Lauantain pelastaja: helppo tzatziki
Ouh, tänä lauantaina ajatus kulkee todella tahmeasti.
Siksi onkin hyvä keskittyä yksinkertaisiin asioihin, tällä kertaa tzatzikiin. Juttelin siitä jo aiemmin blogissani ja lupaan yhä, että tzatziki käy kaiken kanssa, aina ja joka tilanteessa. Piste.
Tämä tzatzikin ohje on alunperin saatu isältäni. Häneltä olen muutenkin oppinut hirveästi ruokajuttuja, sillä hän on aina ollut perheessämme siellä lieden äärellä.
Ainekset eivät ole niin tarkkoja, vaikka tähän määrät laitankin. Varmasti oikean tzatzikin tekemiselle olisi vaikka mitä ohjeita ja loitsuja, mutta minusta tämä yksinkertaistettu versio toimii sekin hyvin, koska se raikastaa ruoan kuin ruoan.
Joten, olkaa hyvät, idioottivarma tzatziki!
Tarvikkeet:
n. 500 g turkkilaista/bulgarialaista/kreikkalaista jogurttia (itse en ole niin hifistelijä, että näkisin suurta eroa)
yksi kurkku
2-3 valkosipulin kynttä
pari ruokalusikallista (reilu loraus) oliiviöljyä
teelusikallinen valkoviinietikkaa
puoli teelusikallista suolaa
(saman verran jauhettua anista)
Laita jogurtti valumaan. Kätevintä olisi laittaa siivilään suodatinpussi, mutta koska meillä ei juoda kahvia, käytän paria talouspaperiarkkia. Hyvin toimii.
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita sekin valumaan. Jos jaksat, odota useampi tunti. Jos et jaksa (minä en ikinä jaksa), odota vaikka vartti.
Ota jogurtti valumasta ja laita se astiaan, jossa aiot sen tarjoilla. Sekoittele sekaan murskatut valkosipulinkynnet, oliiviöljy, viinietikka ja suola. Tässä vaiheessa voit myös jauhaa anista ja lisätä sen. Siitä tulee ihana maku, mutta itse olen usein sen verran mukavuudenhaluinen (=kärsimätön), että jätän sen välistä.
Mausteiden jälkeen lisää kurkkuraaste ja sekoita.
Valmista! Käy ihan loistavasti pizzan, lohen, tortillojen, kanan, lihapullien.. no, minun mielestäni ihan kaiken kanssa :D
Saattaahan tzatziki olla teille ihan perushöttöä, mutta minä otin sen tehokäyttöön vasta muutama vuosi takaperin. Silkkaa rakkautta.
Huomautuksena: Jos ette halua söydä noin paljoa tzatzikia, puolittakaa ainesten määrä. Minun mielestäni tässäkin asiassa kuitenkin more is more.
Minä lähden tästä sutimaan meikkiä naamaani ja huokailemaan vaatekaapilleni – turhautuneena – koska kaikki vaatteeni ovat yllättäen yhtä epäsopivia ja ihan tyhmiä, kuin eilenkin. Illalla on ystäväni tuparit, joten palaillaan juhlatunnelmissa myöhemmin!
Viettäkäähän kiva lauantai ja kokeilkaa tuota tzatzikia! Jos ilta menee vähän överiksi ja mies jättää ja kengästä menee korko poikki ja vilustutte, kun puitte liian pienen mekon päälle ja avaimet jää sisälle ja pankkikortti häviää ja puusta lentää lehti silmään ja saatte silmätulehduksen, teillä on kulhollinen lohduttavaa tzatzikia. Se ei tuomitse, se parantaa.
– Jenni H.