Chef & taapero

Lasten purkkiruoista on kirjoiteltu viime aikoina aika paljon. Mulla itselläni on ennakkoluuloja erityisesti teollisten lihavalmisteiden suhteen, joten niitä en naperolle anna. Hippin kasvispastapurkkeja se kyllä saa joskus syödäkseen reissussa tai kun kiire/laiskuus iskee. Siksipä kokkaamme lapselle viikonloppuisin ruokia, joita pakastamme pilttipurkeissa valmiiksi annoksiksi. Koska uusien reseptien keksiminen (ja vanhojen summamutikassa tekaistujen muistaminen) on yksi prosessin pahimmista asioista, olen päättänyt jakaa teille viimeviikkoisen keittiösovellukseni. Tästä tuli meillä hitti. Alle yksivuotiaalle tehdessä kandee jättää yrttisuola pois ja säätää toi muusin maito-osuus sen mukaan mitä teillä käytetään.

Tästä annoksesta tuli yhteensä 10 sellaista isompaa (8 kk kokoista) pilttipurkillista ja yksi pienempi (4 kk kokoinen).

Bataatti-porkkana-kukkakaalimuusia ja hirvenlihakastiketta

Muusiin:
1 keskikokoinen bataatti
4-5 porkkanaa
1/3 kukkakaalista
1/2 hopeasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1,5 tl currya

loraus maitoa

Kastikkeeseen:
150 g hirven jauhelihaa
150 g naudan jauhelihaa
1/2 hopeasipuli
loraus oliiviöljyä
6 tomaattia
2 rkl vehnäjauhoja
ripaus yrttisuolaa
pari kierrosta mustapippuria myllystä

kourallinen basilikanlehtiä silppuna

Ihan ekaksi ota liha jääkaapista keittiön pöydälle, että se ehtii vähän lämmetä, eikä luovuta kaikkia nesteitään myöhemmin pannulla. Estä taaperoa avaamasta jääkaappia uudelleen ja tyhjentämästä kuiva-ainekaappia.

Kuori ja pilko bataatit, porkkanat ja hopeasipuli, lohko kukkakaali. Iske bataatit, porkkanat, sipulisilppu, valkosipulinkynnet ja kukkakaalit kattilaan kiehuvaan veteen ja keitä soseutuskypsiksi (kokeile kypsyyttä haarukalla). Ota kattila liedeltä ja väännä hella pois päältä. Valuta suurin osa keitinvedestä pois, soseuta, lisää joukkoon loraus maitoa ja mausta. Nyt sinulla on muusia. Väännä hella uudelleen pois päältä ja kiellä taaperoa koskemasta sen nuppeihin.

Hienonna puolikas hopeasipulista tosi pieneksi (ettei ipana syljeksi sitä ympäristöön, jos vastustaa isoja sipulinpaloja). Poista tomaateista kannat ja pilko tomaatit pieneksi silpuksi, ota myös niiden mehut talteen. Viitseliäs tai tomaatinkuorille ronkelin lapsen vanhempi voi myös kaltata tomaatit ennen tätä, mä en viitsinyt koska käytin luomuja eikä napero ole vastustanut aiemminkaan niitä kuoria.

Ota iso paistinpannu (mielellään kannellinen), kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä ja ruskista sitten jauhelihat kypsäksi. Estä toisella jalallasi taaperoa pyrkimästä hellan läheisyyteen. Pienentele kapustalla lihaa samalla kun paistat, jotta siitä tulee mahdollisimman hienorakenteista.

Kun liha on kypsää, heitä sekaan tomaatit mehuineen. Anna hautua jonkin aikaa ja siivilöi sitten vehnäjauhot sekaan suurusteeksi. Lisää mausteet, vähennä hellan lämpöä ja anna hautua kannen alla noin 10-15 minuuttia. Vahdi samalla, ettei taapero käy säätämässä hellaa jälleen kutoselle.

Tarkista kastikkeen maku ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kestä kumppanin surkea ilme, kun sille valkenee, että koko ruokamäärä on lasta varten. Annostele sitten pilttipurkkeihin ensin noin puoli purkkia muusia (mä laitoin vähän reilulla kädellä) ja sitten päälle kastiketta. Jos aiot pakastaa purkit, jätä sinne vähän ylimääräistä tilaa, ettei purkki räjähdä kun sisältö laajenee jäätyessään. Kun purkin kaulaosan jättää tyhjäksi, se on aika hyvä. Sulje kannet ja jäähdytä purkit kylmävesihauteessa tiskialtaassa.

Kun purkit ovat jäähtyneet, kuivaa ne kevyesti, merkkaa etiketillä ja pakasta. Estä taaperoa sekä ryömimästä pakastimeen että tyhjentämästä sitä. Keitä itsellesi kuppi kahvia, ota sen seuraksi pari palaa suklaata ja pyydä kumppaniasi viihdyttämään taaperoa sen aikaa, kun vietät hetken ansaittua laatuaikaa itsesi kanssa.

suhteet oma-elama terveys ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.