Felices fiestas!

Espanjalaiset osaavat nauttia elämästä ja juhlia täällä saa paljon. Meidän joulu oli perinteinen, pois lukien ruoka vaihdettu tapaksiin. Lahjoja ja pukkia 5-vuotias odotti innolla ja kyllähän se Korvatunturin oikea Joulupukki meille osasikin, kertoi olevansa Savosta kotoisin. Pukki osasi myös paikallista kieltä. Ollaankin luettu iltasatuina pukista ja tontuista kauan kauan aikaa. Vihdoin se aika koitti.

image.jpeg

Joulupäivänä pojan flunssa paheni ja yöllä valitti korvaansa, päätettiin lähteä sairaalaan, että saadaan poika kuntoon. Vuokra-autoa ei otettu pyhiksi, piti päräyttää taksilla lähimpään sairaalaan, jossa selvisi, ettei he ota meitä sisään. Yksityinen sairaala ja meillä ei matkavakuutusta. Uudestaan soitettiin taksi ja tällä kertaa ajettiin kaupungin toiselle puolen yliopiston sairaalaan. Sairaanhoitaja ei puhunut sanaakaan englantia ja mun espanjankieli jää muutamaan sanaan. Google kääntäjän avulla selvittiin ja lääkäri puhui hyvää englantia. Korvatulehdukseen antibioottiampulleja ja särkylääkettä. Tämä käynti sairaalassa ei maksanut mitään. Joulupäivänäkin sairaalan vieressä oleva apteekki oli auki ja saatiin lääkkeet, näihin meni vähän reilu 5 €. Lääkkeet todella edullisia. Taksi saatiin lennosta kiinni ja sitten kotiin lepäämään. 

Kaupoissa myytiin ja myydään vieläkin joulupullaa, värikäs kranssi, jossa vähän eri versioita. Kaikissa kuitenkin yllätykset. Kyläpaikassa tätä pullaa maisteltiin ja poika sai jälkeenpäin postia, kirjeessä oli papu ja kuningas. Tarinan mukaan, se joka saa tämän kuningas ukkelin, hänestä tulee kuningas ja hän saa laittaa pullapaketista tulevan kruunun päähänsä. Se joka saa pavun, joutuu maksamaan pullan. Joululauluja soitettiin kaupoissa hillitysti, ei tarvinnut ahdistua. Keskustan Mercadonassa kävin vielä aattona kaupassa, kalatiskin ryysis oli ainoa ahdistus. Seisoin jonkun aikaa vuorolipareen kanssa katkarapuja jonottaen, mutta siinä kaaoksessa en kyllä pysynyt numeroissa perillä. Pitäkää rapunne, selvitään ilmankin. Paluumatkalla osui Consum matkan varrelle ja siellä ei ollut ryysistä, sain reilun satsin isoja katkarapuja. Joulu ei täällä ole juhlista jaloin, loppiainen on isompi. Onnekkaimmat lapset saa lahjoja sekä jouluna että loppiaisena. 

Uuden vuoden aattona lähdettiin kauppaan täydentämään varastoja illan juhlintaa varten. Ruokakaupassa poika pyysi päästä syliin, oli ”iso hikka”. Nappasin pojan syliin ja siltä seisomalta sain valtavan lastin oksennusta päälleni.. Olin yltä päältä oksennuksessa ja piti saada henkilökunta apuun, siivousvehkeineen. Henkilökunta ymmärsi hyvin tilanteen ja onneksi vain lattiat likaantuivat. Kotiin päästyään nukkui kunnon päikkärit ja sitten siitä eteenpäin reilu vuorokausi menikin auttaessa poikaa, siivotessa oksennuksia ja pestessä pyykkiä. Raketit piti katsoa parvekkeelta ja puolen yön aikaan nostaa malja. Perinteisesti täällä vuoden vaihtuessa nautitaan 12 rypälettä, tuovat hyvän onnen tulevalle vuodelle. Saa aika nopsaan ne popsia, että ehtii minuuttiin ne nauttia. 

image.jpeg

Loppiainen huipentuu kulkueeseen, kun itämään tietäjät kiertävät koko kaupungin ja jakavat reilusti karkkeja lapsille. Jos osallistut kulkueisiin, ota lapsille mukaan kassit. Taskut ei riitä, siihen tahtiin karkkia jakavat. Itämaan tietäjien joukossa oli tanssijoita, Paavo Pesusieni, Woody, Nalle Puh ja vaikka sun mitä.

image.jpeg

image.jpeg

Kadut oli täynnä ihmisiä, juhlafiilis kaikilla. Mentiin kylään vielä samalla reissulla ja kun pojan kanssa illalla lampsittiin kotia kohti, sai turvallisin mielin kulkea. Suomessa saa varoa humalaisia, täällä olen nähnyt tasan yhden kerran humalaisen kadulla ja sekin oli turisti. Suomessa uutisoitiin uutena vuotena, että osa jäi ilman kuplivaa. Täällä ei juomat lopu, juomaa saa kaikkialta ja aina ja se ei maksa mitään. Ei täällä näy juoppoja. Cavaa tuli ostettua vuoden vaihteeseen reilusti, koska piti tulla vieraita. Halvimmillaan taisi olla puolitoista euroa pullo, viinipullotkin ostan hintaluokasta 1-2 €/pullo useimmiten. 

Kiva oli kokea juhlakausi täällä, vaikkakin koko perhe sairasteli vuorotellen. Täällä voi viettää itselleen sopivan joulun. Suomalainen joulu onnistuu jouluruokineen. Jos ei kotiin hommaisi, niin monessa paikassa tarjolla joululounas, ei ilman jää kukaan. Meillä se oli kalapainotteinen joulu, uuden vuoden nakit tuli hankittua saksalaisesta lihakaupasta ja perunasalaatit tehtyä, syömättä vaan jäivät suurilta osion sattuneesta syystä. 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *