Teearvostelu: Japan Sencha Oku-Kirishima

Pitkästä aikaa (lue kuukauteen), kävin tänään Thehuoneella ostamassa hieman uutta teetä herkuteltavaksi. Olen siis yrittänyt olla hetken aikaa teelakossa, koska olen halunnut säästää rahaa ja myös välillä juoda teetä pelkän ostamisen sijaan. Seuraavaksi uuden tuttavuuden arvostelu:

DSC_4489_pieni.JPG

DSC_4481_pieni.JPG

Sencha Oku-Kirishima

Maa ja alue: Japani, Kyushu

Thehuoneen kuvaus teestä: ”Tämä emeraldinvihreä, tuoksuva ja maultaan syvä senchalaatu on tuotettu eteläisen Japanin vulkaanisilla, lähes kaikkialta meren ympäröivillä Kirishiman vuorilla. Ensi sadon Oku-sencha muistuttaa täyteläisyydessään gyokuro-teelaatua.”

Hinta: 6,75 € / 25 g eli 27 € / 100 g – Théhuone

Haudutus: n. 2 tl / 450 ml pannu | 60 C 2 min | 2-3 haudutusta (Itse käytin 65-70-asteista vettä ja 1,5 min haudutusaikaa.)

Arvio: 4,5/5

Raikas ja selkeä kirkkaan vihreä sencha, joka muistuttaa umamisuudessaan hieman gyokuroa. Kuivissa teenlehdissä on voimakas makea ja kukkainen tuoksu, joka jää pois haudutuksessa, niin kuin useimmiten senchassa. Kevyt makeus kuitenkin jää. Sopii erinomaisesti esimerkiksi tumman suklaan ja erilaisten leivonnaisten kanssa. Tätä voi mielestäni oikein hyvin juoda myös kylmänä esimerkiksi kesällä. Upea esimerkki laadukkaasta

Sanastoa

Sencha: Sencha on japanilainen teelaatu, joka pannulla kuivaamisen ja paahtamisen (kiinalaisen vihreä tee) sijaan höyrytetään.

Gyokuro: Arvostettu japanilainen teelaatu, joka valmistetaan kevään ensisadosta. Gyokuro peitetään ennen sadonkorjuuta varjostusverkkojen alle. Lehdet ovat syvänvihreitä ja ne sisältävät varsin paljon kofeiinia. Gyokurossa maistuu umami melko voimakkaasti.

Lähteet: https://fi.wikipedia.org/wiki/Gyokuro ja  http://www.thewhistlingkettle.com/info/index.php/blog/post/chinese-vs-japanese-green-tea

*** 

Oletko maistanut kyseistä senchaa aiemmin? Mitä pidit? Olisi kiva kiva kuulla muiden arvioita, jos käväiset ostamassa oman maisteluerän. Minulle saa myös aina suositella mahtavia uusia teetuttavuuksia!

<3 Riikka 

 

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Olen juonut tänä vuonna tosi paljon tämän kevään ensimmäisen sadon senchaa, varsinkin Kirishiman alueelta. Jos löydät Marimo-yhtiön tuomia japanilaisia vihreitä, ne on aivan loistavia. Esim. monet Morimoto-nimiset teet on heiltä.

    Itselläni keväällä ja kesällä tulee aina nopea vihreän teen kausi, sitten en juo loppuvuonna lähes lainkaan vihreää. Nyt lemppareitani ovat ehdottomasti olleet Miumori Kirishima Shincha -niminen japanilainen vihreä ja Anji Baicha kiinalainen vihreä tee.

    Tiesitkö, että ennen japanilaiset teenjuojat sulkivat kevään uuden vihreän teen savipurkkiin, hautasivat sen maan alle ja avasivat sen vasta lokakuussa? Voin kuvitella, että tuolla tavalla vihreä tee olisi vähän pyöreämpää ja lempeämpää vatsalle. Ajattelin tänä kesänä kokeilla itse paahtaa pienen erän japanilaista vihreää teetä hiilillä 😉 tykkäisin jos mausta tulisi vähän pyöreämpi ja runsaampi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *