Häät 5000 eurolla

hääkuva.png

Mikään ei ole liian kallista, kun kyseessä on elämäni tärkein päivä. Fun fact: vanhempani häät olivat ilmaiset: kaikki hääpuvusta juhlatilaan kursittiin kokoon suvun voimin! Aivan vanhempieni kaltaisella budjetilla ei olla liikenteessä, mutta alusta lähtien oli selvää, että meidän häistä tulee mahdollisimman halvat. Sanat ”häät” ja ”pieni budjetti” esiintyvät harvoin samassa lauseessa. Empiirisen tutkimukseni perusteella valtaosa häistään bloggaavista ihmisistä on valinnut jonkun muun näkökulman  kuin ”mahdollisimman halvalla”. 

Muutama fakta meidän häistä ennen varsinaisia vinkkejä: budjetti on noin 5000 euroa, vieraita häissä meidät itsemme mukaan luettuna 50 ja kekkerit järjestetään Pirkanmaalla. Ja jos totta puhutaan, ei mekään ihan sieltä aidan huokeimmasta kolosta livistetä: me ollaan kulinaristeja. Valtaosa budjetista hupenee siis juhlaväen ruokkimiseen. Meidän häihin tulee myös catering-firmalta pari tarjoilijaa minimiajaksi kestitsemään meitä, jotta juhlaväki saa keskittyä pelkästään juhlimiseen. Myönnettävä kyllä on, että aluksi harkittiin vakavasti vaihtoehtoa ”burgerbuffa omalla porukalla väännettynä”. Huh, onneksi ajatus haudattiin yhtä nopeasti kuin se keksittiinkin.

Pidemmittä puheitta, tässä on meidän tavat venyttää penniä häiden osalta!

1. Juhlat omalla pihalla

Kyllä, me aiomme uhmata Suomen kesää ja juhlia naimakaupat meidän omalla pihalla. Kauhuskenaarioita aikamme maalailtuamme päädyttiin kuitenkin siihen lopputulokseen, että juhlat olisivat elokuisessa sateessakin varmasti tunnelmalliset. Aluksi kaavailtiin meille sopivaa juhlatilaa lähistöltä, mutta kekkerit omassa pihassa tulevat auttamatta halvemmiksi kuin jossain varsinaisessa juhlatilassa.  Teltta kalustuksineen kustantaa nimittäin noin 300 euroa. Järjestelyille saadaan myös mukavasti lisäaikaa, kun teltan saa pihaan jo reippaasti ennen hääpäivää. Koiranhoito-ongelmakin tuli ratkaistua samalla: koirat saavat olla juhlahumussa mukana!

2. Hääkuvaus etukäteen

Meidän häihin ei tule dokumentaarista kuvausta ja potretitkin otetaan hyvissä ajoin ennen hääpäivää. Näin varsinaisena hääpäivänä meillä on aikaa nauttia juhlista ilman ylimääräistä aikataulusäätöä ja säästämme sievoisen summan. Photobooth ja vieraiden älypuhelimet taitavat riittää meille. Harkinnassa on myös pyytää jotain tuttua paikalle ikuistamaan muutamia hetkiä juhlista. Joka tapauksessa kulutamme dokumentaarisen hääkuvauksen sijaan saman summan fyffeä ennemmin uuteen alakerran lattiaan tai yläpihan laatoitukseen.

häkkuva3.png

3. Budjettiversio häämekosta

Alunperin ajattelin hankkivani sekä lyhyen että pitkän hääpuvun. Olen pohtinut viime aikoina kulutustottumuksiani, enkä ole enää laisinkaan varma riittävätkö nämä hyvin vajavaiset perusteluni kahden mekon ostamiseen. Täyspitkä kolttu vain kirkon ja hääkuvauksen vuoksi tuntuu tarkemmin ajateltuna täysin turhalta. Tosin perinteinen ajatus siitä, ettei sulhanen nää hääpukua etukäteen, houkuttaa myös. Yksi asia on kuitenkin varma: en suostu maksamaan mekosta monia satoja. Olen tutkiskellut nettikauppojen valikoimaa ja esimerkiksi Zalandolta saa tarpeisiini varsin sopivia mekkoja hyvin huokeaan hintaan.

4. Hääkukat luonnosta

Ainoat tilattavat kukat tulevat olemaan morsiuskimppu ja sulhasen viehe. Muut kukkakoristeet olemme nimittäin ajatelleet väsätä luonnonkukista. Pohdinnan asteella vielä on, kylvetäänkö me kukat omaan pihaan häitä ajatellen vai improvisoidaanko viime tipassa! Hätätapauksessa Citymarketista saa sesonkiin sopivasti ruusuja tai neilikoita edullisesti. Voi myös olla, että pihistetään kimpun ja vieheen suhteen, jos innostun väkästelemään ne itse tilatuista kukista.

5. Hääkoristeet DIY-henkeen

Olemme keräilleet jo pitkän aikaa paputölkkejä sekä lasipulloja ja -purnukoita. Alkujaan ajatus oli ehkä käyttää niitä ihan vain sisustuselementteinä kotona, mutta hääpohdintojen alettua on purkkien ja purnukoiden keräilyn tarkoitusperä ollut lähinnä häät. Meidän pihasta tullaan kaatamaan vielä ensikesänäkin puita, joista saadaan varmasti hyvin materiaalia hääkoristeluun! Jonkinlaisia viiriviritelmiä tulemme myös askartelemaan vanhoista lakanoista tai ihan vaan paperista.

hääkuva2.png

Kuvat: Pinterest

Tähän astisten laskujen mukaan me tullaan mahdollisesti jopa alittamaan budjetti. Nähtäväksi jää kuinka oikeasti käy! Mitä veikkaatte?

Kommentit (7)
  1. Kuvailit juuri unelmahääni! Meillä valitettavasti piha ja asunto on liian pieni häiden järjestämiseen, joten päädyimme lopulta toiseksi stressittömimpään vaihtoehtoon eli ravintolaan. Jään innolla seuraamaan blogiasi. 🙂

  2. Meillä oli n. 100 vieraan häät 7 vuotta sit ja tais mennä just suunnilleen ton 5k luokkaa, en kyllä muista tarkkoja summia enää. Meidän kukat oli auringonkukkia espoon itsepoimintapellolta ja muuta koristetta ei tunnelmallinen tila tarvinutkaan 🙂 hyvin onnistuu siis tolla budjetilla juhlat!

    1. Oii auringonkukkia! Ollaan pohdittu niitä meidänkin hääkukiksi, sopisivat niin hyvin ajankohtaan. Ja kyllä itsekin uskon, että päästään tuohon budjettiin melko kevyesti. 🙂 Kiva myös kuulla muiden onnistuneen tuolla budjetilla, joka ei loppupeleissä edes ole kovin pieni summa rahaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *