Elämää vakuutusyhtiön kanssa vol.1

Tapaturmani on työtapaturma. Vakuutusyhtiö päätti kahden kuukauden jälkeen, ettei työkyvyttömyyteni voi enää johtua kaatumisesta. Jännästi olen kyllä tehnyt työtäni ihan normaalisti kaatumiseen saakka, mutta sen jälkeen en ole enää pystynyt. Mistäköhän työkyvyttömyyteni siis johtuu? Koko kaatumiseni vakuutusyhtiö kyseenalaistaa, koska päässäni ei ole missään vaiheessa ollut ulkoisesti näkyvää tai normaalissa tai johtoratoja kuvanneessa magneettikuvassa näkyvää vammaa, enkä osaa itse sanoa, missä olen kaatunut eikä kukaan ole nähnyt minun kaatuvan. Ihan muuten vaan yhtäkkiä minulle tuli whip-lashin ja aivovaurion oireet. 

Aivovammat ovat vakuutusyhtiöiden yksi eniten vastustamista vammoista. Vakuutusyhtiöiden mukaan ihminen, joka pysyy hereillä 12-13 tuntia hiljaisessa kotielämässä tekemättä kotitöitä tai mitään muutakaan, on työkykyinen. Jos teen jotain, kuten käyn kävelyllä tuossa hiljaisella kylätiellä (hiekkatie, jonka varressa on jonkun verran asutusta), unen tarve lisääntyy ja päätä särkee. Jos joku tulee kanssani kauppaan (en ensinnäkään voi ajaa sinne itse ja toisekseen en selviä kaupassa ilman apua), päätä särkee kaksi päivää, vaikka kuinka lepäisin. Toki minä voisin palata töihin näillä oireilla (not)! Työni vaatii sataprosenttista läsnäoloa, on luonteeltaan yrittäjähenkistä (eli työpäivät ovat hyvin pitkiä ja sisältö pitää luoda itse), sisältää tuhansia kontakteja päivittäin sekä on erittäin vastuullista. Aivovammapolilla on ammattiani kuvattu aivovammapotilaan kannalta äärimmäisen raskaaksi ja vaativaksi.

Minulta on hävinnyt aloitekyky lähes täysin. Mieheni jättää minulle aamuisin työjärjestyksen, jossa lukee, mitä teen ja mihin aikaan. Olen jo oppinut, että syön aamiaisen herättyäni, lounas klo 11.30 ja jotain pientä, kun esikoinen tulee kotiin. Kodinhoitaja tulee avukseni samoihin aikoihin kuin esikoinen koulusta. Aamiaisen jälkeen työjärjestyksessäni lukee hammaspesu, hiusten harjaaminen ja petin petaaminen. Päivän työni voi olla tiskikoneen tyhjennys tai pyykkien viikkaamminen. Sen teen aamiaisen ja lounaan välissä, jolloin olen virkeimmilläni. Lounaan jälkeen lepäilen, jotta jaksan iltaan saakka. Unta pitää varoa päivällä, tai herkkä unirytmini menee sekaisin. Jos teen päivällä liikaa, en saa unenpäästä kiinni, koska aivot ovat ylivirittyneet ja seurauksena on 2-3 päivän päänsärky sekä useamman päivän vuorokausirytmin sekoittuminen mukaanluettuna univaikeudet. Tällaista loogista tekstiä joudun työstämään useamman päivän, jotta se olisi looginen. Olen taustaltani kympin oppilas, joka ei ole koskaan joutunut tekemään oppimisen eteen yhtään mitään ja kirjoitustaitoni on ollut erinomainen. Nyt tiedostan hyvin, että kirjoitus on töksähtelevää, mutta en pysty parempaan.

Jos olisin jättänyt hiukseni auki ranskanletin sijaan, minulla olisi todennäköisesti kallomurtuma. Olisikohan vakuutusyhtiö silloin tyytyväinen? Minä en ole pahoillani, ettei käynyt pahemmin. Kyllä tässä on ollut ihan tarpeeksi.

Hyvinvointi Terveys Raha

Mistä kaikki alkoi?

Se oli aivan tavallinen työpäivä.

Aamulla vein lapsen hoitoon, ajoin töihin ja tein työni. Työpäivän päätteeksi sanoin siistijälle ”Huomiseen!” ja lähdin kotiin. Sen jälkeen en muista toviin mitään. Itseasiassa en muista koko päivästä kuin vieneeni lapsen hoitoon ja mattoa imuroineen siistijän.

Olin kaatunut matkalla parkkipaikalle. Kukaan ei nähnyt kaatumista, mutta todennäköisesti olen lentänyt selälleni kuin Aku Ankka astuessaan banaaninkuoreen. Olin hakenut tavaroitani toisesta rakennuksesta todennäköisesti kaatumiseni jälkeen. Olin ajanut autolla takaisin lähtöpisteeni luo ja mennyt sisälle. Olin kertonut, että päähän sattuu ja on outo olo ja epäillyt kaatuneeni ja lyöneeni pääni. Sen jälkeen olin alkanut kysellä, mikä päivä on ja mitä kello on. Olin ollut itkuinen ja sekava. Työkaverit soittivat ambulanssin.

Tuosta äskeisestä en muista mitään. Elämästäni katosi 20 minuuttia täysin. Osan ajasta olin todennäköisesti tajutonkin. Sumun taakse katosi kokonainen työpäivä. Ja kahdenkymmenen kadonneen minuutin jälkeen muistan vain väläyksi seuraavasta puolestatoista tunnista. Vasta ambulanssimatkan aikana aloin muodostaa taas yhtenäistä muistikuvaa.

Tärskystä alkoi uudenlainen vaihe elämässäni. Liki kolme kuukautta myöhemmin voin vain toivoa, että tämä on vaihe, eikä uudenlainen elämä. Sain jonkinlaisen aivovamman. Tähän mennessä otetuissa magneettikuvissa ei ole löydöksiä, jotka yksin selittäisivät oireeni, mutta neuropsykologisissa tutkimuksissa todettiin minun olevan niin väsyvä, ettei kuntoutus ole tarkoituksenmukaista. Väsyisin siitä enemmän kuin siitä on hyötyä.

Niin minusta alle 4-kymppisestä kolmen lapsen perheen äidistä tuli potilas. En kestä lasten leikin ääniä kuin hetken. En voi imuroida äänen ja heiluvan liikkeen vuoksi. En pysty kävelemään postilaatikolle ilman rollaattoria. En osaa päättää, mitä ruokaa tänään tehtäisiin. En pysty ajamaan autoa. En pysty hakemaan lapsia hoidosta tai kuljettaa heitä harrastuksiin. En pysty punnitsemaan kasviksia kaupassa. En osaa täyttää veroilmoituksen matkakuluja. En pysty tehdä käsitöitä. Tarvitsen yöunta 11-12 tuntia yössä enkä silti meinaa herätä.

Ja minä pelkään, etten enää koskaan osaa mitään ilman apua.

Suhteet Oma elämä Terveys