Ladataan...
Tasapainoilua

Olen viimeisen viiden vuoden aikana ajatellut yhä enemmän talousasioita ja tehnyt muutoksia oman kulutuskäyttäytymiseeni. Tänä aikana olen opiskellut, ollut väliaikaistöissä ja saanut työttömyyskorvausta ja viimeisen pari vuotta ihan vakituisessa työpaikassa.

Ennen kaikki meni mitä tuli, ja enemmänkin. Nyt viimeisen vuoden aikana olen vihdoinkin saanut asiat tasapainoon ja jopa säästettyä, varmaankin ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen säästöpossuaikojen! Nyt kun olen ensimmäisen hätävararahastoni saanut kerättyä olen ajatellut säästämisen jatkosuunnitelmaa. Muistin keväällä lukemani Ilta-Sanomien artikkelin jossa Terhi Majasalmi kehoitti aina pitämään säästössä puolen vuoden kuluja vastaavan summan (http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1431399112937.html). Tämä innosti minua ja halusin lähteä toteuttamaan tätä säästösuunnitelmaa. Sitten heräsin kysymään: kuinka paljon rahaa minulla oikein meneekään kiinteisiin kuluihin kuukaudessa? Onneksi olin jo aika hyvin perillä menoistani, joten pienen papereiden kaivelun ja laskimen näpyttelyn seurauksena laskin että kuukaudessa tarvitsen välttämättömästi noin 1000-1100€.

Jaahas, 1000-1100€, ei niin paha ollenkaan! Vielä eriteltynä: 

- vuokra (tällä hetkellä): 546€ (sis. netti)
- laskut/kk: 100€ (vakuutus, puhelin, sähkö, netflix)
- opintolaina: noin 70€ (tässä voi olla koroista johtuva 1-2 euron heitto)
- ruoka: 200€ (olen siis yksinasuva nainen)
- perusasiat: 160€ (tähän summaan on laskettu kaikki hygienia- ja pesutuotteet, vaatteet, bussikortti, kampaaja, meikit yms. Olen joskus seurannut kulutustani ja tämä on arvio sen pohjalta)

Tarkaksi summaksi tästä tulee 1076€, mutta ylöspäin pyöristettynä 1100€. Tosin tiukan paikan tullen voisin varmasti nipistää peruskuluista tai ruuastakin niin, että saisin summan tuohon tuhanteen euroon. Eli puolen vuoden summaksi voisin tähdätä johonkin 6000€-7000€ nurkille. 

Todellisuudessahan käytän kuukaudessa kuitenkin aina enemmän rahaa. Huvikseni jatkoin laskemista ja mietin millaisista kuukausisummista olisi kyse jotta saisin jotain myös säästöön ja voisin käyttää rahaa myös vapaa-ajan viettoon. Päädyin siihen että kuukaudessa olisi hyvä saada säästöön noin 100€, eli 1076€ + 100€ = 1176€. Lisäksi ihan lonkalta heitin vapaa-aikaan käytettäväksi summaksi 50€/vko eli 200€/kk. Nyt luvuksi tulisi 1376€. Ja koska pidän pyöreistä summista niin voisin laittaa ylimääräiset säästöön. Eli 1400 eurolla kuussa saisin kaikki perusasiat sekä hupia ja säästöä!

Onko tuo sitten paljon vai vähän? Palkkani on kuukaudessa noin 1500€-2200€ (teen vuorotyötä joten lisät yms vaikuttavat palkkoihin), eli jopa "minimipalkalla" minulla olisi noin 100€ yli budjetin! Parhaimmillaan voisin säästää siis 800€ kuussa? Onko se edes todellista? Jos on, niin mihin se raha on mennyt aiemmin? No joo, tiedän. Olen tupakoinut ja juonut alkoholia. Tupakkaa en ole kuukauteen polttanut ja tällä hetkellä on menossa ainakin 8 viikon alkoholilakko. Lisäksi minulla on ollut luottokortilla saldoa jo monta vuotta, vihdoinkin noin kuukausi sitten maksoin könttänä loput pois. Kyllähän näistä kertyy, kaikesta turhasta, pelottavankin paljon. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot pitää täysin paikkansa!

Päätinkin siis että aion laittaa laskelmani testiin ja elää syyskuussa tuolla 1400 eurolla. Ja kaikki ylimääräinen menee toki sitten säästöön :)

Ladataan...

Ladataan...
Tasapainoilua

Syksy on aina minulle ollut toinen "uusi vuosi", aika jolloin voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Erityisesti tämä liittyy koulun alkuun mutta myös työelämässä huomaa että asiat alkavat taas "alusta" kesän lomien jälkeen.

Tänä syksynä olen heti alkuun päättänyt ottaa muutamia haasteita ja katsoa mihin minusta on!

