Ruokabravuuri

If someone had told me 10 years ago that one of my favorite meals will be risotto, I would have given them a very sceptical look. In my childhood home, risotto meant boiling regular rice and mixing it with boiled corn and tuna from a tin can. My husband politely started to call it dog food whenever we had it (no offense, mom!). Then something happened a couple years ago that changed my world completely. My friend Heli is a true gourmet cook, and she made risotto with her husband once when I visited them. I had never seen it made that way. In fact, it was a completely different dish. It had flavor, texture and attitude. I was sold. Her version was made with cider I think, and the main source of protein came from shrimp. Shrimp is also what I started my experiments with, but later on I started preferring bacon risotto. This time I was feeling adventurous, so I finally tried the classic, mushroom risotto. This recipe is originally from Eeva Kolu, but I modified it to match my taste. Promise me to try it, it´s not near as complicated as it might seem.

Jos joku olisi kymmenen vuotta sitten kertonut minulle, että yksi tulevaisuuden suosikkiruuistani tulee olemaan risotto, olisin varmaan suonut häneen erittäin skeptisiä katseita. Lapsuudenkodissani risotto nimittäin tarkoitti sitä epämääräistä mössöä, joka koostui keitetystä riisistä, maissista ja purkkitonnikalasta. Hernemaissipaprikaakin kuulemma käytetään monissa kodeissa. Armas mieheni alkoi kohteliaasti vihjaillen kutsua sörsseliä koiranruuaksi (ei millään pahalla, äiti!). Sitten tapahtui jotain, joka mullisti maailmani. Kulinaristiystäväni, gourmetkokki Heli kutsui minut kylään, ja hän teki miehensä kanssa ruuaksi risottoa. En ollut koskaan nähnyt sitä valmistettavan heidän tavallaan. Eli siis sillä oikealla tavalla. Se oli oikeastaan ihan eri ruokalaji: siinä oli makua, rakennetta ja asennetta. Olin täysin myyty. Helin versio tehtiin muistaakseni siideriin, ja proteiininlähteenä toimivat katkaravut. Katkaravuilla taisin omatkin kokeiluni aloittaa, kunnes siirryin pekoniin ja aloin pitää siitä enemmän. Tällä kertaa olin kuitenkin kokeilevalla tuulella, joten päätin vihdoin kokeilla klassista sienirisottoa. Resepti on alkujaan Eeva Kolun, mutta olen muunnellut sitä oman makuni mukaiseksi. Lupaathan kokeilla tätä, se ei todellakaan ole niin vaikeaa miltä se näyttää.

20131008_181157.jpg

 

Sienirisotto (neljälle)

2 dl pieneksi pilkottuja sieniä

2 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä, koosta riippuen
voita / oliiviöljyä

4 dl arborio-riisiä (ei siis mitään Uncle Ben´siä!)
2 dl kuivaa valkoviiniä (itse käytän n. puoli desiä sitruunamehua tuomassa hapokkuutta)

1 l vettä
1 liemikuutio

2 dl raastettua parmesania, pecorinoa tai granaa
4 rkl voita
rouhittua mustapippuria

(halutessasi: ranskankermaa)

Silppua sipuli ja valkosipuli ihan pieneksi, niin lähelle riisinjyvän kokoa kuin mahdollista.

Leikkaa sienet paloiksi ja paista pannulla ruskeiksi, mieluiten voissa, mutta öljykin käy.

Laita kattilaan lämpiämään 1l vettä ja liemikuutio. Veden ei tarvitse olla kiehuvaa, mutta sen täytyy olla lämmintä.

Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä.
Lisää sen jälkeen pannulle riisi ja kuullota pari minuuttia, kunnes riisinjyvät ovat muuttuneet läpikuultaviksi.

Lisää sen jälkeen pannulle valkoviini (tai sitruunamehu), hämmennä niin kauan kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.
Laita sen jälkeen munakello pirisemään 17 minuutin päähän. Tänä aikana lisää pannulle lientä kattilasta noin desilitra kerrallaan, hämmennä risottoa koko ajan. Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, lisää toinen desilitra lientä jne. 17 minuutin päästä risoton tulisi olla sopivan pehmeää. Jos risotto valmistuu aikaisemmin, ei huolta, pääset syömään nopeammin! Jos taas liemi loppuu kesken ja riisi on vielä liian kovaa, lisää huoletta vettä desi kerrallaan.

Lisää sen jälkeen risoton joukkoon raastettu parmesan, voi ja mustapippuri. Hämmennä kaikki tasaisesti sekaisin ja nauti heti. Halutessasi voit lisätä risoton joukkoon myös tujauksen ranskankermaa, sekä tuoretta rucolaa tai basilikaa. 

____________________________________________________________________________________________

Mushroom risotto (for 4)

1 cup chopped mushrooms

2 onions

2-4 gloves of garlic (depending on the size)

butter or olive oil

2 cups of arborio rice

1 cup dry white wine (I usually use lemon juice, maybe 1/4 cups)

4 cups of water

1 cube vegetable stock

1 cup shaved parmesan

4 tbsp butter

ground black pepper

(sour creme)

 

Chop the onion and garlic as small as you can, close to the size of the rice.

Chop the mushrooms and sauté in butter (or oil). Take them aside.

Boil the water and the veggie stock, keep it warm.

Sauté the onions and garlic in olive oil. Then add the rice on the pan, sauté until the rice is see-through.

Add wine (or lemon juice), let it soak in. Then add the broth 1/2 cups at a time, let it soak in before you add more. Keep doing this until risotto is soft enough, usually this takes about 17 minutes. You might not use all the broth, so just keep tasting. 

Add parmesan, butter and season with pepper. If you want, add a touch of sour cream – it makes it even more creamy. Decorate with fresh baby arugula or basil. Enjoy!

__________________________________________________________________

x Hanne

koti ruoka-ja-juoma