Friday Enchiladas

 

20131031_172030.jpg

Hello Friday!

As a stay-at-home mom, Fridays aren’t much different from other days. Except that my husband will be home for the weekend. I still enjoy that Friday anticipation and the feeling that anything is possible. That’s why I always try to make Friday meals a little more special. Since we don’t have any good candies here in the U.S. I treat myself with Mexican food or sushi instead. 😉 Here’s one of my favorite recipes that I also made in Finland. One crucial ingredient to this dish is pepperjack cheese, which Finns unfortunately don’t have. They do have similar cheeses but nothing quite as spicy. Here’s the (almost) original recipe, thanks to my friends A&T for this delicious food idea!

Annika’s Enchiladas

Flour tortillas

Ground beef

Hot salsa

Pepperjack (about one cup, grated)

Chopped bell pepper & onion

Cheese dip (one can)

Sour cream (about one cup)

Cilantro

 

1. Saute the chopped bell pepper and onion until golden.

2. Brown the ground beef, add hot salsa when done. 

3. Grate the pepperjack.

4. Build the enchiladas: fill the tortillas with the meat sauce, vegetables and grated pepperjack. Roll and place them into a pan.

5. Mix the cheese dip and sour cream, pour on top of the rolled enchiladas.

6. Cover the pan with tinfoil, bake in the oven at 400 F° for 30 minutes.

7. Top with fresh cilantro. Enjoy!

_______________________________________________________________________

Hello perjantai!

Kotiäitinä perjantai ei juuri eroa muista viikonpäivistä, paitsi sillä että mieheni on viikonloppuisin kotona. Nautin silti perjantain odotuksesta ja siitä tunteesta, että kaikki on viikonloppuisin mahdollista. Tästä syystä yritän aina nostattaa perjantaifiilistä tekemällä jotain herkkuruokaa. Koska täällä Jenkeissä ei ole mitään syömäkelpoisia karkkeja, herkuttelen niiden sijasta perjantaisin meksikolaisella ruualla tai sushilla. ;) Tässä on yksi suosikkiresepteistäni, jota käytin paljon Suomessakin. Tämän ruuan olennainen ainesosa on pepperjack-juusto, jota valitettavasti ei Suomesta saa. Aiemmin käytin Koskenlaskija Paprikaa, mutta senkin valmistus on kai lopetettu, koska sitä ei enää löydy mistään kaupasta. Lähi-Alepastani löytyi kuitenkin tulinen savupaprikajuusto, joka ajoi saman asian paremmin kuin hyvin. Siispä metsästäkää jotain sen tyyppistä! Tässä on melkein originaali resepti, josta saan kiittää ystäviäni A&T:tä! 

Annikan Enchiladat

 Vehnätortillakuoria

Jauhelihaa

Tulista salsaa

Tulista paprikajuustoa (noin pari desiä raastettuna)

Pilkottu paprika ja sipuli

Juustodippiä, esim. Santa Maria on hyvä

Ranskankermaa

Tuoretta korianteria

 

1. Kuullota suikaloitu paprika ja sipuli pannulla.

2. Ruskista jauheliha. Lisää salsa. 

3. Raasta paprikajuusto.

4. Kokoa enchiladat: täytä tortillakuoret lihakastikkeella, kasviksilla ja juustoraasteella. Rullaa ja laita uunipellille tai -vuokaan.

5. Sekoita juustodippi ja ranskankerma, kaada kastike rullattujen enchiladojen päälle. 

6. Peitä foliolla, paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

7. Koristele tuoreella korianterilla ja nauti! 

 

x Hanne

hyvinvointi liikunta