Ensimmäinen haasteeni on oikeastaan alkanut heinäkuun puolivälissä, nimittäin tupakoinnin lopettaminen. Tosin jostain syystä tämä ei ole nyt tuntunut haasteelta vielä lainkaan... Mutta vielä asiaa pitää varmasti käsitellä, enkä tunne mitenkään olevani "turvassa". 

Toinen haasteeni alkoi tämän viikon maanantaina ja jatkuu yhteensä kahdeksan viikkoa. Päätin viime viikolla että lomani jälkeen pidän kahdeksan viikon alkoholittoman ajan. Ei siis yhtään mitään alkoholipitoista. Tämä päätös tuli pikaisesti mutta tukee omaa henkistä, fyysistä ja taloudellista hyvinvointiani. 

Kolmas haasteeni alkaa 17.8. Ilmoittauduin nimittäin FitFarmin (eli Jutta Gustafsbergin) pitämään verkkokurssiin Superdieetti Simpleen. Tässä Superdieetin versiossa ei ole mukana ollenkaan liikuntaa, vain ruokavalio-ohjeet. Kurssi kestää yhteensä kuusi viikkoa ja on siis kokonaan verkossa. Sitä kautta saadaan ruokaohjeet ja sivuilla on myös keskustelu- ja kysymyspalstat osallistujille. Vaikka dieetti varsinaisesti alkaa maanantaina 17.8. tulevat ohjeet jo 14.8. jotta viikonloppuna ehtii hakemaan tarvittavat ruoka-ainekset ja maanantain voi sitten aloittaa täysillä. Tuskin maltan odottaa! Vaikka jo etukäteen hieman hirvittääkin millaisia ruokamääriä sieltä tulee, todennäköisesti ensimmäisellä viikolla tulee olemaan vaikeaa saada syötyä kaikkea määrättyä.

Neljäs haasteeni liittyy rahankäyttööni. Miten vähällä pärjää? Tämä elokuukin menee jo pihistellessä tosin pakosta, mutta syyskuussa aion todella seurata rahankäyttöäni ja katsoa miten käy. 

Näiden haasteiden lisäksi haaveilen myös opiskelujen aloittamisesta. Koulu alkaisi jo ensi kuun puolessavälissä mutta vielä on valintaprosessi edessä ja tulokset tullevat tämän kuun lopussa / ensi kuun alussa. Kertakaikkisesti kaikkea jännää siis edessä!

Ladataan...

Ladataan...
Tasapainoilua

Heinäkuu vetelee viimeisiään ja vaikka elokuu vielä kesäkuukausia onkin, niin syksy tekee vääjäämättä tuloaan. Tämä kesä, joka ei säiden puolesta ollut edes kovin kesäinen, on ollut kuitenkin mieleenpainuvin suvi hetkeen. Toivottavasti tämä asenne ja nämä fiilikset jatkuvat vielä lehtien kellastuessakin.

Taas olen löytänyt monta asiaa joita en ole aiemmin tehnyt tai kokenut:

- olen maksanut luottokorttini (jatkuvasti saldoa vuodesta 2009 lähtien) ja säästänyt ensimmäisen oikean hätävararahastoni.

- olen käynyt Lissabonissa ja rakastunut kaupunkiin.

- olen eronnut ensimmäisestä ihmissuhteestani ja lisäksi vielä ollut erosta päättänyt osapuoli.

- olen lopettanut tupakoinnin kaksi päivää ennen lomaa ja ollut onnellinen lomalainen.

- olen käynyt turistina omassa kotikaupungissani (näitä kertoja pitää tulla lisää!).

- olen todennut että haluan sittenkin säännöllisen elämän (30, syytän sinua tästä!).

 

Varmasti vielä muitakin asioita on ollut, tässä kuitenkin ne päällimmäisiksi mieleen jääneet. Olen ollut erittäin, erittäin onnellinen ja erittäin erittäin syvästi surullinen. Olen nähnyt kaiken kirkkaasti ja seuraavassa hetkessä luullut sekoavani. Olen laskenut numeroita ja maksanut velkaa ja tuijottanut nettipankkia ja silti pystynyt syömään ulkona ja nauttimaan lomasta ja pysymään budjetissa. Olen imuroinut ja itkenyt, tiskannut ja itkenyt, pessyt vessaa ja itkenyt. Olen lopettanut ensimmäisen seurustelusuhteeni, en vihasta vaan rakkaudesta. Olen katunut eroa ja ollut siitä iloinen. Olen menettänyt kaiken ja sen jälkeen todennut saaneeni enemmän. Olen pohtinut itseäni ja elämääni enemmän kuin ikinä. Olen todennut että joihinkin asioihin ei voi vaikuttaa mutta toisiin taas voi ja päättänyt käyttää tämän tilaisuuden hyväkseni. Olen nähnyt uusia paikkoja sekä vanhoja paikkoja uudella tavalla. Olen oppinut, iloinnut ja innostunut. 

 

Hei hei heinäkuu ja kesä, oli mahtavaa kanssanne!

Ladataan...

Pages