi nyt neliön muotoa. Samalla talon takapuolelle muodostui uudenlainen tila terassille, jonka yhteyteen voisi kehittää uusia toimintoja. Aikaisempi pieni komero suurentui.

Tutustumisen boudoiriin koin mieltä avartavana kokemuksena. Näin siitäkin huolimatta, että sanan alkuperä voi olla mököttämisessä. Ehkä sellaiselle tilalle on laajemminkin tarvetta, jossa yhdellä silmäyksellä voi nähdä paljon, jopa kaiken. Sen voisi ajatella selkeyttävän elämäntilannetta ja sitä kautta tuovan hyvän mielen.

T. Jari

a closet that is large enough to walk around in.

hyvinvointi sisustus remontointi
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *