Winter Waldorf: salaattihöpinää
Ennen jumiuduin aina tekemään salaattini sillä samalla tylsääkin tylsemmällä pohjalla, joka yleensä koristaa varsinkin suomalaisten ruokapöytää. Kaupasta tarttui mukaan aina ne iänikuiset jäävuorisalaatti, kotimainen kurkku, tomaattia ja paprikaa. Jos oikein villiksi heittäydyin, saatoin korvata Roma-tomaatit kirsikkatomaateilla. Niin tylsää ja tavanomaista, eikä herätä kauheasti intohimoja puoleen eikä toiseen. Sitten tajusin: kuka on sanonut, että salaatti pitäisi aina tehdä samalla tavalla? Miksen laittaisi pohjasalaatiksi vaikka tammenlehvää, pinaattia tai rukolaa? Myös hedelmät, erilaiset juustot ja pähkinät sopivat oikein passelisti salaatteihin. Parhautta on se, kun salaatinkastike on jo osa salaattia, eikä valmista salaattia tarvitse pilata valmiskastikkeilla (tosin Hesen valkosipulikastike on ihan lyömätön, vaikka sen jälkeen koko kulmakunta kyllä haistaa sinun sitä syöneen).
Yksi suosikkisalaateistani on Waldorf. Resepteissä on kahta koulukuntaa: niitä, jotka suosivat varsiselleriä, ja niitä jotka tekevät omansa juuriselleristä. Minä kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen porukkaan, sillä pidän siitä, että omenan ja juurisellerin voi raastaa ja siten yhdistää keskenään. Tässäpä oma tulkintani Waldorfista.
WINTER WALDORF
Salaatinlehtiä, esim. tammenlehvä, romaine…
Juuriselleri raastettuna
Pari omenaa raastettuna (Granny Smith)
Desi pekaanipähkinöitä / saksanpähkinöitä
Viinirypäleitä oman maun mukaan (1-2 dl)
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä
1/2 rkl Dijon-sinappia
Suolaa ja pippuria
Raasta omenat ja juuriselleri. Halkaise viinirypäleet. Sekoita kastikeainekset keskenään, lisää raasteet, viinirypäleet ja suurin osa pähkinöistä sekaan. Kokoa salaatti levittämällä salaatinlehdet tarjoiluvadille, raastesekoitus niiden päälle. Koristele pähkinöillä ja nauti!
______________________________________________________
I used to get stuck on making my salads the same way, with the most boring style that usually is a part of every single Finnish family´s cooking routine. I always threw the same ancient ingredients to my shopping basket: iceberg lettuce, cucumber, tomatoes and bell peppers. If I was feeling adventurous I might have replaced the Roma tomatoes with cherry tomatoes. Woohoo. So boring and ordinary, nor does it make you feel very passionate about food. Then I had an epiphany: who ever said that a salad needs to be prepared the same way? Why wouldn´t I replace the lettuce with spinach or baby arugula instead? Also, fruits, different cheeses and nuts definitely go well in salads. The best salads are the ones with the dressing already in them, so you don´t have to always top them with Ranch.
One of my favorite salads is Waldorf. There are always many variations but two different main approaches to making it: some people like to make it with the celery stem, others prefer the root. I definitely belong to the latter group. I like to grate the apples and the celery root and mix them together. Here´s my interpretation of a Waldorf salad.
WINTER WALDORF
Romaine salad
Celery root, grated
2 apples, grated (Granny Smith)
1/2 cup pecans or walnuts
Grapes (1/2- 1 cup)
Dressing:
1/2 cup mayonnaise
1/2 cup sour cream
1/2 tbsp Dijon mustard
Salt and pepper
Grate the apples and the celery root. Cut the grapes in half. Mix the dressing ingredients, then add the grated ingredients, grapes and most of the nuts. Mix thoroughly. Start building the salad: place the romaine salad into a bowl and put the grated mix on top. Decorate with nuts and enjoy!
x Hanne