Kuinka paljon elämiseen todella tarvitsee?

Olen viimeisen viiden vuoden aikana ajatellut yhä enemmän talousasioita ja tehnyt muutoksia oman kulutuskäyttäytymiseeni. Tänä aikana olen opiskellut, ollut väliaikaistöissä ja saanut työttömyyskorvausta ja viimeisen pari vuotta ihan vakituisessa työpaikassa.

Ennen kaikki meni mitä tuli, ja enemmänkin. Nyt viimeisen vuoden aikana olen vihdoinkin saanut asiat tasapainoon ja jopa säästettyä, varmaankin ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen säästöpossuaikojen! Nyt kun olen ensimmäisen hätävararahastoni saanut kerättyä olen ajatellut säästämisen jatkosuunnitelmaa. Muistin keväällä lukemani Ilta-Sanomien artikkelin jossa Terhi Majasalmi kehoitti aina pitämään säästössä puolen vuoden kuluja vastaavan summan (http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1431399112937.html). Tämä innosti minua ja halusin lähteä toteuttamaan tätä säästösuunnitelmaa. Sitten heräsin kysymään: kuinka paljon rahaa minulla oikein meneekään kiinteisiin kuluihin kuukaudessa? Onneksi olin jo aika hyvin perillä menoistani, joten pienen papereiden kaivelun ja laskimen näpyttelyn seurauksena laskin että kuukaudessa tarvitsen välttämättömästi noin 1000-1100€.

Jaahas, 1000-1100€, ei niin paha ollenkaan! Vielä eriteltynä: 

– vuokra (tällä hetkellä): 546€ (sis. netti)
– laskut/kk: 100€ (vakuutus, puhelin, sähkö, netflix)
– opintolaina: noin 70€ (tässä voi olla koroista johtuva 1-2 euron heitto)
– ruoka: 200€ (olen siis yksinasuva nainen)
– perusasiat: 160€ (tähän summaan on laskettu kaikki hygienia- ja pesutuotteet, vaatteet, bussikortti, kampaaja, meikit yms. Olen joskus seurannut kulutustani ja tämä on arvio sen pohjalta)

Tarkaksi summaksi tästä tulee 1076€, mutta ylöspäin pyöristettynä 1100€. Tosin tiukan paikan tullen voisin varmasti nipistää peruskuluista tai ruuastakin niin, että saisin summan tuohon tuhanteen euroon. Eli puolen vuoden summaksi voisin tähdätä johonkin 6000€-7000€ nurkille. 

Todellisuudessahan käytän kuukaudessa kuitenkin aina enemmän rahaa. Huvikseni jatkoin laskemista ja mietin millaisista kuukausisummista olisi kyse jotta saisin jotain myös säästöön ja voisin käyttää rahaa myös vapaa-ajan viettoon. Päädyin siihen että kuukaudessa olisi hyvä saada säästöön noin 100€, eli 1076€ + 100€ = 1176€. Lisäksi ihan lonkalta heitin vapaa-aikaan käytettäväksi summaksi 50€/vko eli 200€/kk. Nyt luvuksi tulisi 1376€. Ja koska pidän pyöreistä summista niin voisin laittaa ylimääräiset säästöön. Eli 1400 eurolla kuussa saisin kaikki perusasiat sekä hupia ja säästöä!

Onko tuo sitten paljon vai vähän? Palkkani on kuukaudessa noin 1500€-2200€ (teen vuorotyötä joten lisät yms vaikuttavat palkkoihin), eli jopa ”minimipalkalla” minulla olisi noin 100€ yli budjetin! Parhaimmillaan voisin säästää siis 800€ kuussa? Onko se edes todellista? Jos on, niin mihin se raha on mennyt aiemmin? No joo, tiedän. Olen tupakoinut ja juonut alkoholia. Tupakkaa en ole kuukauteen polttanut ja tällä hetkellä on menossa ainakin 8 viikon alkoholilakko. Lisäksi minulla on ollut luottokortilla saldoa jo monta vuotta, vihdoinkin noin kuukausi sitten maksoin könttänä loput pois. Kyllähän näistä kertyy, kaikesta turhasta, pelottavankin paljon. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot pitää täysin paikkansa!

Päätinkin siis että aion laittaa laskelmani testiin ja elää syyskuussa tuolla 1400 eurolla. Ja kaikki ylimääräinen menee toki sitten säästöön 🙂

suhteet oma-elama mieli raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *