Lautasella
Viime aikoina elämäni on pyörinyt enemmän tai vähemmän ruoan ympärillä. Mielikuvitusta joutuu käyttämään, sillä haasteena on pystyä syömään terveellisen monipuolisesti samalla, kun noudattaa tarkkoja rajoituksia siitä mitä suuhunsa pistää. Laihduttamisesta ei edes niinkään ole kysymys, vaan nyt ykkösprioriteettina on löytää selittämättömien vatsakipujen syypää. Alan vakavasti kallistua keliakian / gluteeniyliherkkyyden puoleen, sillä maitotuotteita en ole vuosiin käyttänyt kuin satunnaisesti. Toki tähän asti olen yrittänyt altistaa itsenäni esimerkiksi hapanmaitotuotteille (jugurtti, kermaviili), sillä nykyään lääkärit suosittelevat allergisoivien ruoka-aineiden siedätyshoitoa. Pitkään pystyinkin syömään esimerkiksi rahkaa ja kreikkalaista jugurttia, mutta viime aikoina en ole uskaltanut laittaa suuhuni mitään, missä on maitoa. Tämä tilanne alkaa turhauttaa toden teolla, sillä pidän maitotuotteista ja koen, että ne ovat urheilijan ruokavaliossa tärkeä komponentti.
Sinänsä viljattomuus ja huonojen hiilihydraattien välttely ei ole minulle kovin iso juttu, sillä en ole viime aikoina juuri muutenkaan syönyt leipää tai pastaa. Enimmäkseen käytän ruoan lisukkeina kasviksia, juureksia ja joskus riisiä. Lähinnä ongelmana on se, että kyllästyn samojen ruokien puputtamiseen, ja pidemmän päälle tuntuu todella vaikealta vältellä gluteenia neuroottisesti. Jos jollakin on kokemusta täysin maidottomasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta ja siihen sopivista ruoista, saa heitellä ideoita kommenttiboksiin!
Yhtenä iltana oli pakko rykäistä salitreenin ja orkesteriharjoitusten välissä jotain nopeasti pöytään. Tämä kana-cashew-wokki on varsinaista pikaruokaa. Kanan taisin hyödyntää edellispäivän jämistä, joten riisin kiehuessa käytin vain parsakaalin, porkkanan ja valkosipulin nopeasti pannulla sweet&sour-kastikkeen ja soijakastikkeen kanssa. Mausteeksi laitoin juustokuminaa, chilijauhetta ja inkivääriä. Lopuksi lisäsin cashew-pähkinät sekaan.
Näitä täytettyjä kanafileitä olen tehnyt pariin otteeseen viimeisen parin viikon aikana. Ensimmäisellä kerralla täytin kanat aurinkokuivatuilla tomaateilla ja parmesanlastuilla, toisella kerralla jätin juuston kokonaan pois. Pestoa reilusti päälle ja koko komeus uuniin. Pesto pitää huolen siitä, että kana ei kuivetu.
Mieheni toiveesta tein yhtenä päivänä meksikolaista currya. Hän söi sen sipsien kanssa, minä salaatin kera. Tosin joku rapsakkaampi salaatti olisi toiminut kokonaisuudessa paremmin, ja ensi kerralla aion käyttää pitkäjyväistä riisiä jasmiiniriisin sijaan (jasmiiniriisi puuroutuu ikäväksi mössöksi). Tällä kertaa toiveikkaasti kuorrutin annoksen ranskankermalla, mutta nyt jatkossa täytyy luopua siitäkin.
Tämä salaatti on yksi suosikkiruoistani tällä hetkellä. Pohjana on coleslaw-tyyppinen salaatti: kaalia, porkkanaa, paprikaa, tomaattia ja tuoretta korianteria + coleslaw-kastike. Mieheni lisää salaattiin yleensä myös mausteisia Dorito-sipsejä, tässä hänen annoksensa. Omani oli jo tässä vaiheessa kadonnut parempiin suihin… ;) Päälle grillattua kanaa, mausteina suola ja pippuri.
Lounassalaattini on yleensä aika lailla tämännäköinen, proteiininlähteet vaan vaihtelevat. Pohjana valmista salaattisekoitusta (yleensä rucola, pinaatti, lollo rosso ja joku perusvihersalaatti), paprikaa, kirsikkatomaatteja. Tällä kertaa täytteinä oli tonnikalaa, mozzarellaa ja kananmunaa. Lisäksi Ryvitan seesam-näkkäriä – onneksi sitä saa täältä!
Tässä viime viikonlopun aamiainen: hashbrowns (perunasipulisekoitusta pannulla paistettuna + suola ja pippuri) sekä aamiaisomeletti. Munakkaan tein niin, että paistoin ensin pannulla kunnon lämmöllä paprikan, sipulin ja sieniä. Tässä vaiheessa käänsin lämpöä pienemmälle ja lisäsin kolme kevyesti vatkattua kananmunaa. Lopuksi lisäsin pilkottua salamia ja koristeeksi korianteria.
Joko tuli nälkä? :)