Ensimmäinen viikko

Eka viikko takana ja kivaa on ollut! Sää on ollut plussan puolella koko viikon, joten lumi on sulanut lähes kokonaan pois. Tosi keväinen sää, kun aurinkokin paistaa. Jouduinkin jo ostamaan kevättakin, kun talvitakilla tuli liian kuuma.

Maanantaista torstaihin meille oli järjestetty koulussa (Western Norway University Of Applied Sciences) ohjelmaa mm. tutustumista toisiin vaihtareihin ja norjan kulttuuriin, keskustelua omista vaihdossaolon fiiliksistä sekä käytännön asiaa harkkapaikkoihin liittyen. Kävimme mm. sairaalassa hakemassa työvaatteet sekä henkilökortit. Kuulimme myös, että Norjassa kouluviikko on max. neljän päivän pituinen. Viides päivä pyhitetään itseopiskelulle. Täällä on myös todella mahtava opiskelijajärjestö. He järjestävät aktiivisesti eri tapahtumia ja harrastuksia opiskelijoille esim. sukellusta, surffausta, laskettelua, purjehtimista, matkoja…Heillä on myös oma baari, jossa pidetään tietovisoja, pelataan bilistä ja lautapelejä. 

Joka tiistai vaihtarit kokoontuvat koululle, jolloin vaihdetaan viikon kuulumiset sekä kuunnellaan yksi esitelmä, jonka jokainen vaihtari joutuu pitämään kotimaastaan. Viimeksi saimme kuunnella esitelmän Kataloniasta ja oli niin kiitollinen olo siitä miten pääsee tutustumaan eri kulttuureihin. Torstaisin täällä on opiskelijabileitä ja me vaihtarit keräännyimmekin yhteen viettämään iltaa. Paikalla oli vaihtareita mm. belgiasta, skotlannista, espanjasta, tanskasta… Veimme tuliaisiksi heille Dumleja, salmiakkia ja salmaria. Dumle-pussi tyhjeni melkein samantien, mutta salmiakki ja salmari aiheuttivat irvistyksiä (”It’s so salty!”) ja niistä tykkäsivät vain tanskalaiset. Belgialainen ei suostunut edes maistamaan heh.. Kävimme myös Haugesundin rantakadulla, jonka varrella kaikki baarit sijaitsevat. Olut (0,4l) maksoi noin 9 euroa…huh.

2019-02-08-11-24-24-503.jpg

2019-02-08-11-25-09-875.jpg

 

Yllätyinkin Norjan alkoholilaista, sillä täällä on tiukempi laki kuin Suomessa. Koordinaattorimme kertoi, että kaupassa myydään vain mietoja ja niiden myynti loppuu arki-iltaisin klo 20, viikonloppuisin klo 18 ja sunnuntaisin ja tiettyinä juhlapyhinä ei myydä ollenkaan. Paikallinen ”Alko” eli Vinmonopolet on arkisin auki klo 18 ja lauantaisin klo 15 saakka. Baarienkin aukioloajat vaihtelevat, täällä voi tulla valomerkki aikaisemmin kuin Suomessa on tottunut. 

Tällä viikolla on päässyt tutustumaan muutamaan norjalaiseen ja täytyy sanoa, että ovat hieman varautuneita aluksi, mutta älyttömän ystävällisiä ja hymyn saa lähes jokaiselta vastaantulijalta. 🙂

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *